http://coronadossier

Vertraging in of géén afname van frietaardappels? Leg uw situatie goed vast!

frietaardappels

Heeft u als aardappelteler door de coronacrisis te maken met een vertraging in de afname van frietaardappels? Of neemt de verwerker helemaal geen aardappels af? Ontdek wat u kunt doen, zodat u straks recht hebt op eventuele tegemoetkomingen of compensaties.

Let op: er gaat een aantal conceptteksten rond in de sector. De daadwerkelijke compensatieregeling voor frietaardappels is echter nog niet gepubliceerd. Wij informeren u zodra er een definitieve regeling bekend is.

Sluiting van horeca, evenementen die zijn afgelast. Door de coronacrisis blijft u als aardappelteler mogelijk met (een groot deel van) uw voorraad frietaardappelen zitten. De horeca is immers gesloten en kan de aardappelproducten niet afnemen. Waardoor de aardappelverwerkers de aardappels niet kunnen leveren en soms (gedeeltelijk) stoppen met de verwerking ervan.

Stoppen met verwerken: kan dit zomaar?

Heeft u hier als aardappelteler ook mee te maken? Dan vraagt u zich wellicht af: hoe kan ik de schade zoveel mogelijk beperken? En mag de verwerker zomaar stoppen met verwerken? Voor de verwerkende industrie bestaat primair de verplichting om de aardappels af te nemen. Toch kan het lastig zijn om hier nu aanspraak op te maken. Vanwege contractuele afspraken en algemene voorwaarden, maar ook omdat de verwerkers de aardappels nu eenvoudigweg niet kunnen leveren.

Leg alles schriftelijk vast

Wat kunt u wel doen? Zorg dat u de situatie goed schriftelijk vastlegt, zodra u merkt dat de verwerker de aardappels niet ophaalt. Beschrijf in elk geval nauwkeurig:

  • wat exact het probleem is;
  • om welke verwerker het gaat;
  • welke afspraken niet worden nagekomen;
  • om hoeveel aardappelen het gaat;
  • wat het standpunt van de verwerker is rondom de afnameverplichting.

Belangrijk: stel de verwerker op de hoogte

Daarnaast is het belangrijk om de verwerker zo snel mogelijk schriftelijk op de hoogte te stellen van uw situatie, zodra u merkt dat de aardappels niet worden opgehaald. In deze brief kunt u aangeven dat u in goed overleg met de verwerker de schade zoveel mogelijk wilt beperken. Laat ook wetendat u op de hoogte bent van de contractuele afspraken en algemene voorwaarden, en samen graag tot een goede oplossing wilt komen voor beide partijen.

Correcte juridische vastlegging: acconavm helpt u graag

Voor zowel de beschrijving van uw situatie als de brief naar de verwerker geldt: een correcte en complete juridische vastlegging is essentieel. Dit vormt de basis voor eventuele tegemoetkomingen of compensaties van de RVO, die naar verwachting binnenkort beschikbaar komen. Hierbij wordt gekeken naar uw individuele situatie.

Bij acconavm ondersteunen we u hier graag bij. Onze (juridisch) adviseurs weten wat u hoe moet vastleggen en communiceren naar uw verwerker, zodat u straks aanspraak kunt maken op de eventuele compensatie.

Hulp bij compensatie aanvragen

Naar verwachting kunt u op korte termijn dus terecht bij de RVO voor een compensatieregeling. Wanneer deze beschikbaar komt en hoe de regeling er precies uit gaat zien, is nog onduidelijk. Uw acconavm adviseur helpt u te zijner tijd in elk geval graag met het indienen van een tijdige en correcte aanvraag.

Meer informatie en advies

Wilt u hulp bij de schriftelijke vastlegging en communicatie richting de verwerker? Neem contact op met uw acconavm adviseur of een kantoor in de buurt.

Colette Cohen
Colette Cohen (Senior Juridisch Adviseur)
Met ruim 30 jaar ervaring ondersteunt Colette Cohen ondernemers met eerlijk, transparant en doordacht juridisch advies. Met een focus op de agrarische sector kunnen ondernemers bij haar terecht met vraagstukken in de agro- en vastgoedgerelateerde praktijk: o.a. agrarisch contractenrecht, pacht en huur, samenwerkingsverbanden, fosfaatrechten en natuurbescherming. Ook adviseert Colette ondernemers in alle sectoren bij kwesties rondom ruimtelijke ordening en vastgoedontwikkeling en -realisatie.Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
<< terug naar overzicht