Verras uw medewerkers vóór 1 januari belastingvrij via de WKR

WKR tips

Via de werkkostenregeling (WKR) kunt u belastingvrije vergoedingen en verstrekkingen aan uw medewerkers geven. De vrije ruimte hiervoor is 1,2% van het totale fiscale loon. Heeft u nog vrije ruimte over of wilt u kansen ontdekken voor fiscale optimalisatie? Profiteer tot en met 31 december van de regeling. Wij helpen u hierbij graag op weg.

Hoe zit het ook alweer?

Sinds 2015 is de werkkostenregeling (WKR) verplicht voor werkgevers. Dit houdt in dat u elk jaar 1,2% van het totale fiscale loon mag uitgeven aan belastingvrije vergoedingen en verstrekkingen voor uw werknemers. Denk aan personeelsfeestjes, kerstpakketten en maaltijden. Maar ook een abonnement op de sportschool of een (eindejaars)bonus. Als u zelf op de loonlijst staat, mag u uw totale fiscale loon ook meetellen voor de vrije ruimte.

Gerichte vrijstellingen zoals treinkaartjes en studiekosten tellen onder voorwaarden niet mee. Ook nihilwaarderingen vallen niet onder de vrije ruimte. Denk aan apparatuur, kleine consumpties en (arbo)voorzieningen die worden gebruikt op de werkplek.

Zorgvuldig plannen

Veel ondernemers ontdekken in december dat de vrije ruimte nog niet optimaal is benut. Herkenbaar voor u? Zonde, want opgeteld kunt u maximaal 2.400 euro per medewerker per jaar belastingvrij verstrekken. De vrije ruimte die u nu overhoudt, kunt u niet meenemen naar 2019.

Verwacht u in 2019 meer kosten te maken dan de beschikbare vrije ruimte en heeft u nog ruimte over in 2018? Ga voor u zelf na of het mogelijk is om de kosten tóch in 2018 te maken.

December: een mooi moment

Het eindejaar is dan een geschikt moment om uw medewerkers extra in het zonnetje te zetten. En dat is in deze tijd een must. De krapte op de arbeidsmarkt is nijpend en daardoor ligt voor veel medewerkers de werkdruk erg hoog. Aan de andere kant zien we dat ondernemers moeite hebben om hun werknemers te boeien én te binden.

Een kerstborrel, kerstpakket of een extra cadeau is dus zeker op zijn plaats. Heeft u de volledige vrije ruimte in 2018 dan benut? Overweeg dan om een nieuwjaarsborrel te plannen in plaats van een kerstborrel.

Tips voor de eindejaarsbeloning

Bent u van plan om 2018 af te sluiten met een mooi kerstpakket, uitje of bonus voor uw medewerkers via de WKR? Dan willen wij u graag enkele tips meegeven. Allereerst: maak een aparte grootboekrekening aan voor de WKR. Zo krijgt u beter zicht op uw uitgaven én voorkomt u een eventuele overschrijding. Blijkt later dat u de 1,2% toch overschrijdt? Dan betaalt u over de overschrijding 80% eindheffing.

Ook adviseren wij u om goed te onderzoeken welke kosten wél en niet onder de vrije ruimte vallen. Dit is vaak afhankelijk van de situatie. Zo is een personeelsfeest op de zaak gericht vrijgesteld van belasting, maar een borrel in een restaurant niet. En een personeelsfeestje als afsluiting van een opleidingsdag kan een verrichte vrijstelling zijn.

Meer tips en advies?

Wilt u graag tips en advies voor de uitvoering en fiscale optimalisatie van de werkkostenregeling? Of ondersteuning bij beloningsvraagstukken? Raadpleeg onze werkgeversservice of uw acconavm adviseur. Of stel uw vraag via het contactformulier.

 

Anouck Zeewuster-Schuitema
Anouck Zeewuster-Schuitema (Aspirant Accountmanager)
Anouck Zeewuster-Schuitema is als aspirant-accountmanager voornamelijk werkzaam in Groningen en Drenthe. In haar functie adviseert ze met name mkb-ondernemers over personeelszaken (HR-advies, WKR, het personeelsdossier en het voeren van functionerings- en beoordelingsgesprekken) en financiering. Ook staat ze ondernemers bij door het optimaliseren van de administratie, het opstellen van prognoses en tussentijdse cijfers. Samen met haar collega’s maakt ze zich sterk om u ruimte voor ondernemen te bieden. Anouck is een echte teamplayer!<< terug naar overzicht