http://financieringsruimte

Wet excessief lenen bij eigen bv: oplossing voor ab-houders met onroerend goed

vastgoed

Vanaf 2022 worden schulden bij de eigen bv boven de 500.000 euro acuut belast tegen 26,9 procent in box 2. Hebt u als aanmerkelijkbelang-houder (ab-houder) ook onroerend goed in box 3? En is dit gefinancierd met geld van de bv? Dan is er wellicht een oplossing!

Huidige wetgeving

Hebt u als ab-houder schulden (>500.000 euro) waarmee u privé onroerend goed hebt gefinancierd? Dan betaalt u nu alleen rente aan de bv. Deze rente is in de bv belast.

Onbetaalbare heffingen

Vanaf 2022 verandert dit. Dan worden schulden bij de eigen bv belast tegen 26,9 procent. Dit geldt voor schulden voor zover ze meer bedragen dan 500.000 euro. Voor veel ondernemers is een dergelijke heffing onbetaalbaar. Een behoorlijk koude douche, dus. Let op: de maatregel geldt niet voor eigenwoningschulden (box 1).

Scriptieonderzoek

Tijdens mijn studietijd wekte de maatregel mijn interesse. Eind 2018 dook ik er dieper in en schreef ik mijn scriptie over dit thema. In mijn onderzoek richtte ik me op de huidige schuldenpositie van acconavm-klanten die eventueel door de maatregel getroffen zouden worden.

Voor deze klanten ben ik op zoek gegaan naar praktische oplossingen om hun schulden te verlagen. Zodat ze de 26,9 procent belastingheffing kunnen voorkomen. Inmiddels werk ik als Junior Belastingadviseur, dus kan ik deze kennis vaker toepassen.

Mogelijke oplossingen

Ik zie dan ook dat een grote groep ab-houders met hun handen in het haar zit. Schulden aflossen of dividend uitkeren zijn de meest voor de hand liggende oplossingen. Het is wellicht verstandig om dit in 2019 nog te doen, want de ab-heffing bedraagt dan nog 25 procent. Per 2020 en 2021 wordt dit tarief hoger. Aflossen of dividend uitkeren is echter niet voor iedereen de beste oplossing!

Een warm bad of een koude douche?

Als de maatregel er onder de huidige voorwaarden echt komt, dan is dit een behoorlijke koude douche voor veel ondernemers. Het doel van de maatregel is ‘excessief’ lenen tegengaan en discussies met de Belastingdienst verminderen. Naar mijn mening streeft deze maatregel zijn doel schrikbarend voorbij.

Kom in actie

Hebt u als dga schulden aan uw eigen bv? Laat u niet verrassen door een ijskoude douche, maar bespreek mogelijke oplossingen en stel een zorgvuldig plan op. Mijn collega’s en ik helpen u hierbij graag. Neem contact op met mij via e.schermer@acconavm.nl of bel 059 – 156 10 20.

 

Eliza Schermer
Eliza Schermer (Junior Belastingadviseur)
In 2018 schreef Eliza Schermer haar scriptie bij accon■avm. In 2019 startte ze als Junior Belastingadviseur in Groningen. Op dit moment is ze het aanspreekpunt voor Horizontaal Toezicht én bezwaar op de vermogensrendementheffing. Ook ondersteunt ze haar collega’s inzake de Wet tegen excessief lenen bij de eigen bv: haar scriptiethema.<< terug naar overzicht