Verplicht energielabel C in kantoren: adviezen voor (ver)huurders

Duurzaamheid - gebouwen - Label C - kantoren

Vanaf 2023 is het energielabel C verplicht voor kantoren. Dit kan grote gevolgen hebben voor verhuurders en huurders van kantoorpanden. Want wie is waarvoor verantwoordelijk? En wat als u een pand wil financieren dat dit label (nog) niet heeft? We gaan in gesprek met Jeroen Mathot van ING Zakelijk, onze huurrechtspecialist Marenthe Egberts en financieringsexpert Rogier Seelie van acconavm.

Wat gaat er veranderen?

Per 1 januari 2023 moet elk kantoorgebouw minimaal energielabel C hebben. Voldoet het gebouw niet op tijd aan de eisen, dan mag het niet meer als kantoor gebruikt worden. Huurt of verhuurt u nu een pand met energielabel D t/m G? Dan zijn er dus (bouwkundige) aanpassingen nodig. In 2030 gaat de eis mogelijk naar energielabel A.

Regels voor (ver)huurders

Marenthe Egberts is Juridisch Adviseur bij acconavm en gespecialiseerd in huurrecht. Ze ziet dat de wet grote gevolgen kan hebben voor zowel huurders als verhuurders. Wat zijn de aandachtspunten?

Marenthe: “Hebt u een bestaande huurovereenkomst en nog geen energielabel C? Dan is het belangrijk om na te gaan wie – op basis van de overeenkomst – maatregelen moet nemen. Het gaat bijvoorbeeld om aanpassingen als spouwmuurisolatie, dakisolatie, HR++-glas, een HR 107 cv-ketel en verlichting. Kantoorruimten worden vaak casco verhuurd, in dat geval is de verhuurder vaak alleen verantwoordelijk voor de spouwmuren en het dak.

Waar kunt u op letten bij nieuwe huurovereenkomsten? Als huurder kunt u daar bijvoorbeeld in laten opnemen dat de verhuurder verplicht is om te zorgen voor een C-label vanaf 2023. Wij kijken met de (ver)huurder mee en kunnen bemiddelen, zodat u tot een overeenkomst komt.”

C-label eis voor financiering

Deze nieuwe wetgeving laat zien dat duurzaamheid steeds belangrijker wordt in het bedrijfsleven. Jeroen Mathot, Commercieel Directeur ING ‘s-Hertogenbosch, legt uit:

“Ondernemers wíllen ook verduurzamen. Niet alleen gedreven vanuit de wet, maar ook vanuit intrinsieke motivatie én de verwachtingen van de maatschappij. De wetgeving heeft gevolgen voor financieringen. Als ondernemers een kantoorpand willen financieren, is het bij de financieringsaanvraag verplicht om aan te tonen hoe het pand vóór 2023 aan het C-label kan voldoen. Anders is er geen financiering mogelijk.

Vanuit ING stimuleren we ondernemers om verder te kijken dan 2023. In 2030 is energielabel A mogelijk de norm. Ook weegt duurzaamheid steeds zwaarder mee bij de waardebepaling en de toekomst van een bedrijf. Het is dus raadzaam om nú stappen te zetten, zeker ook met het oog op de alsmaar stijgende bouwkosten.”

Stimulans voor verduurzaming

Hoe stimuleert ING ondernemers om verduurzaming mogelijk te maken? Jeroen Mathot: “Samen met ING Groenbank hebben we als doel om duurzame investeringen te stimuleren. Dat doen we onder andere met een aantrekkelijke rente via een groenfinanciering. Daarbij adviseren én ondersteunen we ondernemers actief bij o.a. de diverse subsidieregelingen. Het subsidielandschap is erg weids en aan veranderingen onderhevig. In een gesprek met een accountant en de bank kunnen ondernemers ontdekken welke verduurzaming noodzakelijk is en hoe dit te financieren.”

Goed doorrekenen

Rogier Seelie is Regiodirecteur bij acconavm en gespecialiseerd in financieringen. Net als Jeroen Mathot drukt hij ondernemers op het hart om goed na te denken over de lange termijn en zich goed te laten adviseren.

Rogier: “Als een ondernemer een pand wil financieren dat (nog) geen C-label heeft, is het zaak om de benodigde investeringen en kosten goed te berekenen. Wat kost het om een duurzame investering te doen? Zijn de inkomsten die uit het onroerend goed komen voldoende om aan de rente en aflossing te voldoen? Wat levert (gedeeltelijke) verhuur op, en weegt dat wel op tegen de lasten? Daarin spelen ook niet-financiële consequenties een rol. Bij acconavm bekijken we dit samen met juristen, fiscalisten en accountants. Ook schuiven we graag aan bij het gesprek met de bank.”

Uitzonderingen op de regel

Wat als blijkt dat de benodigde duurzame investeringen voor energielabel C financieel niet haalbaar zijn voor u? In sommige gevallen krijgt u dan een uitzonderingspositie op de regeling. Uiteraard hebt u daarvoor een onderbouwing nodig. Hierbij kan acconavm u ondersteunen. Er zijn meer uitzonderingssituaties. Bijvoorbeeld als u uw bedrijfspand niet (qua oppervlakte) hoofdzakelijk gebruikt als kantoorruimte.

Meer informatie

acconavm juicht duurzame ontwikkeling toe en heeft de kennis in huis om u hierin te ondersteunen. Wilt u meer informatie? Neem contact op met uw acconavm adviseur of een kantoor bij u in de buurt. Of stel uw vraag via onderstaand contactformulier. Samen brengen we u én uw onderneming graag verder, met focus op de duurzame toekomst.

Marenthe Egberts
Marenthe Egberts (Juridisch Adviseur)
Voor vragen over vastgoedrecht en huurrecht kunt u terecht bij Marenthe Egberts. Ze ondersteunt u graag bij algemeen verbintenissenrecht en algemeen mkb-beleid. Vanuit het accon■avm kantoor in Veldhoven treedt zij daadkrachtig op, om samen met u het beste resultaat te behalen. Een jurist die náást u staat.Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
<< terug naar overzicht