Thuiswerken over de grens

thuiswerken

De coronapandemie heeft veel werknemers lange tijd gedwongen thuis laten werken. Dat bracht veel uitdagingen met zich mee. De voordelen zijn echter ook niet gering: minder reistijd en een betere combinatie van werk en privé. Veel werknemers willen het (gedeeltelijk) thuiswerken niet kwijt en veel werkgevers bieden dit graag aan als extra arbeidsvoorwaarde. Sommige werkgevers bieden werknemers zelfs aan om volledig thuis te werken. Maar wat nu als uw medewerker over de grens woont?

Uw medewerker werkt dan gedeeltelijk in een ander land; en dat kan fiscale en verzekeringsrechtelijke consequenties hebben.

Thuiswerken over de grens

Wanneer het gaat om thuiswerken als gevolg van de coronapandemie, dan heeft Nederland gelukkig met België en Duitsland afgesproken dat tot 31 december 2021 dit geen fiscale gevolgen mag hebben. Binnen de Europese Unie geldt de afspraak dat thuiswerken wegens corona geen gevolgen mag hebben voor de sociale zekerheid (tenminste geldig tot 31 december 2021).

Maar wat nu als de werknemer ook na corona nog gedeeltelijk thuis blijft werken?

Sociale verzekeringen

Binnen de Europese Unie is afgesproken dat een medewerker die tenminste 25% van zijn werkzaamheden uitoefent in het land waar hij woont, in zijn woonland sociaal verzekerd is. Als uw medewerker in Duitsland woont en 2 dagen per week thuis in Duitsland mag werken, dan is hij in Duitsland verzekerd. Ook als uw onderneming alleen in Nederland actief is.

U kunt een A1 verklaring aanvragen, die definitief een uitspraak doet over de vraag in welk land de werknemer verzekerd is. Een A1 verklaring is voor beide landen bindend.

Hebt u al een A1 verklaring, maar is de verdeling kantoorwerk / thuiswerk substantieel gewijzigd? Dan moet u dit melden bij de instantie die de A1 verklaring heeft afgegeven.

Belastingen

Indien de medewerker volledig werkt in het land waar hij ook woont, dan is hij in dit land belastingplichtig. Indien de medewerker gedeeltelijk in zijn woonland werkt en gedeeltelijk in het vestigingsland van zijn werkgever, dan moet zijn salaris voor de belastingheffing meestal gesplitst worden.

Voorbeeld

Hendrik woont in België en werkt 5 dagen per week in Maastricht voor zijn Nederlandse werkgever als IT’er. Wegens corona heeft hij volledig thuisgewerkt – in België. Dit is hem erg goed bevallen en op 1 september wordt er een aanvulling op de arbeidsovereenkomst gemaakt waarin staat dat Hendrik het recht heeft om ook na corona 3 dagen per week thuis te werken. Er bestaat nu een afspraak dat de werknemer 60% in België werkt, en 40% in Nederland.

Gevolg: het salaris van Hendrik is 60% belast in België en 40% belast in Nederland. De medewerker is niet langer opgenomen in de Nederlandse sociale verzekeringen, maar gaat deelnemen aan de Belgische RSZ.

In de meeste landen van Europa is het zo geregeld, dat u als werkgever ervoor verantwoordelijk bent dat de juiste belasting en premie werknemersverzekeringen afgedragen wordt. Alle reden dus om dit goed uit te laten zoeken.

Hebt u vragen over dit thema? Neem dan contact op met uw contactpersoon bij acconavm adviseurs en accountants. Onze specialisten op internationaal gebied geven u graag advies.

Sander Kant Beloningsadviseur Werkgeversservice accon avm
Sander Kant (Beloningsadviseur Werkgeversservice)
Sander Kant is een ervaren adviseur op payrollgebied. Zijn expertise is het ondersteunen van internationale werkgevers, die in accon■avm een betrouwbare partner vinden. Met zijn collega’s van werkgeversservice realiseert Sander volledige ontzorging bij de salaris- én personeelsadministratie. Zodat internationals voldoen aan wet- en regelgeving én een succes maken van hun ondernemerschap in Nederland of het buitenland.Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
<< terug naar overzicht