Wet Arbeidsmarkt in Balans: pas alle loonstroken aan

De Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) is veelomvattend. Eén onderdeel ervan is het aanpassen van de loonstroken van uw medewerker. Deze aanpassing is klein, maar verhoogt wel de lastendruk voor u als werkgever. Met onze tips kunt u ook dit onderdeel van de WAB op tijd op orde hebben. Doe er uw voordeel mee.

Welke aanpassingen zijn noodzakelijk? Waarom?

Hebben uw werknemers een vast of flexibel contract? Voor bepaalde of onbepaalde tijd? Vanaf 1 januari 2020 moet u dit specificeren op de loonstrook van uw werknemer.

Het soort contract dat uw werknemer heeft, bepaalt vanaf dan de hoogte van de WW-premie. Een vast contract voor onbepaalde tijd betekent een lage WW-premie. Voor alle andere dienstverbanden betaalt u een hoge WW-premie. Het verschil is 5 procentpunt. Hiermee stimuleert de overheid om méér vaste dienstverbanden aan te bieden.

Hoe pakt u dit aan?

De loonstrook aanpassen is niet ‘moeilijk’, maar wel tijdrovend. Zorg dat u dit zorgvuldig aanpakt. De loonstrook gaat ook mee met de loonaangifte. En op onjuiste loonaangifte kán een boetetraject volgen. Bent u al klant bij acconavm en maakt u gebruik van onze Werkgeversservice? Dan kunt u deze aanpassing door ons laten doen. U heeft hierover een brief ontvangen. Voor niet-klanten: houd de berichtgeving van acconavm in de gaten en geef tijdig door aan uw salarisadministrateur welke aanpassingen nodig zijn.

Heeft u werknemers in dienst bij wie het contract of de verlenging nog niet is getekend? Maak dit dan ook snel in orde.

Meer weten?

Heeft u vragen over bovenstaande informatie? Neem dan contact op met mij: a.vankleij@acconavm.nl. Of kijk in ons WAB-dossier voor meer wijzigingen.

Alexander van Kleij (Directeur Werkgeversservice)
Alexander van Kleij, Directeur Werkgeversservice, adviseert met deskundigheid en enthousiasme ondernemers in hun werkgeversrol. De vraagstukken hierin zijn divers: van loonkostensubsidies, een functiehuis, workshops functioneren en beoordelen, vragen rondom loonaangiften en werkkostenregeling, het begeleiden van internationale werkgevers in Nederland, en het toepassen van de ketenregeling. U kunt met iedere werkgeversvraag bij hem terecht. Alexander heeft jarenlang ervaring en beleeft veel plezier aan het vooruit helpen van ondernemers op werkgeversgebied. Heeft u een vraag voor Alexander? Dan kunt u contact met hem opnemen via a.vankleij@acconavm.nl<< terug naar overzicht