http://Wat%20is%20nu%20echt%20belangrijk

Tip: Betaal minder belasting over uw vermogen

Tip: Betaal minder belasting over uw vermogen

Beschikt u over een ruim privévermogen? Dan krijgt u ook komend jaar te maken met een behoorlijke vermogensrendementsheffing in box 3. Alhoewel het vrijgestelde bedrag in 2021 stijgt naar 50.000 euro per persoon in box 3, zijn er voor mensen met een ruim privévermogen extra mogelijkheden om belasting te besparen. U kunt hiervoor een spaargeld-bv overwegen of een agiostorting doen in een bestaande bv. Doe dit ruim voor 1 januari 2021, want dat is de peildatum voor vermogensrendementsheffing.

De spaargeld-bv

Een spaargeld-bv kan interessant zijn bij een vermogen in box 3 vanaf 300.000 euro. U richt een nieuwe bv op, waarin u uw spaargeld onderbrengt. En u betaalt dan vennootschapsbelasting over de rente die u ontvangt. Lees ons artikel voor meer informatie over de spaargeld-bv. In onze najaarstips maakten we u al attent op het oprichten van een spaargeld-bv.

Agiostorting in bestaande bv

Er is nog een mogelijkheid om minder belasting over uw vermogen te betalen. Namelijk met een agiostorting in een al bestaande bv. Ook dan voorkomt u de fictieve rendementsheffing in box 3.

Agiostorting

Het agio is eigenlijk hetgeen wat bovenop de nominale waarde van de aandelen wordt gestort en behoort tot het eigen vermogen van de bestaande bv. Voor een agiostorting zijn twee formele zaken van belang:

  • De Algemene vergadering van Aandeelhouders (AvA) moet beslissen dat op de aandelen agio wordt gestort en dit vastleggen in notulen.
  • De gemaakte afspraken kunnen ook in een overeenkomst worden vastgelegd.
  • Er is een nieuwe beschikking nodig van de Belastingdienst van de verkrijgingsprijs van de aandelen. Zo voorkomt u een aanmerkelijk belangheffing in de toekomst bij terugbetaling van de agiostorting.

acconavm kan zowel de notulen als het verzoek aan de Belastingdienst voor u voorbereiden.

Hoe kunt u dan in de toekomst over uw spaargeld beschikken?

Via een aparte procedure moet het agio via de notaris worden omgezet in aandelenkapitaal en kan het daarna via afstempeling worden terugbetaald. Hier gelden specifieke eisen voor, waarmee uw accountmanager en uw notaris bekend zijn.

Zorgvuldig regelen vraagt tijd

Vooruitlopend op de inkomstenbelasting 2021 en de peildatum van 1 januari a.s. is het verstandig om – als u hier interesse in hebt – de agiostorting nog dit jaar te formaliseren. Een en ander zorgvuldig regelen, vraagt even tijd. Uw acconavm belastingadviseur geeft u graag advies.

Edwin Ufkes (Directeur Belastingadvies, Adviseur Corporate Finance (Regio Groningen / Drenthe))
Edwin Ufkes is als directeur Belastingadvies met name werkzaam in Groningen en Drenthe.  Met passie adviseert hij vooral mkb-ondernemers over zaken als bedrijfsopvolging, de aan- en verkoop van ondernemingen, bedrijfsstructuren en de Innovatiebox. Ook helpt hij dga’s graag met het opstellen van een goede financiële planning. Hij is creatief, praktisch en oplossingsgericht en gaat uitdagingen graag aan! Daarnaast is hij werkzaam als onderdeel van het team Corporate Finance, die aan- en verkoop van bedrijven begeleidt.Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
<< terug naar overzicht