Werkgevers, dit betekent de WAB voor de (flex)contracten van uw werknemers

flexcontract

De Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) heeft veel gevolgen voor werkgevers. Zo gaat u meer WW-premie betalen voor flexcontracten. En flexkrachten krijgen met de WAB, die in 2020 ingaat, meer zekerheid. Wat betekent dit voor uw onderneming?

Aantrekkelijk: vast contract aanbieden

Vanaf 2020 gaat u een hogere premie betalen voor werknemers met een flexibel contract. Voor medewerkers met een vast contract gaat de premie omlaag. Het verschil tussen de hoge en lage WW-premie is 5 procentpunt. Ik vertelde u er al over in een eerdere blog.

Hebt u werknemers met een 0-urencontract of een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd? Dan kan het aantrekkelijker zijn om hen een vast contract aan te bieden.

Maar laat u niet te veel leiden door een lagere premie. Uw medewerkers een vast contract bieden, heeft ook risico’s. En u betaalt bijvoorbeeld salaris door tijdens ziekte en vakantie.

Vast contract voor oproepkrachten

Andere maatregelen van de WAB bieden oproepkrachten meer zekerheid. Zo bent u in 2020 verplicht om oproepkrachten die 12 maanden in dienst zijn, een contract met een vast aantal uren te bieden.

Het aantal uren wordt dan berekend op basis van het gemiddeld aantal uren per week in de afgelopen 12 maanden. Dus is uw oproepmedewerker op 1 januari 2020 al 12 maanden in dienst? Dan moet u vóór 1 februari een contract aanbieden met een vast aantal uren. De medewerker is uiteraard niet verplicht hierop in te gaan.

Last minute afzeggen? Toch uitbetalen

Vanaf 2020 geldt er bij oproepkrachten een oproeptermijn van vier dagen. Belt u een oproepkracht pas 3 dagen van tevoren of hij beschikbaar is? Dan mag de oproepkracht het werk weigeren. En zegt u de werkafspraak minder dan 4 dagen van tevoren af? Dan moet u de afgesproken werkuren tóch uitbetalen.

Dit lijkt een ingrijpende verandering, en op papier is dat ook zo. Toch vermoed ik niet dat dit in de praktijk voor veel problemen zorgt. Werkgevers en oproepkrachten stellen zich over het algemeen flexibel naar elkaar op.

Mijn tip: maak het bespreekbaar en peil de verwachtingen. In sommige cao’s geldt een soepeler regime. Check of dat ook voor uw branche geldt.

Lastendruk wordt hoger: kom in actie

Samen met alle andere maatregelen verhoogt de WAB de lastendruk voor werkgevers. Ik druk u dan ook op het hart: onderschat de impact van de WAB niet. En zorg dat u vóór 1 januari aanstaande uw werkgeverszaken op orde heeft.

Mijn collega’s van acconavm werkgeversservice staan voor u klaar. Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen? Neem contact op met mij via a.vankleij@acconvam.nl. Of lees hier meer over de WAB.

Alexander van Kleij (Directeur Werkgeversservice)
Alexander van Kleij, Directeur Werkgeversservice, adviseert met deskundigheid en enthousiasme ondernemers in hun werkgeversrol. De vraagstukken hierin zijn divers: van loonkostensubsidies, een functiehuis, workshops functioneren en beoordelen, vragen rondom loonaangiften en werkkostenregeling, het begeleiden van internationale werkgevers in Nederland, en het toepassen van de ketenregeling. U kunt met iedere werkgeversvraag bij hem terecht. Alexander heeft jarenlang ervaring en beleeft veel plezier aan het vooruit helpen van ondernemers op werkgeversgebied. Heeft u een vraag voor Alexander? Dan kunt u contact met hem opnemen via a.vankleij@acconavm.nl<< terug naar overzicht