Veel onroerend goed of aandelen? Richt een spaargeld-bv op!

jan campagne

Vanaf 2022 wordt spaargeld in box 3 nauwelijks belast. Maar: zit uw geld in onroerend goed, aandelen of obligaties? Dan gaat u juist flink méér belasting betalen. In mijn blog deel ik een mogelijke oplossing met u: de spaargeld-bv.

Per vermogenscategorie een andere heffing

Het vermogen in box 3 wordt vanaf 2022 onderverdeeld in drie categorieën. Elke categorie wordt straks anders belast.

  1. spaargeld (verwachte belastingheffing vanaf 2022: 0,03 procent)
  2. overig vermogen, zoals onroerend goed, aandelen, obligaties, etc. (verwachte belastingheffing vanaf 2022: 1,76 procent)
  3. schulden

Belastingvrije voet

Op dit moment is spaargeld belastingvrij tot 30.360 euro (voor mensen zonder fiscale partner) en 61.720 euro (met fiscale partner). Een voorbeeld van de verwachte situatie in 2022: u hebt op peildatum 1 januari 2022 een vermogen van 440.000 euro. Dit bestaat alleen uit spaargeld. De Belastingdienst gaat ervanuit dat u op dat moment nog de reguliere rente van 0,09 procent ontvangt. Dit bedrag komt uit op 396 euro. Dit is onder de belastingvrije voet van 400 euro.

Dus als u alleen spaart en een vermogen hebt onder de 440.000 euro, betaalt u hoogstwaarschijnlijk geen belasting meer. De denkwijze bij spaargeld is als volgt: er wordt vanuit gegaan dat u met spaargeld erg weinig verdient. Dat klopt ook, de rente is natuurlijk erg laag.

Richt een spaargeld-bv op

Bij onroerend goed, aandelen of obligaties wordt verwacht dat u juist veel gaat verdienen. Dit wordt meer belast. Hebt u dus ‘overig vermogen’, zoals onroerend goed? Het gevolg: meer belastingheffing. Denkt u nu: ik ga wel weer terug, m’n spaargeld in? Dit is uiteindelijk niet goed voor uw portemonnee. Het levert u tenslotte weinig op. Wat wel een slimme keuze kan zijn: een spaargeld-bv oprichten.

Ingewikkeld? Nee. Ook voor mensen die nog nooit iets met een bv te maken hebben gehad, kan het een goede oplossing zijn. Een spaargeld-bv in het kort: u haalt uw vermogen uit box 3 en plaatst het in box 2. U stort dat vermogen op de aandelen van de bv. Het wordt daardoor niet meer belast in box 3. Wel hebt u te maken met een heffing in de bv en een heffing over de aandelen in de bv.

Ondernemen: in een warm bad

Een spaargeld-bv oprichten: natuurlijk hoeft u dat niet alleen te doen. Wij kunnen u hierbij geheel ondersteunen. Neem hiervoor contact op met uw acconavm adviseur of met mij, via j.campagne@acconavm.nl.

Wilt u meer belastingtips en adviezen ontvangen voor 2020? Wij draaien de warme kraan voor u open met video’s, podcasts en interessante blogs.

Jan Campagne
Jan Campagne (Directeur Belastingadvies)
Jan Campagne staat als fiscalist al vele jaren ondernemers bij in uiteenlopende fiscale zaken zoals bedrijfsopvolging, reorganisaties en tax planning. Daarnaast geeft hij regelmatig lezingen en heeft ook veel plezier in het doceren bij Nyenrode Business Universiteit. Jan is doelgericht, gedreven en houdt vooral van duidelijkheid: een advies met een streep eronder. Hij is bereikbaar via de mail maar bellen is sneller.<< terug naar overzicht