http://coronadossier

TOGS voor agrobedrijven: komt u in aanmerking?

TOGS agro

De Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS) is verruimd. Ook agrariërs met een recreatievoorziening kunnen de tegemoetkoming van 4.000 euro aanvragen. Ontdek of u in aanmerking komt.  

De regeling in het kort

De regeling is bedoeld voor ondernemers die directe gevolgen ondervinden van de coronamaatregelen. Zij kunnen de 4.000 euro inzetten om vaste lasten te betalen. Voor de TOGS geldt geen inkomens- of vermogenstoets.

U moet wel kunnen aantonen dat u van 16 maart tot en met 15 juni een omzetverlies  van minimaal 4.000 euro verwacht én dat u in die periode minimaal 4.000 euro aan vaste lasten heeft. Lees meer over de voorwaarden in een eerder verschenen artikel.

Komt u in aanmerking?

Wilt u weten of uw bedrijf in aanmerking komt? Op de website van de RVO staat een lijst met SBI-codes (codes van bedrijfstakken). Komt de SBI-code van uw hoofd- of nevenactiviteit overeen met een SBI-code uit de lijst (zie uw KVK-inschrijving)? Dan mag u de TOGS aanvragen.

Tip: met de zoektool van de RVO controleert u of de code van uw hoofd- of nevenactiviteit overeenkomt met een SBI-code uit de lijst.

Agrobedrijf met recreatievoorziening

Combineert u uw agrobedrijf met een recreatievoorziening, maar valt uw hoofdactiviteit onder de code ‘01 Landbouw, jacht en dienstverlening voor de landbouw en de jacht’?

Voorheen mocht u de TOGS alleen aanvragen bij omzetverlies van de hoofdactiviteit van uw bedrijf. Sinds deze week mag u de TOGS ook aanvragen voor de volgende nevenactiviteiten:

  • Verhuur van vakantiehuisjes en appartementen (SBI-code 55.20.1)
  • Jeugdherbergen en vakantiekampen (SBI-code 55.20.2)
  • Kampeerterreinen (SBI-code 55.30)
  • Overige recreatie (SBI-code 93.29.9)

SBI-code wijzigen heeft geen zin

Om aanspraak te maken op deze regeling moet u minimaal sinds 15 maart 2020 met een van de benoemde SBI-codes als hoofd- of nevenactiviteit vermeld staan in het KVK Handelsregister. Uw SBI-code nu wijzigen heeft dus geen zin.

Vindt u dat uw SBI-code niet (meer) aansluit bij uw feitelijke activiteit? Dan kunt u een wijzigingsverzoek indienen via de website van de RVO.

Niet in aanmerking?

Komt u niet in aanmerking? Dan adviseer ik u om dit kenbaar te maken bij de RVO. Zo kan de RVO in beeld brengen welke ondernemers achter het net vissen, terwijl ze de tegemoetkoming heel goed kunnen gebruiken. Wie weet wordt de TOGS dan nogmaals verruimd, net zoals dat voor andere sectoren is gedaan.

Blijf op de hoogte

De maatregelen van het kabinet zijn veranderlijk, zo mogelijk ook de TOGS. Wellicht komt u nu niet in aanmerking, maar later wel. Daarom raad ik u aan: blijf de berichtgeving goed volgen. In ons online dossier ‘Ondernemen in coronatijd’ houden we u op de hoogte.

Wilt u hulp bij uw aanvraag? Of heeft u andere (coronagerelateerde) vragen? Binnen acconavm is een speciaal team samengesteld dat de ontwikkelingen rondom coronaproblematiek op de voet volgt. Zodat we u kunnen voorzien van advies op elk gebied. Bent u al klant? Neem dan contact op met uw contactpersoon. Hij/zij is het beste op de hoogte van uw situatie en schakelt zo nodig met een collega-specialist. Geen klant van ons maar wel vragen? Ook dan bent u van harte welkom voor hulp of het delen van uw zorgen! Onze collega’s zijn voor u bereikbaar. Neem contact op met een acconavm kantoor bij u in de buurt. acconavm brengt u en uw onderneming verder, ook in moeilijke tijden.

Johan Ros
Johan Ros (Agrarisch Bedrijfsadviseur)
Sinds 2011 versterkt Johan Ros het agro-adviesteam in Drachten. De melkveesector is zijn domein. Johan is gespecialiseerd in advies over bedrijfsontwikkeling, subsidies, mest en mineraal én hij begeleidt studiegroepen met melkveehouders. Ondernemers verder brengen, met focus op de toekomst: dat is Johans passie.Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
<< terug naar overzicht