Tips voor een productief gesprek met de bank

productief gesprek bank

Regelmatig voer ik gesprekken met de bank en (tuinbouw)ondernemers. Vaak heeft zo’n gesprek niet de uitkomst waarop de ondernemer hoopt. In deze blog geef ik tips voor een productief gesprek met de bank.

Vaak doelen niet bereikt

In veel gevallen loopt zo’n gesprek als volgt. De bankier luistert en probeert zich in te leven in de situatie van de ondernemer. De ondernemer vertelt vervolgens wat de bank graag wil horen. Het resultaat: de bank zegt geen ja of nee, en u gaat enigszins teleurgesteld naar huis.

Help, de bankier begrijpt mij niet!

Wat er vaak aan de hand is, is een Babylonische spraakverwarring. U en de bank begrijpen elkaar niet. Aan het einde van het gesprek is er gelachen en hebben we bijgepraat, maar er is niet besproken waarvoor de ondernemer aanvankelijk het gesprek aanging.

Zo verstaat u elkaar wél

Natuurlijk is een prettig, oriënterend gesprek waardevol, maar een gesprek met de bank voert u niet voor de gezelligheid. Hoe zorgt u ervoor dat zo’n gesprek ‘to the point’ en productief is? Ik geef ondernemers altijd de volgende drie stappen mee:

1. Voorbereiding.

Maak een agenda voor uw gesprek met de bankier. En gekscherend zeg ik wel eens: volg een taalcursus bankieren. Een acconavm adviseur kan u hierbij helpen, zodat u goed voorbereid het gesprek aan gaat én sterker in uw schoenen staat.

2. Formuleer uw verzoek.

Eenmaal aan tafel bij de bankier, is het belangrijk dat u duidelijk maakt wát uw doelen zijn. Laat uw plannen niet afhangen van beschikbare middelen, maar blijf bij uw doelen.

3. Onderbouw het verzoek.

Onderbouw elke investering met terugverdientermijnen en rendementsverbeteringen. En: zorg dat uw plannen passen in het ‘grote plaatje’, en dus bijdragen aan de strategische doelen van uw onderneming.

U houdt de regie

Waar het op neerkomt, is dat u de regie houdt in het gesprek. Het gaat tenslotte over uw toekomst. Door bovenstaande stappen te doorlopen, zorgt u voor een productief gesprek.
Besef daarbij goed dat u al een belangrijke financier van de onderneming bent. Kritische vragen die de bankier aan u stelt, kunt u ook aan uzelf stellen.
Ga in gesprek met de bank wanneer u voor ogen hebt welke richting u uit wilt. Het gesprek met de bank is er om te bepalen in welk tempo u uw plannen kunt uitvoeren.

Leestip

Natuurlijk is niet alles altijd mogelijk. Bepaal: wat draagt het meeste bij aan mijn langetermijndoel als ondernemer? Vaak komt hier meer bij kijken. In deze blog inspireer ik u voor een andere manier van doelen stellen. Namelijk: ontdekken wat voor uw onderneming nu écht belangrijk is.

Hulp bij uw gesprek

Als Manager Accountancy bij acconavm ondersteun ik regelmatig tuinbouwondernemers bij hun financieringsplannen. Samen lopen we de drie stappen door, zodat de ondernemer sterk in zijn schoenen staat. Ook treed ik als ‘tolk’ op tijdens het gesprek met de bank. En kan ik ondernemers helpen om hun financieringsplannen scherper te maken.
Wilt u als tuinbouwondernemer ook hulp bij uw financieringsstrategie en het gesprek met de bank? Neem gerust contact op met mij, via r.dijkshoorn@acconavm.nl. Of bel direct naar 06-22837731. Ik ben thuis in uw branche én weet waar u op kunt letten. Samen brengen we u en uw onderneming verder, met focus op de toekomst.

Rick Dijkshoorn
Rick Dijkshoorn (Bedrijfsadviseur)
Rick Dijkshoorn werkt als bedrijfsadviseur in de regio Noord-Limburg. In de regio bedient hij veel klanten in de glastuinbouw, boomteelt en fruitteelt. Ondernemers waarderen Rick om zijn ijzersterke combinatie van specifieke sectorkennis, een bancaire achtergrond en zijn analytische blik. Een gewilde sparringpartner voor tuinbouwondernemers. Zijn visie? ‘Scherpe keuzes maken helpt in het behalen van je doelen.’Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
<< terug naar overzicht