Uw stal verduurzamen met de Maatlat voor paardenstallen?

Maatlat duurzame paardenstallen

Stichting Milieukeur (SMK) werkt aan een Maatlat voor paardenstallen. Een Maatlat duurzame paardenstallen zal mogelijk, net als de Maatlaat Duurzame Veehouderij (MDV), maatregelen bevatten voor diergezondheid en dierenwelzijn en draagt daardoor bij aan verduurzaming van de paardenhouderij. Hebt u (ver)bouwplannen? Ik neem u graag mee in belangrijke zaken op het gebied van verduurzaming van de paardenhouderij én praat graag met u over wat dit voor u betekent.

MDV-stal

Een MDV-stal voldoet aan strenge duurzaamheidseisen op de thema’s:

 • Ammoniakemissie
 • Bedrijf & omgeving
 • Brandveiligheid
 • Diergezondheid
 • Dierenwelzijn
 • Fijn stof
 • Klimaat

Waarom verduurzamen?

Als we de opwarming van de aarde tegen willen gaan moeten we duurzamer gaan leven. Als paardenhouder hebt u één plek waar u enorm veel tijd besteedt, maar waar u misschien niet gelijk aan denkt als het om duurzaamheid gaat: uw stallen.

Een stal verduurzamen houdt niet op bij wat vaker het licht uit doen, de deuren goed dicht houden of kijken of de drinkpotjes niet lekken.

Duurzaamheid gaat over de milieu-voetafdruk van het bouwmateriaal van de stal en hoe lang het materiaal meegaat. Maakt u gebruik van nieuwe materialen of kunt u materialen hergebruiken? Haalt u de materialen van ver of kunt u het dichterbij ook verkrijgen? Is het materiaal goed afbreekbaar of duurt dit proces erg lang?

Ook energieverbruik speelt een grote rol bij duurzaamheid. Hoe vaak staan we stil bij het stroomverbruik? Geïsoleerde daken dragen zowel in de zomer als winter bij aan een goed klimaat op stal. In de winter houdt het de warmte vast en in de zomer blijft het binnen langer koel. Veel stallen hebben nog enkel glas. Door dit glas te vervangen door dubbelglas houdt u de warmte beter binnen. En ledlampen zijn bijna niet meer weg te denken in deze tijd. Deze zijn namelijk ongeveer 90 procent energiezuiniger dan een gewone gloeilamp, dat zorgt voor een lagere CO2-uitstoot.

Maar, u kunt ook denken aan de te gebruiken bodembedekking in de stal of het wel of niet jaarlijks gebruiken van een ontwormmiddel zonder eerst een mestonderzoek te laten plaatsvinden naar de noodzaak hiervan.

Allemaal aspecten die bij kunnen dragen aan een meer duurzame paardenstal.

Fiscale regelingen

Stallen die het MDV-certificaat behalen kunnen deelnemen aan fiscale regelingen zoals MIA en Vamil. Met de MIA kunt u belastingvoordeel krijgen bij investeringen in duurzame bedrijfsmiddelen. Via de Vamil kunt u milieuvriendelijke investeringen op een willekeurig moment afschrijven.

Hoe staat het eigenlijk met uw stal?

Hoe duurzaam is uw stal? Voor paardenstallen zijn de MDV-eisen (nog) niet definitief. De conceptcriteria worden 14 juli tijdens een inspraakronde aan belangstellenden voorgelegd. Overweegt u nieuwbouw of verbouw van uw paardenstallen (op korte termijn)? Neem dan tijdig contact op met een adviseur van de acconavm vakgroep Paardenhouderij. Wij komen graag bij u langs om te onderzoeken of het zinvol is te wachten op de MDV en wat de gevolgen van de MDV paard voor u kunnen zijn. U kunt voor uw vraag gebruikmaken van onderstaand contactformulier.

Gerard Tooten Regiodirecteur
Gerard Tooten (Directeur MKB Advies)
Met 25 jaar ervaring in het bankwezen brengt Gerard Tooten mkb-ondernemers in Noord-Nederland verder, met focus op de toekomst. Zijn enthousiasme, betrokkenheid en positiviteit prikkelen ondernemers, zodat ze het beste uit zichzelf en hun onderneming halen. Zijn specialisme: financieringsvraagstukken.
 • g.tooten@acconavm.nl
 • Regiodirecteur MKB advies
 • +31884468813Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
 • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
<< terug naar overzicht