Tegemoetkoming faunaschade: bij schade aan uw gewassen

Tegemoetkoming faunaschade

Hebt u bedrijfsmatige schade aan uw gewassen door in het wild levende beschermde dieren? Dan kunt u een tegemoetkoming in de schade ontvangen. Als er ondanks de preventieve maatregelen toch nog schade optreedt, kunt u bij Bij12 een tegemoetkoming aanvragen. Bij12 houdt zich namens de twaalf provincies bezig met de uitvoerende taken van de beleidsregels faunaschade.

Aanvraagproces

U vraagt een tegemoetkoming digitaal aan via MijnFaunazaken. Hiervoor maakt u eerst een account aan. Na de constatering van de schade heeft u zeven werkdagen de tijd om uw aanvraag in te dienen. Hierbij betaalt u – in de meeste provincies – 300 euro leges als behandelbedrag. Binnen zeven werkdagen neemt de taxateur contact met u op om de schade vast te leggen. De taxateur blijft de schade aan uw gewassen volgen en vlak voor de oogst wordt de schade af-getaxeerd. De taxateur stelt een taxatierapport op en binnen tien weken ontvangt u – indien van toepassing – uw tegemoetkoming.

Autotax

Hebt u schade aan uw gewassen binnen een aangewezen ganzenrustgebied in de provincies Friesland, Groningen, Gelderland of Utrecht? Dan komt u wellicht in aanmerking voor een tegemoetkoming in de schade op basis van een automatische taxatie. U betaalt bij het indienen van deze ‘autotax’ geen leges en er wordt geen eigen risico ingehouden.

Eigen risico

Het eigen risico op uw tegemoetkoming is 5 procent met een minimum van 250 euro per bedrijf per meldingsjaar. Dit geldt niet voor de provincie Friesland. Hier is het eigen risico op de tegemoetkoming namelijk verhoogd naar 20 procent. Er lopen hoopvolle bezwaarprocedures van Friese boeren tegen dit hoge eigen risico. Bezwaar maken moet binnen zes weken na het besluit.

Voorbeeldberekening schadesom

Stel u voor: ganzen eten van 20 hectare 5 centimeter van uw eerste snede gras op. Voorjaarsgras heeft 150 kilogram droge stof per centimeter per hectare. De voorjaarsprijs van een kilogram droge stof gras is vastgesteld op 27 eurocent per kilogram droge stof. Uw schadesom is 4.050 euro.

Laat u ondersteunen

Wilt u ook een tegemoetkoming in uw schade aanvragen, en kunnen wij u daarbij helpen? Neem contact op met uw acconavm adviseur, een kantoor bij u in de buurt of maak gebruik van onderstaand contactformulier. U kunt ons machtigen voor MijnFaunazaken.

Lourens Minnema
Lourens Minnema (Bedrijfskundig Adviseur)
Opgegroeid op een melkveebedrijf, een studieachtergrond in dier- en veehouderij én ambitie om veel te leren. Dat is Lourens Minnema, Bedrijfskundig Adviseur op het kantoor in Dokkum. Enthousiast gaat hij aan de slag met prognoses, begrotingen, de Gecombineerde Opgave en vraagstukken over subsidies, mest en mineralen. Met volop betrokkenheid helpt hij melkveehouders en akkerbouwers in de regio graag verder.Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
<< terug naar overzicht