Waarom het juist nu slim is om te profiteren van de werkkostenregeling (WKR)

werkkostenregeling 2021

Via de werkkostenregeling (WKR) kunt u als werkgever onbelast vergoedingen verstrekken aan uw medewerkers. Vanwege de coronacrisis is de vrije ruimte wederom verhoogd voor 2021. Ontdek hoe u de vrije ruimte optimaal benut, zodat u en uw personeel daar de vruchten van plukken.

Zo zit het met de werkkostenregeling in 2021

Als werkgever mag u onder de WKR een gedeelte van uw fiscale loon besteden aan onbelaste vergoedingen. Dat is dan de vrije ruimte.

  • Voor loonsommen tot 400.000 euro is de vrije ruimte 3 procent.
  • Voor loonsommen boven 400.000 euro is de vrije ruimte 1,18 procent.

Veel ondernemers hebben in deze tijd beperkte financiële ruimte om personeel te belonen met extra’s. Aan de andere kant zien werkgevers juist dat medewerkers extra waardering verdienen in moeilijke situaties. De WKR is dan een mooie stimulans.

Praktijkvoorbeeld: cao-uitkering

U kunt de WKR ook inzetten bij periodieke bonussen of verplichte uitkeringen vanuit de cao. Als HR Adviseur bij de Werkgeversservice van acconavm ondersteun ik ondernemers daarbij. Zo hielp ik laatst ondernemers die onder de cao Metaal & Techniek vallen. Voor deze cao was een verplichte eenmalige uitkering aangekondigd. Ik wees de ondernemer erop dat hij deze uitkering onder de vrije ruimte mag rekenen. Het resultaat: een hoger (netto)bedrag voor de medewerker én een besparing op sociale lasten voor de werkgever.

Vergeet niet aan te wijzen

Nog iets waar ik klanten altijd op wijs: let erop dat u de vergoedingen op de juiste manier aanwijst voor de Belastingdienst. Dit doet u op schriftelijke wijze in uw financiële administratie. U laat zien op welk grootboeknummer u de betreffende vergoeding onderbrengt in de vrije ruimte. Hebt u hier vragen over? Mijn collega’s en ik kunnen altijd met u meekijken.

Wacht niet tot december

Veel werkgevers wachten vaak tot het einde van het jaar om de vrije ruimte te benutten. Bijvoorbeeld om een kerstpakket te schenken of een eindejaarsbonus uit te keren. Terwijl ik ondernemers altijd adviseer om juist in het begin van het jaar al te kijken naar manieren om de vrije ruimte optimaal te benutten. U kunt dan alsnog een bedrag voor de eindejaarsperiode reserveren.

Denk ook aan de reiskostenvergoeding

Een van de coronaregelingen voor ondernemers is dat zij reiskosten onbelast kunnen blijven vergoeden. Ook al worden deze reiskosten door thuiswerken niet meer (volledig) gemaakt. Deze regel zou eerst tot 1 februari 2021 gelden, later 1 april en  loopt nu door tot 1 oktober 2021. Zoals het er nu naar uitziet bent u vanaf 1 oktober aanstaande verplicht om alleen de daadwerkelijk gemaakte reiskosten te vergoeden. In deze blog leest u er meer over.

Meer informatie

Mijn collega’s van de acconavm werkgeversservice zijn thuis in uw sector en cao. Zij voorzien u graag van advies in uw situatie. Zodat u (ook in moeilijke tijden) optimaal profiteert van de vrije ruimte. Wilt u meer informatie? Neem contact op met uw acconavm adviseur of onze werkgeversservice.

Alexander van Kleij (Directeur Werkgeversservice)
Alexander van Kleij, Directeur Werkgeversservice, adviseert met deskundigheid en enthousiasme ondernemers in hun werkgeversrol. De vraagstukken hierin zijn divers: van loonkostensubsidies, een functiehuis, workshops functioneren en beoordelen, vragen rondom loonaangiften en werkkostenregeling, het begeleiden van internationale werkgevers in Nederland, en het toepassen van de ketenregeling. U kunt met iedere werkgeversvraag bij hem terecht. Alexander heeft jarenlang ervaring en beleeft veel plezier aan het vooruit helpen van ondernemers op werkgeversgebied. Heeft u een vraag voor Alexander? Dan kunt u contact met hem opnemen.Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
<< terug naar overzicht