Voorlopige aanslag binnen? Zorg voor een zoet begin van 2019

voorlopige aanslag

Uw bv ontvangt binnenkort de voorlopige aanslag over 2019. Wat gaat u hiermee doen? Afwachten, vooruitbetalen of de aanslag verlagen? Voorkom zure verrassingen en maak een goede prognose voor dit jaar. Ik vertel u graag meer.

Daarom: de voorlopige aanslag

Veel ondernemers ontvangen de voorlopige aanslag in februari. Dit is een  inschatting van de Belastingdienst over hoeveel vennootschapsbelasting uw bv moet betalen in 2019. Voordeel van de inschatting is dat u bij de definitieve aanslag nauwelijks hoeft bij te betalen.

Profiteer van de betalingskorting

Normaal gesproken betaalt u de voorlopige aanslag elke maand. Als u de voorlopige aanslag in één keer betaalt, krijgt u betalingskorting. Dat is mooi meegenomen. Ik raad u wel aan om met uw adviseur te overleggen of dit verstandig is.

Verwacht u meer winst te maken in 2019?

Daarnaast adviseer ik u ook kritisch te kijken naar de inschatting van de Belastingdienst. Verwacht u nu al meer winst te maken dan de Belastingdienst ‘voorspelt’? Dan moet u waarschijnlijk bij de definitieve aanslag bijbetalen.

Om dat te voorkomen, kunt u op basis van uw prognose nú al uw voorlopige aanslag verhogen. Dit regelt u bij de Belastingdienst. Zo komt u bij de definitieve aanslag niet voor verrassingen te staan.

Minder winst in 2019?

Verwacht u juist een tegenvallende winst dit jaar? Ga na of u bij de Belastingdienst de aanslag nu alvast kunt verlagen. Misschien denkt u nu: maar te veel betaalde belasting krijg ik volgend jaar toch weer terug? Dat klopt, maar als u onnodig te veel betaalt, is dit nadelig voor uw liquiditeit. Zeker als uw winstverwachting nu al lager uitvalt.

Een zoet begin van 2019

Wilt u het nieuwe jaar goed beginnen? Ga met uw adviseur in gesprek en onderzoek of uw voorlopige aanslag realistisch is. Zo houdt u uw liquiditeit gezond én voorkomt u later in het jaar zure verrassingen. Mijn collega’s en ik ondersteunen u hier graag bij.

Prinsjesdag 2018

Edwin Ufkes (Directeur Belastingadvies, Adviseur Corporate Finance (Regio Groningen / Drenthe))
Edwin Ufkes is als directeur Belastingadvies met name werkzaam in Groningen en Drenthe.  Met passie adviseert hij vooral mkb-ondernemers over zaken als bedrijfsopvolging, de aan- en verkoop van ondernemingen, bedrijfsstructuren en de Innovatiebox. Ook helpt hij dga’s graag met het opstellen van een goede financiële planning. Hij is creatief, praktisch en oplossingsgericht en gaat uitdagingen graag aan! Daarnaast is hij werkzaam als onderdeel van het team Corporate Finance, die aan- en verkoop van bedrijven begeleidt.<< terug naar overzicht