http://coronadossier

Uitstel van belastingbetaling aanvragen? Zo doet u dat

uitstel belasting betalen

Het kabinet versoepelt de aanvraag van uitstel van belastingbetaling vanwege het coronavirus. Dit betekent onder andere dat u geen verklaring meer hoeft mee te sturen. Wat hebt u wel nodig voor zo’n aanvraag? Ik leg het u graag uit.

Wat houdt het uitstel in?

Als u door het coronavirus in financiële problemen komt, kunt u voor ten minste drie maanden uitstel van belastingbetaling krijgen. U betaalt dan geen verzuimboetes.

Oorspronkelijk gold dat u hiervoor een zogenoemde “derdenverklaring” moest meesturen, maar die eis heeft het kabinet inmiddels laten vallen.

Voor welke belastingen?

U kunt voor de volgende belastingen uitstel van betaling krijgen door een verzoek in te dienen:

 • inkomstenbelasting
 • vennootschapsbelasting
 • omzetbelasting
 • loonheffingen

Na ontvangst van het verzoek stopt de Belastingdienst drie maanden de invordering van de belastingaanslagen waarvoor uitstel is gevraagd.

Langer dan drie maanden

Als blijkt dat betalingsuitstel van drie maanden te kort is, kunt u ook voor langere periode uitstel aanvragen. Het is mogelijk dat de Belastingdienst u vraagt hiervoor wel een verklaring te overleggen.

 1. Aangifte doen
  Hoewel u uitstel wilt aanvragen, is het noodzakelijk dat u wél binnen de gestelde termijn aangifte doet (of laat doen). Normaal gesproken draagt u de loon- of omzetbelasting direct af, maar dat laat u nu achterwege. Vervolgens ontvangt u een naheffingsaanslag. Nadat u de naheffingsaanslag heeft ontvangen, kunt u de Belastingdienst een brief sturen met daarin het verzoek voor uitstel van betaling. Hiervoor is een onderbouwing nodig, waarin u kunt verwijzen naar de gevolgen die u ondervindt van het coronavirus. Hebt u meerdere bv’s? Stuur dan per bv (per belastingplichtige) een aparte brief.
 2. Melding van betalingsonmacht
  Het Forum Fiscaal Dienstverleners heeft op 7 april jl. laten weten dat  het Ministerie van Financiën heeft besloten dat bestuurders die uitstel van betaling van omzetbelasting en/of loonheffingen aanvragen in verband met de coronacrisis geen melding van betalingsonmacht nodig hebben. Dit geldt zowel voor de verstreken tijdvakken als de nabije toekomst. Een melding van betalingsonmacht is ter voorkoming van aansprakelijkheid voor deze belastingschulden als bestuurder van een rechtspersoon.
 3. Extra melding voor pensioenpremies
  Momenteel is nog niet duidelijk of het besluit van het Ministerie van Financiën omtrent het niet meer nodig hebben van een melding van betalingsonmacht ook op gaat voor pensioenpremies. Wilt u zekerheid en  ook uitstel van betaling aanvragen voor de pensioenpremies? Dan moet u hiervoor een aparte melding van betalingsonmacht doen bij uw bedrijfspensioenfonds.

Schakel hulp in

Wilt u graag ondersteuning bij het aanvragen van uitstel van belastingbetaling? Mijn collega’s en ik staan voor u klaar. Vraag uw acconavm contactpersoon of neem contact op via het contactformulier. U hoort zo snel mogelijk van ons.

Meer weten?

Binnen acconavm is een speciaal team samengesteld dat de ontwikkelingen rondom coronaproblematiek op de voet volgt. Zodat we u kunnen voorzien van advies op elk gebied.
Bent u al klant? Neem dan contact op met uw contactpersoon. Hij/zij is het beste op de hoogte van uw situatie en schakelt zo nodig met een collega-specialist. Geen klant van ons maar wel vragen? Ook dan bent u van harte welkom voor hulp of het delen van uw zorgen! Onze collega’s zijn voor u bereikbaar. Neem contact op met een acconavm kantoor bij u in de buurt. acconavm brengt u en uw onderneming verder, ook in moeilijke tijden.

Neem contact met ons op

Edwin Ufkes (Directeur Belastingadvies, Adviseur Corporate Finance (Regio Groningen / Drenthe))
Edwin Ufkes is als directeur Belastingadvies met name werkzaam in Groningen en Drenthe.  Met passie adviseert hij vooral mkb-ondernemers over zaken als bedrijfsopvolging, de aan- en verkoop van ondernemingen, bedrijfsstructuren en de Innovatiebox. Ook helpt hij dga’s graag met het opstellen van een goede financiële planning. Hij is creatief, praktisch en oplossingsgericht en gaat uitdagingen graag aan! Daarnaast is hij werkzaam als onderdeel van het team Corporate Finance, die aan- en verkoop van bedrijven begeleidt.<< terug naar overzicht