Een aantal wensen uitgelicht

wensen uitgelicht

De wensenactie, naar aanleiding van ons 100-jarig bestaan, brengt heel wat teweeg. Een aantal bijzondere, inmiddels vervulde, wensen willen we graag met u delen.

De wens van Angela uit Terneuzen: ‘Queen of the road’

Wensenactie -Angela

De 43-jarige Angela uit Terneuzen heeft een chronische bindweefselziekte. De ziekte zorgt voor continue pijn en beperkt Angela in haar mobiliteit. Ook een beperkt inkomen maakt dat zij noodgedwongen veel thuis zit. “Vroeger werkte ik in de Rotterdamse haven. Ik reed heftrucks en terminaltrucks. Ik mis het rijden en de vrijheid enorm,” vertelt ze. “Vanwege mijn gezondheid verblijf ik regelmatig in revalidatiecentrum De Wielingen. Daar heb ik Carla – maatschappelijk werkster van Revant – ontmoet. Nadat ik een keer mijn hart bij haar gelucht had, kwam ze met het idee om me op te geven voor de wensenactie van acconavm. Dat mijn wens uitgekozen werd, had ik helemaal niet verwacht. Maar het gebeurde wel: ik mocht een maand in een supervette Mini Cooper rondrijden. Dat was helemaal geweldig! Ik had ineens mijn vrijheid terug, heb zoveel kunnen zien en doen. Ik kon vrienden opzoeken die ik lang niet gezien had, ben naar de reptielenbeurs in Houten geweest en nog veel meer. Weg kunnen wanneer je wilt, dat is echt heerlijk. Met pijn in het hart heb ik de auto weer ingeleverd, maar ik heb er wel energie van gekregen. Leuke dingen zorgen ervoor dat je uit de negatieve spiraal blijft. Ook de uitreiking van mijn wens op het kantoor van acconavm in Goes was speciaal. Het was fijn om verhalen van anderen te horen. Dat ik niet de enige ben die wat meemaakt. Ik kan er weer een tijd tegen!”

Wensindienster Carla – zelf klant van acconavm – noemt het heel waardevol, dat zij indirect heeft kunnen bijdragen aan de wensenactie: “Ik vond het een superinitiatief. Angela heeft enorm genoten en heeft iets kunnen ondernemen, wat haar anders niet gelukt was. Het was een bijzonder groot cadeau voor haar. Dankzij de actie van acconavm.” Angela valt haar bij: “Iedereen van acconavm: ontzettend bedankt!”

De wens van Christiaan uit De Glind: ‘Gierend de bocht om’

Wensenactie - Christiaan

Christiaan Noorlander uit De Glind – een dorpje bij Barneveld – is meervoudig gehandicapt. Hij kan niet zelfstandig praten of eten, zit in een rolstoel en is erg spastisch. Toch zorgt de spontane dertiger zelf regelmatig voor de vrolijke noot: Christiaan houdt als geen ander van gezelligheid en lacht vaak het hardst van iedereen. Herrita, de zus van Christiaan, vertelt: “Overdag gaat hij naar de Rozelaar in Barneveld, maar verder woont hij thuis. Zijn gezondheid is kwetsbaar, helemaal sinds de winter van vorig jaar, toen hij een zware longontsteking opliep. Die was zo ernstig, dat we vreesden voor zijn leven. Maar hij is er wonderwel weer bovenop geraakt, ondanks dat hij sindsdien niet helemaal de oude meer is.”

Iedereen in de buurt kent Christiaan en weet hoe hij geniet van een uitje. Zijn vroegere buren zagen de wensenactie van acconavm als de uitgelezen mogelijkheid om Christiaan – en zijn moeder – in het zonnetje te zetten. Wil Folmer: “Moeder en zoon kunnen niet zonder elkaar. Wij hebben enorm veel respect voor alles wat zij voor hem doet. Mijn man en ik gunden hen beiden gewoon iets extra’s.”

Christaan is gek op stoere auto’s. Groot was dan ook zijn enthousiasme, toen bleek dat hij tijdens de wensenuitreiking in Barneveld plaats mocht nemen in de enige Batman-Porsche ter wereld. Zus Herrita: “Hij genoot daar zó van! Toen ze de bocht om waren, hoorde je hem het nog uitschreeuwen van plezier. Na afloop kreeg hij ook nog een speelgoed-tegoedbon en mijn moeder een boodschappenbon. Het was een hele leuke avond. Ontspannen en positief. Wij kijken er allemaal met veel plezier op terug. Christiaan ook!”

