Wet excessief lenen: zo voorkomt u hoge belastingheffing

advies jan campagne

Bent u dga en hebt u meer dan 500.000 euro geleend uit de eigen bv? In 2022 staat de Wet excessief lenen op stapel. Dat betekent: over het bedrag boven de half miljoen gaat u dan een hoge belastingheffing betalen. Ontdek wat u nú nog kunt doen om deze extra heffing te voorkomen.

Er zijn dga’s die geld lenen van de eigen bv om belastingheffing over dividend uit te stellen. Om dit ‘aan te pakken’ is de Wet excessief lenen in het leven geroepen.

26,9 procent belasting

De Wet excessief lenen gaat naar verwachting in op 1 januari 2022. De peildatum is 31 december 2022. De precieze inhoud van het wetsvoorstel is momenteel nog niet bekend. Zoals het er nu naar uitziet is er straks een harde grens: over het geleende restbedrag bóven de 500.000 euro betaalt u eenmalig een belastingheffing van 26,9 procent. U kan zich voorstellen, dit loopt flink in de papieren.

Voorbeeld

Ter illustratie: een dga heeft een besloten vennootschap. Ze koopt in privé een vakantiewoning voor 600.000 euro. Het geld hiervoor leent ze uit haar bv, onder zakelijke voorwaarden. Met de Wet excessief lenen wordt straks het meerdere boven de 500.000 euro belast. In dit geval 100.000 euro, tegen 26,9 procent.

Hoe voorkomt u de hogere belastingheffing?

Deze hoge belastingheffing kunt u vermijden. Er zijn verschillende oplossingen. Ik licht er hier graag twee voor u uit.

Oplossing #1: dividend naar privé

In 2019 is het aanmerkelijk belang-tarief nog 25 procent. Dit is het tarief dat u betaalt als u dividend naar privé uitkeert. Dit tarief gaat vanaf volgend jaar stapsgewijs omhoog. Vraag uzelf af: is het verstandig om in 2019 een dividenduitkering te doen? Met die uitkering kunt u uw lening (of een deel ervan) afbetalen, tegen 25 procent in plaats van 26,9 procent: een besparing van 1,9 procent. Zorg er in elk geval voor dat u vóór eind 2022 onder de heffingsgrens van 500.000 euro zit.

Oplossing #2: herfinanciering bij de bank

U kunt ook het gedeelte boven de 500.000 euro herfinancieren. Met de lening van de bank lost u de bv af én zit u weer op een bedrag onder de half miljoen euro.

Ondernemen: in een warm bad

Wilt u de hoge belastingheffing voorkomen? Neem dan nog voor het einde van dit jaar contact op met uw acconavm adviseur of met mij, via j.campagne@acconavm.nl. We kijken samen naar de mogelijkheden en kiezen voor de juiste oplossing. Zo stapt u in 2022 niet onder een koude douche.

Wilt u meer belastingtips en adviezen ontvangen voor 2020? Wij draaien de warme kraan voor u open met video’s, podcasts en interessante blogs.

Jan Campagne
Jan Campagne (Directeur Belastingadvies)
Jan Campagne staat als fiscalist al vele jaren ondernemers bij in uiteenlopende fiscale zaken zoals bedrijfsopvolging, reorganisaties en tax planning. Daarnaast geeft hij regelmatig lezingen en heeft ook veel plezier in het doceren bij Nyenrode Business Universiteit. Jan is doelgericht, gedreven en houdt vooral van duidelijkheid: een advies met een streep eronder. Hij is bereikbaar via de mail maar bellen is sneller.<< terug naar overzicht