Werknemer ontslaan wegens disfunctioneren? Dit zijn de regels

Stel: u bent werkgever en hebt een werknemer in dienst die niet goed functioneert. Kunt u de werknemer zomaar ontslaan? Het antwoord is ‘nee’. Wij ontvangen regelmatig vragen om advies van werkgevers over dit onderwerp. In deze blog vertellen wij u meer over de wettelijke regels waaraan u moet voldoen als u een werknemer wilt ontslaan wegens disfunctioneren.
Wettelijk kader
In de wet zijn vereisten opgenomen die gelden als u een disfunctionerende werknemer wilt ontslaan. Dient u een ontbindingsverzoek in bij de kantonrechter op grond van disfunctioneren? Dan zal deze die vereisten toetsen. Ook als u de werknemer een beëindigingsovereenkomst aanbiedt, spelen deze vereisten een rol.
Vaststellen disfunctioneren
Een ontbindingsverzoek wordt vaak om dezelfde twee redenen afgewezen. De voornaamste: het disfunctioneren van de werknemer is niet duidelijk genoeg bewezen. Wij geven u graag tips om dit te voorkomen.
Het verbetertraject
De tweede reden waarom een ontbindingsverzoek vaak wordt afgewezen is omdat er nog geen verbetertraject is doorlopen. De kantonrechter bepaalt hoe lang het verbetertraject had moeten duren. Een aantal factoren spelen daarbij mee.
De werknemer
Het lijkt misschien zo dat u als werkgever bijna geen grond hebt om uw disfunctionerende werknemer te ontslaan. Toch zijn er manieren waarop de rechter u gelijk kan geven. Zo moet de werknemer ook de nodige inspanningen leveren om het verbetertraject succesvol te doorlopen. Doet hij dit niet? Dan is dat voor u als werkgever een grond voor ontbinding wegens disfunctioneren.
Valkuilen
Bent u werkgever en zit u in een situatie waarbij u een disfunctionerende werknemer wilt ontslaan? Wees dan bedachtzaam in uw handelen. Er zijn namelijk een aantal valkuilen die wij vaak terugzien in de praktijk. In de whitepaper vertellen wij u daar meer over. Wat zijn de vereisten voor het ontslaan van een disfunctionerende werknemer precies? En hoe staat u sterk in de onderhandelingen met uw werknemer of voorkomt u dat een ontbindingsverzoek door de rechter wordt afgewezen? Wij geven u graag tips en benoemen diverse aandachtspunten. U vraagt de whitepaper hier kosteloos aan.
Webinar: Wijzigingen in het arbeidsrecht 2022
In 2022 verandert er behoorlijk wat op het gebied van het arbeidsrecht. Er komt nieuwe regelgeving, onder andere rondom oproepcontracten, studiekosten, het coronatoegangsbewijs en thuiswerken. Tijdens het webinar on-demand praten we u snel bij. Doe inzichten op en stel uw vragen aan onze adviseurs. Meer over dit on-demand webinar en aanmelden leest u hier.
Contact
Wilt u hulp bij het aanpakken van de situatie? Neem dan contact op met de arbeidsjuristen van accon■avm via juristen@acconavm.nl of maak gebruik van onderstaand contactformulier. U kunt natuurlijk ook altijd een afspraak maken op een kantoor bij u in de buurt.
Wilma Frankema (Senior Juridisch Adviseur)
Wilma Frankema is binnen accon■avm als Senior Juridisch Adviseur, vanuit kantoor Leeuwarden, werkzaam voor ondernemers door het hele land. Naast haar werkzaamheden op het terrein van het ondernemingsrecht is Wilma gespecialiseerd in het arbeidsrecht en werkt zij vanuit die hoedanigheid nauw samen met onder andere de collega’s van werkgeversservice, die de loonadministraties van onze relaties verzorgen. Dankzij haar uitgebreide kennis wordt zij ingezet bij juridische vraagstukken met betrekking tot personeel, uitzendkrachten/payrollers, zzp’ers en dga’s. Kenmerkend zijn haar analytisch vermogen, haar praktische benadering, heldere communicatie en het snel en oplossingsgericht handelen.
- w.frankema@acconavm.nl
- Senior Juridisch Adviseur
- 088-4468663
Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op