De wens van Miranda uit Dinxperlo: ‘Een grand finale’

Wensenactie - Miranda

Als jeugdige amazone brengt Miranda vele uren door in de manege. Ze geniet van de omgang met de paarden en schuwt een beetje competitie niet. Een zeldzame stofwisselingsziekte die haar hersenfunctie aantast, gooit echter roet in het eten. Ze belandt in een rolstoel en heeft moeite met haar evenwicht. Miranda stopt op 20-jarige leeftijd met paardrijden. “Ik dacht: als het niet meer op niveau kan, dan hoeft het niet meer van mij,” vertelt de nu 36-jarige Dinxperlose. Haar huidige instructrice overtuigt Miranda er echter van dat het nog steeds kan. In 2010 pakt ze de draad weer op. “Het is natuurlijk wel anders dan vroeger. Springen gaat bijvoorbeeld niet, daar heb je veel evenwicht voor nodig. Maar dressuur, dat gaat wél,” legt Miranda uit. Om te kunnen rijden heeft Miranda flink wat hulp nodig. Die komt onder andere van haar vader. Hij haalt zijn dochter wekelijks op en helpt met de voorbereiding. Miranda heeft Ivar – haar vaste viervoeter – bovendien wat handige vaardigheden aangeleerd, zoals het reageren op ‘stemhulpen’ aangezien zij geen goede ‘beenhulpen’ meer kan geven. Ook laat Ivar op commando zijn hoofd zakken, zodat Miranda zelf het hoofdstel bij Ivar kan omdoen. “Het is heerlijk om weer te rijden.

Toch droom ik al jaren van nóg iets: een kür op muziek rijden, die speciaal voor mij gemaakt is. Maar ja, zoiets kost nogal wat. Ik dacht niet dat het er ooit van zou komen,” vertelt ze. Dát is buiten haar ouders gerekend. Zij geven Miranda op voor de wensenactie van acconavm. Haar wens werd uitgekozen en de kür op muziek werd een feit. Haar instructrice bedacht de kür, een geluidsstudio componeerde haar eigen muziek. In juni dit jaar reed ze ‘m, op een driedaags concours voor aangepaste dressuursport in Denemarken.

En hoe. Het werd een heuse grand finale, als beloning voor haar enorme wilskracht. Miranda krijgt kippenvel als ze eraan terugdenkt: “Alles klopte op die dag. Het was mooi weer, er waren heel veel leuke mensen – zelfs mijn dochter en moeder waren erbij – en ik heb mijn kür nog nooit zo goed gereden als toen. Ik heb alleen maar genoten!”

De wens van Ria uit Rossum: ‘Zingen en swingen’

Wensenactie - RiaIn woonzorgcentrum De Vaste Burcht in Rossum is het meestal rustig. Maar niet op die ene middag in juni. Zanger-performer Frans Kas – alias Franky Stardust – brengt de sfeer er aardig in bij de ongeveer 45 aanwezige bewoners. Zij zingen uit volle borst mee met zijn ‘golden oldies’. De muzikale middag is het werk van Ria Nendels. Al jaren werkt zij met plezier in de ouderenzorg, maar ze merkt ook dat deze groep mensen steeds meer gekort wordt.

Op verschillende manieren. “Ze moeten hun zorg tegenwoordig inkopen. Velen hebben een klein AOW’tje en kunnen zich daardoor nauwelijks extra’s permitteren. Terwijl ze hun hele leven hard gewerkt hebben. Ik vond dat zij een gezellige middag verdienden. Dat kon van alles zijn, maar op de avond van de wensenactie op het kantoor van acconavm in ‘s-Hertogenbosch werden we verrast met deze zanger. Hij zong dat hij binnenkort bij ons woonzorgcentrum op bezoek zou komen.” “Die belofte kwam hij na. En gezellig dat het was! In één woord geweldig,” constateert haar collega Marga Henssen. “De manier waarop Frans de bewoners benaderde, was ontwapenend en ontroerend. Hij zat bij hen op schoot, danste met hen en er werd gezongen en gelachen.

Er waren lekkere drankjes en hapjes geregeld, echt super allemaal. Het was een hele positieve middag, waarover nog lang nagepraat is. Zowel door de collega’s als de bewoners. Toen hij wegging, gaven alle ouderen hem spontaan een hand. Meerdere bewoners vroegen of hij nog een keertje terugkwam. Ook mijn collega Ria kreeg van alle bewoners een hand, omdat zij de wens bij acconavm had ingediend. Zij had trouwens twee wensen aangevraagd, ook eentje voor haar dochter. Zij en haar dochter hoefden echter niet lang na te denken, toen ze moesten kiezen welke wens uitgevoerd zou worden: “Ouderen vormen een kwetsbare groep. Zij zijn terecht in het zonnetje gezet. Namens alle bewoners van De Vaste Burcht bedanken wij acconavm hartelijk voor de prachtige middag!”
<< terug naar overzicht