Vpb-domper en het bedrijfsleven komt de burger tegemoet, niet de overheid

Voor aardbeienteler Boudewijn van der Wal van Dutch Berries voelt de uitgestelde verlaging van de vennootschapsbelasting (vpb) als een ijskoude douche. Hij zet nu alles op alles om zijn strategie en prognoses bij te stellen. Een extra zorg is daarbij de aanhoudende brexit-onzekerheid. Lees zijn vooruitblik.

Boudewijn van der Wal, financieel directeur Dutch Berries

“Hartstikke mooi dat middeninkomens lastenverlichting krijgen, maar niet op deze manier. Met de uitgestelde verlaging van de vennootschapsbelasting (vpb) doen wij als ondernemers in totaal ruim 1 miljard in het potje voor de lastenverlichting bij middeninkomens. Zo komt het bedrijfsleven de burgers tegemoet, niet de overheid.

En in 2021 gaat de vpb ook nog eens minder omlaag dan eerder was overeengekomen. Dit voelt als een ijskoude douche voor ons bedrijf. Ik heb mijn prognoses en strategieën gebaseerd op lagere tarieven in 2020. Zodat ik optimaal gebruik kon maken van de vpb. Samen met acconavm ben ik nu bezig om mijn plannen bij te stellen.

Het voelt oneerlijk, want van mij als ondernemer wordt verwacht dat ik me aan de spelregels van de overheid houd. Terwijl de overheid zelf wél heel gemakkelijk afwijkt van gemaakte afspraken. Als ik iets van de overheid verwacht, is het wel zekerheid.”

De temperatuur van deze maatregel volgens Boudewijn:

Brexit-kopzorgen

Boudewijn vervolgt: “Mijn extra zorg voor het najaar is de brexit. De hoofdmoot van ons bedrijf Dutch Berries is aardbeienteelt, meer dan de helft daarvan gaat naar het Verenigd Koninkrijk. Onze exporteurs bereiden zich gelukkig voor op een worst case-scenario, maar het blijft spannend.

Fijn dat de Rijksoverheid steun biedt via een Brexitloket met allerlei tools. Ik hoop en verwacht dat we hier in 2020 van blijven profiteren. Als ik een tip mag geven aan het kabinet, dan is het wel: blijf op Europees niveau met de Britten in gesprek.

Mijn wens voor 2020

De vpb-domper en de brexit-onzekerheid zorgen voor de nodige uitdagingen in ons bedrijf. Ik ben dus erg benieuwd wat het Belastingplan 2020 nog meer gaat brengen. Het schijnt dat er miljarden euro’s vrijkomen voor investeringen in infrastructuur, innovatie en onderwijs. Als ik een vinger in de pap zou hebben, dan zou ik een deel van dat budget besteden aan o.a. robotisering in de teeltsector. Zo blijven we onze voorsprong op innovatie behouden én pakken we het groeiend personeelstekort ook aan.”

 

Prinsjesdag 2019 (verwachtingen, zorgen en wensen)
Voelt Prinsjesdag als een warm bad voor ondernemers? Zij spreken hun verwachtingen, zorgen en wensen uit over de plannen van het kabinet.<< terug naar overzicht