Nu we 100 zijn – Accon avm voorzitter Raad van Bestuur Peter Feijtel

Nu we 100 zijn

“2017 is een bijzonder jaar,” vertelt Peter Feijtel, voorzitter Raad van Bestuur van acconavm. “We hebben een mijlpaal bereikt in ons bestaan. Dat is iets om bij stil te staan, want 100 worden is geen vanzelfsprekendheid. Daar zijn we trots op en natuurlijk vieren we dat samen met klanten en collega’s. Het is een jaar met feestelijke en bijzondere activiteiten, passend bij de gelegenheid.”

Terug in de tijd

“Voor het ontstaan van acconavm gaan we terug naar Leeuwarden,” vertelt Peter. “In 1914 kwam de Wet op de Inkomstenbelasting tot stand: boeren moesten aangifte gaan doen voor hun bedrijf. De landbouworganisaties besloten hieraan collectief invulling te geven. 60 boeren gaven gehoor aan een oproep in het Friesch Landbouwblad om mee te doen. Op 24 juli werd het eerste coöperatieve landbouw boekhoudkantoor van Nederland opgericht: de Coöperatieve Centrale Landbouwboekhouding (CCLB). Circa 60 boeren deden mee, ieder voor minimaal 10 gulden per jaar.”

“In de decennia die volgden ontwikkelden boerenbedrijven zich verder,” vervolgt Peter. “Zij hadden steeds vaker een boekhouder nodig. Niet alleen zij; ook steeds meer MKB-bedrijven werden klant. Er kwamen steeds meer vestigingen bij, met name in Gelderland. Advies geven ging vroeger heel anders dan nu. We hielden zogenaamde ‘zitdagen’. De boekhouder nam zitting in een horecagelegenheid en de klanten kwamen één voor één langs. Het nuttige werd met het aangename verenigd. Later werd het CCLB omgedoopt in AVM, Adviseurs Voor Management, dat in 2006 samenging met AccoN, op zijn beurt voortgekomen uit Accountantskantoor Gelderland. Sindsdien gebruiken we de naam acconavm.”

Feest vieren doe je niet alleen

“Bij een jubileum horen festiviteiten,” vindt Peter. “We hebben een prachtige jubileumdag georganiseerd op sportcentrum Papendal. De opkomst was groot en het ontsteken van de symbolische acconavm-vlam was een bijzonder moment. Daar sta je dan, met al die collega’s en hun partners uit het hele land. Het jubileum geeft een gevoel van saamhorigheid. Op zo’n moment realiseer je je ook hoe bijzonder 100 jaar is! Het dagprogramma kende verder een sportieve insteek. Er was een workout van voormalig Nederlands profbokser Arnold Vanderlyde en men kon kiezen uit ruim 20 verschillende (sportieve) activiteiten, waaronder fietsen en boksen. Voor ieder wat wils. De sfeer was dan ook de hele dag heel ontspannen. Vanzelfsprekend eindigden we de dag in stijl: met een spetterend feest.”

“ Dat we 100 zijn geworden, hebben we vooral te danken aan onze klanten en onze omgeving.”

Wensenactie die raakt

Naast een jubileumfeest voor medewerkers besloot de directie van acconavm om iets heel speciaals voor klanten te doen. In samenwerking met de organisatie ‘Een Wens voor je Medemens’ mochten zij een wens indienen voor een ander. Peter daarover: “We hebben niet zomaar voor een wensenactie gekozen. Dat we 100 zijn geworden, hebben we vooral te danken aan onze klanten en onze omgeving. Uit dankbaarheid wilden we iets terugdoen.

Mensen of maatschappelijke projecten een steuntje in de rug geven. Dus hebben we het mogelijk gemaakt om 100 wensen te vervullen, die werden uitgereikt op speciale bijeenkomsten op onze kantoren. Ik heb er zelf meerdere bijgewoond en ze als zeer ontroerend ervaren. Dat een relatief klein gebaar zoveel kan opleveren! We geven er als organisatie iets mee terug aan de maatschappij en dat is ons goed bevallen. Zelfs zo goed, dat we inmiddels besloten hebben om ieder jaar iets terug te geven. Hoe en in welke vorm, daar denken we nog over na, maar dat we het gaan doen is zeker!”

“ Computers en machines kunnen veel, maar voor het persoonlijke, het emotionele, heb je mensen nodig.”

De komende 100 jaar

Hoe acconavm de komende 100 jaar in gaat? “Door mee te gaan met de ontwikkelingen die van invloed zijn op onze organisatie,” stelt Peter. “Zoals de toenemende invloed van technologie op het menselijk handelen. Neem digitalisering: het vervaardigen van financiële stukken kan in de toekomst grotendeels door de techniek overgenomen worden. En wat te denken van robotisering. Dat soort zaken komt nadrukkelijk onze kant op. Toch wordt ook de ‘care for people’ steeds belangrijker. Computers en machines kunnen veel, maar voor het persoonlijke, het emotionele, heb je mensen nodig. Wij van acconavm komen dan steeds nadrukkelijker in de rol van informatieregisseur. Gebruikmakend van technieken zoals datamining waarmee we analyses vertalen naar persoonlijk advies voor klanten. Want dat persoonlijke zal er over 100 jaar zeker ook nog zijn!”
<< terug naar overzicht