http://coronadossier

Uitstel aflossingsverplichting en extra krediet voor mkb’ers

pauze aflossing banken

Krijgt uw onderneming te maken met omzetdaling vanwege de coronacrisis, dan kunt u rekenen op tegemoetkoming van uw bank. Lees hoe de ABN AMRO, ING en de Rabobank omgaan met aflossingsuitstel en ontdek meer over BMKB-regeling.

In deze blog zoom ik eerst in op de voorwaarden van banken voor de ‘aflossingspauze’ op lopende kredieten. Daarna licht ik toe hoe u extra financiering krijgt via de regeling Borgstelling MKB-krediet (BMKB).

Aflossingsuitstel

Mkb-ondernemers kunnen bij diverse banken een halfjaar aflossingspauze aanvragen voor lopende leningen. U komt in aanmerking als u vanwege omzetdaling uw aflossingen niet meer kunt betalen, maar verder een gezonde onderneming hebt.

De banken hebben onderling de afspraak gemaakt dat bij aflossingsuitstel de looptijd van uw lening met zes maanden verlengd zal worden. Toch kan het voorkomen dat in uw specifieke situatie de bank met een ander voorstel komt.

Klant bij ABN AMRO?

ABN AMRO zet uw aflossingsverplichting automatisch zes maanden stop. De voorwaarden die nu bekend zijn:

 • U krijgt automatisch zes maanden aflossingsuitstel voor leningen tot 2,5 miljoen euro. Het gaat om de maanden april t/m september.
 • Wilt u geen aflossingspauze? Dan kunt u dit melden tot 31 maart.
 • Na het uitstel betaalt u de aflossingen in één keer terug. U betaalt hierover geen rente.
 • Bij zakelijke leningen: u betaalt de uitgestelde rente, aflossingen, kosten en kredietgerelateerde fees aan het einde van de looptijd in één keer terug. Kunt u de uitgestelde aflossing na de looptijd niet in één keer terugbetalen? Dan is het bespreken van een betalingsregeling of herfinanciering een mogelijkheid. U gaat dan wel rente en kosten betalen over de overstand van uw rekening-courant.
 • Bij rekening-courantkredieten: de bank incasseert de uitgestelde rente, aflossingen, limietverlagingen, kosten en kredietgerelateerde fees uiterlijk op 31 december 2021. Over de niet-betaalde rente betaalt u tot deze datum geen rente.

Klant bij de Rabobank?

Dan moet u uitstel voor aflossingsverplichting zelf aanvragen via de website van de Rabobank. De voorwaarden die nu bekend zijn:

 • U kunt zes maanden aflossingsuitstel aanvragen. Voor leningen boven de drie miljoen euro is een apart aanvraagformulier.
 • Verzoeken voor aflossingen van maart kunt u indienen tot 30 maart, 13.00 uur.
 • Ingediende verzoeken na 30 maart 13.00 uur gelden vanaf april.
 • De bank verlengt de looptijd van uw lening met zes maanden.
 • De aflossingspauze geldt alleen voor de aflossing. De rente over deze lening blijft u wél doorbetalen.
 • In de meeste gevallen blijft uw rentepercentage gelijk.

Klant bij ING?

Ook bij ING moet u uitstel van aflossingsverplichting zelf aanvragen. ING verlengt de looptijd van uw lening met zes maanden. Zo hoeft u niet achteraf in één keer de aflossing te betalen.

De voorwaarden die nu bekend zijn:

 • De einddatum van uw lening schuift zes maanden op.
 • De aflossingspauze geldt alleen voor de aflossing. De rente over deze lening blijft u wél doorbetalen.
 • In de meeste gevallen blijft uw rentepercentage gelijk.

Extra lenen via de BMKB-regeling

Wilt u extra lenen, maar kunt u de bank onvoldoende zekerheid bieden? Dan kunt u bij uw bank een aanvraag doen voor de verruimde Borgstelling MKB-kredieten (BMKB). Lees meer over deze regeling.  

Voor de BMKB-regeling heeft u waarschijnlijk de volgende gegevens nodig:

 • uw jaarcijfers van 2017 en 2018
 • uw conceptjaarcijfers van 2019, zo realistisch mogelijk
 • een liquiditeitsprognose, waaruit een tekort blijkt
 • een prognose over 2020 en 2021
 • een actuele crediteurenlijst

Ik vermoed dat u slechts één keer gebruik kunt maken van de BMKB-regeling. Het is dus essentieel om uw liquiditeitspositie en -prognoses zo realistisch mogelijk op te stellen.

Wij staan voor u klaar

Wilt u advies over uitstel van aflossingsverplichting of de BMKB-regeling? Mijn collega’s en ik staan voor u klaar. Ook als u in bijzonder beheer zit, ontdekken we graag de mogelijkheden. Neem contact op met uw acconavm adviseur of stel uw vraag hier.

NB. De informatie over de regelingen en voorwaarden zoals hier genoemd is afkomstig van de banken d.d. 24 maart 2020. acconavm is niet verantwoordelijk voor eventuele aanpassing in regelingen en voorwaarden.

Meer weten?

Binnen acconavm is een speciaal team samengesteld dat de ontwikkelingen rondom coronaproblematiek op de voet volgt. Zodat we u kunnen voorzien van advies op elk gebied.
Bent u al klant? Neem dan contact op met uw contactpersoon. Hij/zij is het beste op de hoogte van uw situatie en schakelt zo nodig met een collega-specialist. Geen klant van ons maar wel vragen? Ook dan bent u van harte welkom voor hulp of het delen van uw zorgen! Onze collega’s zijn voor u bereikbaar. Neem contact op met een acconavm kantoor bij u in de buurt. acconavm brengt u en uw onderneming verder, ook in moeilijke tijden.

Gerard Tooten Regiodirecteur
Gerard Tooten (Directeur MKB Advies)
Met 25 jaar ervaring in het bankwezen brengt Gerard Tooten mkb-ondernemers in Noord-Nederland verder, met focus op de toekomst. Zijn enthousiasme, betrokkenheid en positiviteit prikkelen ondernemers, zodat ze het beste uit zichzelf en hun onderneming halen. Zijn specialisme: financieringsvraagstukken.Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
 • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
<< terug naar overzicht