http://coronadossier

TVL Q2 2021: keuze voor referentieperiode

TVL Q2 2021

Tussen 25 juni en 20 augustus 2021 is het loket open voor de aanvraag van de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) Q2 2021. In tegenstelling tot andere TVL-aanvragen, kunt u als ondernemer in de agrosector en het mkb bij TVL Q2 2021 uw referentieperiode kiezen. Bedrijfskundig Adviseur Lourens Minnema praat u in deze blog volledig bij.

Update 8 juli 2021

Referentieperiode kiezen

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kwam er tijdens de openstelling van TVL Q1 2021 achter dat ondernemers om verschillende redenen geen of weinig omzet hadden in het referentiekwartaal. Hierdoor ontvingen zij geen TVL meer, met alle gevolgen van dien.

Vandaar dat de Tweede Kamer op 14 mei heeft besloten de referentieperiode voor TVL Q2 2021 te verruimen. Dankzij deze verruiming kunt u kiezen of u Q2 2019 gebruikt als referentieperiode, of Q3 2020. De aanvraag zelf verandert niet. Overleg samen met uw acconavm adviseur of een TVL-aanvraag voor u verstandig is en welke referentieperiode voor u het voordeligst is.

Loket sluit 20 augustus

Deze verruiming levert u als ondernemer in de agrosector of het mkb dus wellicht een hogere vergoeding op. Maar de verruiming heeft ook een keerzijde. Het kostte namelijk tijd om deze uitbreiding te realiseren. Vandaar dat het loket voor de aanvraag van TVL Q2 2021 later is geopend. Het loket sluit 20 augustus 2021 om 17.00 uur.

Aanvragen met eHerkenning 3

Om TVL aan te vragen hebt u eHerkenning of DigiD nodig, afhankelijk van uw bedrijfsvorm.  Hebt u hulp nodig bij het indienen van uw aanvraag? Regel dan ook tijdig de ketenmachtiging voor eHerkenning. De adviseurs van acconavm helpen u graag!

Derdenverklaring of accountantsverklaring nodig?

Bent u starter en wilt u een tegemoetkoming vaste lasten aanvragen van meer dan € 25.000 dan hebt u een derdenverklaring nodig. Voor aanvragen boven € 125.000 is een accountantsverklaring bij de aanvraag noodzakelijk. Om uw aanvraag voor 20 augustus te kunnen doen, is het raadzaam zo snel mogelijk contact op te nemen met uw acconavm contactpersoon.

Subsidiepercentage 100 procent

Sinds de start van de TVL ging het subsidiepercentage elk kwartaal omhoog. Waar in het begin nog 50 procent van de vaste lasten werd vergoed, zitten we nu op een subsidiepercentage van 100 procent. Om zo veel mogelijk ondernemers in deze moeilijke tijd te helpen.

Wat stopt en wat blijft?

De aanvullende subsidies als Voorraadsubsidie Gesloten Detailhandel (VGD) en opslag voor Annuleringskosten Reisorganisaties (AR) vervallen in het tweede kwartaal.

Wel blijft de extra opslag voor land- en tuinbouwbedrijven intact voor de speciale kosten om planten en dieren in leven te houden. Deze opslag van 21 procent wordt bij het percentage vaste lasten geteld en komt bovenop de TVL-subsidie, met een maximum van 225.000 euro voor de gehele coronaperiode.

Deze regeling is ook voor ondernemers die tussen 16 maart en 30 juni 2020 zijn gestart met hun bedrijf, en voor grote ondernemingen.

Belangrijkste voorwaarden

De belangrijkste voorwaarden waaraan u moet voldoen om in aanmerking te komen voor de TVL Q2 2021 zijn:

  • Uw bedrijf staat ingeschreven bij KVK, u hebt een SBI-code en minimaal één vestiging in Nederland (niet op het huisadres). Op een aantal uitzonderingen na, zoals: goederenvervoer, markthandel, kermisattracties, taxichauffeurs, rijinstructeurs en sommige horeca.
  • Uw bedrijf heeft meer dan 30 procent omzetverlies in het tweede kwartaal van 2021 vergeleken met het tweede kwartaal van 2019 of het derde kwartaal in 2020. U kunt kiezen uit deze twee referentieperiodes.
  • Uw vaste lasten zijn minimaal 1.500 euro per kwartaal, op basis van het percentage vaste lasten dat bij uw hoofdactiviteit hoort. Let op: het gaat om uw berekende vaste lasten, niet om de werkelijke vaste lasten.

Nieuws over TVL Q3 2021

Op 27 mei maakte het kabinet bekend dat ze het steunpakket voor banen en economie willen doortrekken in het derde kwartaal van 2021. Dit houdt in dat ook de TVL in ieder geval wordt verlengd tot en met 30 september 2021.

Daarnaast telt de TVL vanaf NOW 3 (de subsidieperioden vanaf oktober 2020) niet meer mee als omzet voor de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid.

Extra steun voor vaste kosten land- en tuinbouwbedrijven met OVK

Hebt u inmiddels de volledige tegemoetkoming (maximaal € 225.000) voor de vaste lasten aangevraagd? En bent u vanwege de coronamaatregelen toch niet in staat om de vaste kosten van uw land- en tuinbouwbedrijf te betalen? Dan kunt u mogelijk gebruikmaken van extra subsidie.

De Subsidie ongedekte vaste kosten land- en tuinbouw (OVK) vergoedt 70 procent van de ongedekte kosten. En is van toepassing bij een minimaal omzetverlies van 30 procent. Voor meer informatie over de voorwaarden kunt u contact opnemen met uw acconavm adviseur.

Wij staan u bij

Het aanvraagloket van de TVL Q2 2021 is tussen 25 juni en 20 augustus geopend. Voor uw aanvraag hebt u eHerkenning niveau 3 (eH3) of hoger nodig. Voor aanvragers met DigiD verandert er niets.

We kunnen ons voorstellen dat u vragen hebt over uw TVL-aanvraag. Neem hiervoor contact op met uw acconavm adviseur of een kantoor bij u in de buurt. Daarnaast staan wij u desgewenst bij met uw TVL-aanvraag.

Bij acconavm is een speciaal team samengesteld voor coronagerelateerde vraagstukken. Tip: in ons online dossier ‘Ondernemen in coronatijd’ delen zij tips en adviezen om uw veerkracht te versterken.

Lourens Minnema
Lourens Minnema (Bedrijfskundig Adviseur)
Opgegroeid op een melkveebedrijf, een studieachtergrond in dier- en veehouderij én ambitie om veel te leren. Dat is Lourens Minnema, Bedrijfskundig Adviseur op het kantoor in Dokkum. Enthousiast gaat hij aan de slag met prognoses, begrotingen, de Gecombineerde Opgave en vraagstukken over subsidies, mest en mineralen. Met volop betrokkenheid helpt hij melkveehouders en akkerbouwers in de regio graag verder.Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
<< terug naar overzicht