Uitstel van belastingbetaling aanvragen? Zo doet u dat

Het kabinet versoepelt de aanvraag van uitstel van belastingbetaling vanwege het coronavirus. Dit betekent onder andere dat u geen verklaring meer hoeft mee te sturen. Wat hebt u wel nodig voor zo’n aanvraag? Ik leg het u graag uit.

Wat houdt het uitstel in?

Als u door het coronavirus in financiële problemen komt, kunt u voor ten minste drie maanden uitstel van belastingbetaling krijgen. U betaalt dan geen verzuimboetes.

Oorspronkelijk gold dat u hiervoor een zogenoemde “derdenverklaring” moest meesturen, maar die eis heeft het kabinet inmiddels laten vallen.

Voor welke belastingen?

U kunt voor de volgende belastingen uitstel van betaling krijgen door een verzoek in te dienen:

 • inkomstenbelasting
 • vennootschapsbelasting
 • omzetbelasting
 • loonheffingen

Na ontvangst van het verzoek stopt de Belastingdienst drie maanden de invordering van de belastingaanslagen waarvoor uitstel is gevraagd.

Langer dan drie maanden

Als blijkt dat betalingsuitstel van drie maanden te kort is, kunt u ook voor langere periode uitstel aanvragen. Het is mogelijk dat de Belastingdienst u vraagt hiervoor wel een verklaring te overleggen.

 1. Aangifte doen
  Hoewel u uitstel wilt aanvragen, is het noodzakelijk dat u wél binnen de gestelde termijn aangifte doet (of laat doen). Normaal gesproken draagt u de loon- of omzetbelasting direct af, maar dat laat u nu achterwege. Vervolgens ontvangt u een naheffingsaanslag. Nadat u de naheffingsaanslag heeft ontvangen, kunt u de Belastingdienst een brief sturen met daarin het verzoek voor uitstel van betaling. Hiervoor is een onderbouwing nodig, waarin u kunt verwijzen naar de gevolgen die u ondervindt van het coronavirus. Hebt u meerdere bv’s? Stuur dan per bv (per belastingplichtige) een aparte brief.
 2. Melding van betalingsonmacht
  Vraagt u uitstel van betaling van omzetbelasting en/of loonheffingen? Zorg dan ook voor een melding van betalingsonmacht ter voorkoming van aansprakelijkheid voor deze belastingschulden als bestuurder van een vennootschap. Let op: u moet deze melding opsturen binnen veertien dagen ná de betalingstermijn van de omzetbelasting of loonheffingen. Wacht dus niet af totdat u een naheffingsaanslag ontvangt, maar doe de melding direct.
 3. Extra melding voor pensioenpremies
  Wilt u ook uitstel van betaling aanvragen voor de pensioenpremies? Dan moet u hiervoor een aparte melding van betalingsonmacht doen. Deze melding doet u bij uw bedrijfspensioenfonds.

Schakel hulp in

Wilt u graag ondersteuning bij het aanvragen van uitstel van belastingbetaling? Mijn collega’s en ik staan voor u klaar. Vraag uw acconavm contactpersoon of neem contact op via het contactformulier. U hoort zo snel mogelijk van ons.

Edwin Ufkes (Directeur Belastingadvies, Adviseur Corporate Finance (Regio Groningen / Drenthe))
Edwin Ufkes is als directeur Belastingadvies met name werkzaam in Groningen en Drenthe.  Met passie adviseert hij vooral mkb-ondernemers over zaken als bedrijfsopvolging, de aan- en verkoop van ondernemingen, bedrijfsstructuren en de Innovatiebox. Ook helpt hij dga’s graag met het opstellen van een goede financiële planning. Hij is creatief, praktisch en oplossingsgericht en gaat uitdagingen graag aan! Daarnaast is hij werkzaam als onderdeel van het team Corporate Finance, die aan- en verkoop van bedrijven begeleidt.<< terug naar overzicht