Seizoensarbeid: hoe regelt u het goed?

sierteelt omzetregeling

Binnenkort start het oogstseizoen. Zet u daarbij seizoensarbeiders in? Dan krijgt u te maken met specifieke wet- en regelgeving. Ontdek of u aan alle regels voldoet én van welke regelingen u gebruik kunt maken. Bekijk het webinar op 25 maart voor meer informatie.

Complexe wetgeving

Al sinds de jaren 60 van de vorige eeuw werken ondernemers in onder andere de (glas)tuinbouw, fruitteelt en boomkwekerij met seizoensarbeiders, uit Nederland en daarbuiten. De wet- en regelgeving is door de jaren heen flink veranderd. Waardoor sommige ondernemers door de bomen het bos niet meer zien. acconavm helpt u graag om overzicht te krijgen.

Cao’s en organisatie

De cao’s voor Open Teelten en Glastuinbouw bieden hierin de ruimte. Of het nu gaat over uw vaste medewerkers, of dat u gebruik maakt van stagiairs, zaterdaghulpen of seizoensarbeiders. Het werk is arbeidsintensief. Het is noodzakelijk dit slim te organiseren, dan levert dit u het optimale rendement op. De oplossingen daarvoor zijn legio. In loondienst, op payroll- of uitzendbasis, als zzp’er of loonwerk. De keuze hangt af van het gevraagde specialisme en het aanbod van werknemers en werk. Wij kijken graag met u mee naar de best passende oplossing.

Regeling Piekarbeid en Seizoensarbeid

Ook vragen de regelingen Piekarbeid en Seizoensarbeid extra aandacht. Vaak op het moment dat u erg druk bent met uw onderneming, als het oogstseizoen in zicht is. Zoals voor veel zaken geldt: een goede voorbereiding is het halve werk. Zó krijgt u alle ‘ruimte voor ondernemen’.

Maatwerk voor seizoensgebonden bedrijven

De cao voor Open Teelten en de cao Glastuinbouw bieden u prima mogelijkheden om een goede inzet van personeel te organiseren. Het is van belang alle regels juist toe te passen. Zet u uw medewerkers maximaal 8 weken in of meer? Zet u personeel in voor een periode korter dan 26 weken of komt u daarboven uit? En in hoeverre is er sprake van pieken en dalen in het werkaanbod? Allemaal zaken waar u rekening mee kunt houden. De specifieke behoefte aan arbeid is divers en vraagt dan ook maatwerk voor de seizoensgebonden bedrijfstakken.

Bekijk het webinar

Op donderdagavond 25 maart 2021 organiseert acconavm een webinar over seizoensarbeid. Doe inzichten op over de cao’s, de regelingen Piekarbeid en Seizoensarbeid en andere aandachtspunten.

Ter inspiratie krijgt u ook een kijkje in de keuken van een fruitteler uit de Betuwe. Hij vertelt over de impact van een inspectie en welke acties hij onderneemt om te voldoen aan de regels. Meld u kosteloos aan voor het webinar.

Rick Dijkshoorn
Rick Dijkshoorn (Bedrijfsadviseur)
Rick Dijkshoorn werkt als bedrijfsadviseur in de regio Noord-Limburg. In de regio bedient hij veel klanten in de glastuinbouw, boomteelt en fruitteelt. Ondernemers waarderen Rick om zijn ijzersterke combinatie van specifieke sectorkennis, een bancaire achtergrond en zijn analytische blik. Een gewilde sparringpartner voor tuinbouwondernemers. Zijn visie? ‘Scherpe keuzes maken helpt in het behalen van je doelen.’Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
<< terug naar overzicht