Thuiswerken over de grens; coronategemoetkomingen lopen ten einde

productief thuiswerken

Hebt u werknemers in dienst die in het buitenland wonen? Dan gelden daar speciale regels voor omtrent belastingbetaling en sociale zekerheid. In verband met het verplicht thuiswerken vanwege de coronapandemie, waren die regels tijdelijk aangepast. Maar die komen binnenkort tot een eind. In deze blog vertel u ik wat dit voor u als werkgever betekent.

Sociale verzekering

Normaal gesproken is een werknemer in zijn woonland sociaal verzekerd, wanneer hij minstens 25 procent van zijn werkzaamheden in dat land verricht. Dus werkt uw werknemer die woonachtig is in Duitsland, 2 van de 5 dagen thuis, dan valt hij onder het Duitse sociale verzekeringsstelsel.

Het verplicht thuiswerken mag geen gevolgen hebben voor de sociale zekerheid van uw medewerkers. Dat is binnen de Europese Unie afgesproken. Daarom was tijdens de coronapandemie deze regel afgeschaft. Medewerkers bleven sociaal verzekerd in Nederland als ze dat al waren, ook al werkten ze nu volledig in het buitenland. Dit blijft nog zo tot en met 31 december 2022. Daarna vallen we terug in de originele wet- en regelgeving.

Belasting

Nederland heeft met veel landen een belastingverdrag gesloten. Hierin staat dat de werknemer alleen voor de dagen dat hij in Nederland werkt belasting hoeft te betalen aan de Nederlandse Belastingdienst. Voor de dagen dat de werknemer thuis werkt, dus in het buitenland, moet hij belasting betalen in het woonland.

In verband met de coronapandemie, was deze regel tijdelijk opgeheven voor thuiswerkende Belgische en Duitse grensarbeiders. Maar daaraan is nu per 1 juli 2022 een eind gekomen. Is uw werknemer vrijwillig een aantal dagen thuis gaan werken? Dan moet dus zijn salaris worden opgesplitst.

Voorbeeld

Annet woont in België, maar werkt 5 dagen per week in Maastricht. Het thuiswerken tijdens de coronapandemie beviel haar goed. Daarom werkt zij nu 3 dagen per week thuis en 2 dagen op kantoor. Nu de tegemoetkoming vervalt, moet het salaris van Annet voor 60 procent worden belast in België en voor 40 procent in Nederland. En Annet valt niet meer onder de Nederlandse sociale verzekeringen, maar gaat deelnemen aan de Belgische RSZ. Als werkgever moet u zich in België registeren bij de Belastingdienst en de RSZ, en daar loonbelasting en premies afdragen.

Breng de situaties in kaart

Ik wil u op het hart drukken dat u als werkgever in de meeste landen verantwoordelijk bent voor de juiste afdracht van belastingen en sociale verzekeringspremies. Ga daarom na of de afschaffing van de coronategemoetkomingen gevolgen hebben voor u en uw werknemers. Mogelijk zijn er ook arbeidsrechtelijke gevolgen of gevolgen voor het op te bouwen pensioen van uw werknemers. Alle reden dus om dit goed uit te zoeken.

Neem contact op

Hebt u vragen over dit onderwerp? Of wenst u hulp bij het uitzoeken van de situatie? Mijn collega’s en ik staan voor u klaar. Wij zijn gespecialiseerd in het ondersteunen van (internationale) werkgevers en denken graag met u mee. Neem contact op via onderstaand contactformulier of maak een afspraak bij een kantoor bij u in de buurt.

 

 

Sander Kant Beloningsadviseur Werkgeversservice accon avm
Sander Kant (Beloningsadviseur Werkgeversservice)
Sander Kant is een ervaren adviseur op payrollgebied. Zijn expertise is het ondersteunen van internationale werkgevers, die in accon■avm een betrouwbare partner vinden. Met zijn collega’s van werkgeversservice realiseert Sander volledige ontzorging bij de salaris- én personeelsadministratie. Zodat internationals voldoen aan wet- en regelgeving én een succes maken van hun ondernemerschap in Nederland of het buitenland.Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
<< terug naar overzicht