http://coronadossier

Voorschot uitkering van betalingsrechten 2020

voorschot betalingsrechten

Goed nieuws: vanaf 18 mei kunt u een voorschot voor de uitkering van betalingsrechten aanvragen. Het gaat om 300 euro per hectare met betalingsrechten. U kunt dit voorschot aanvragen van 18 mei tot en met 15 juni 2020. In juli 2020 ontvangt u dan het voorschot. U komt voor dit voorschot in aanmerking als u subsidies uit het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) aanvraagt in de Gecombineerde Opgave.

Dit zijn de spelregels

U ontvangt het voorschot als u:

  • de uitbetaling van de basis- en vergroeningsbetaling al hebt aangevraagd in de Gecombineerde Opgave
  • betalingsrechten en subsidiabele landbouwgrond hebt
  • voldoet aan de voorwaarden voor de de-minimissteun

Voorwaarden voor de-minimissteun

De eerste voorwaarde: u mag in een periode van drie belastingjaren maximaal 20.000 euro steun ontvangen (bijvoorbeeld 2018, 2019 en 2020 samen). Voorbeelden van eerdere steun zijn:

  • ontvangsten vanuit de regeling fosfaatreductieplan in 2017 (melkveehouders).
  • steun vanuit overheid, provincie of gemeente, zoals een mkb-voucher of andere regelingen. Hierbij staat altijd aangegeven of dit onder de de-minimissteun valt.

De tweede voorwaarde is dat u een de-minimisverklaring ondertekent. Daarin verklaart u dat u minder dan 20.000 euro aan de-mininimissteun hebt ontvangen en dat u deze drempel met de aanvraag van dit voorschot niet overschrijdt door het rentevoordeel.

Bereken uw voorschot

De hoogte van uw voorschot wordt als volgt berekend: het aantal hectare in 2020 óf de Gecombineerde Opgave die u uiterlijk 15 mei 2020 indiende (de laagste van de twee) x 300 euro.

Let op: fictief rentevoordeel

Normaal gesproken worden GLB-subsidies vanaf december 2020 uitbetaald. Het voorschot ontvangt u al in juli. En daardoor heeft u een fictief financieel rentevoordeel: de rente (4 procent) over het voorschot, tot het moment van uitbetalen.

U ontvangt het voorschot een half jaar eerder dan de definitieve betaling. Daarom is het fictieve rentevoordeel: het bedrag van uw voorschot x 4 procent rente x 50 procent. Dit rentevoordeel komt bovenop uw eerder ontvangen de-minimissteun. Samen moet dit dus onder de 20.000 euro blijven.

Handige tips

  • Bent u teler van consumptie- of fritesaardappelen? Maak dan gebruik van de extra tegemoetkoming.
  • U kunt als uitstel van aflossingen aanvragen bij uw bank of bijvoorbeeld uw leasemaatschappij.
  • Houd er in uw liquiditeitsprognose rekening mee dat u in december minder ontvangt wanneer u het voorschot aanvraagt.

Hulp bij uw aanvraag

U kunt de tegemoetkoming aanvragen bij RVO tot en met 15 juni 2020. Uiteraard ondersteunen wij u graag met een complete en correcte aanvraag. Neem hiervoor contact op met uw acconavm adviseur of een kantoor bij u in de buurt.

Meer corona-advies

Wilt u meer informatie over dit voorschot en rentevoordeel? Of heeft u andere (coronagerelateerde) vragen? Neem contact op met uw acconavm adviseur of een kantoor bij u in de buurt. Of ontdek meer tips en adviezen in het online dossier ‘Ondernemen in coronatijd’.

 

Johannes de Boer
Johannes de Boer (Bedrijfskundig Adviseur)
Johannes de Boer startte in 2015 als stagiair accountancy bij accon■avm. Inmiddels adviseert hij ondernemers in de agrosector als bedrijfskundig adviseur, met name melkveehouders inclusief zelfzuivelaars & akkerbouwers. Van bedrijfsontwikkeling tot en met financieringsaanvragen en de koppeling met de dagelijkse administratie. Johannes ondersteunt hen waar dat kan. Anderen inspireren met innovatieve ideeën is waar hij energie van krijgt én het verschil maakt.
Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
<< terug naar overzicht