http://Aardappeldemodag%20banner-01

Samenwerken in de akkerbouw: waarom (niet)?

samenwerken akkerbouw

In de akkerbouwsector wordt steeds meer samengewerkt tussen bedrijven. Het doel is dan voornamelijk het behalen van economisch voordeel. En dat is op zich een goede gedachte. Maar wat maakt samenwerking in de akkerbouwsector nu zo bijzonder? Ik neem je graag mee in mijn dagelijkse werk, waar ik ondernemers met elkaar in contact breng voor een eventuele samenwerking.

Van familie naar familie

Akkerbouwbedrijven zijn veelal familiebedrijven die al generaties lang door dezelfde familie worden gerund. Dat merk je aan alles. De onderneming is door de familieleden die er werken en leven gevormd. En daarmee is de oorsprong van zo’n bedrijf over het algemeen anders dan (familie-)ondernemingen in het mkb.

Vormen van samenwerkingen

Al eeuwenlang wordt in de akkerbouwsector samengewerkt tussen ondernemingen. Bij nagenoeg alle bedrijven gaat het dan om het samen investeren in machines én samen oogsten. Deze vormen van samenwerking zijn vooral gericht op het efficiënter inzetten van machine en arbeid. Daarnaast zien we steeds vaker dat een akkerbouwer een samenwerking opzoekt met een melkveehouder. Deze vorm is meer gericht op het efficiënt grondgebruik. De akkerbouwer gebruikt de grond van de melkveehouder voor aardappelen en de melkveehouder gebruikt de grond van de akkerbouwer op diens beurt voor gras of mais.

Toekomst: volledige integratie van bedrijven

Een vorm van samenwerking die de afgelopen jaren al iets vaker wordt toegepast, is volledige integratie van ondernemingen. Twee ondernemingen smelten dan samen tot één. Voor veel ondernemers is dat nog een brug te ver. Als adviseur, vanuit economisch perspectief redenerend, introduceer ik dit onderwerp regelmatig als ik met relaties aan de keukentafel zit.

Opmerkelijk is dan dat er altijd wel een voorbeeld uit de omgeving wordt genoemd waarbij het in het verleden is misgegaan. Dit blijft mensen natuurlijk bij. En ik moet ook erkennen: twee bedrijven samenvoegen is een hele stap, zeker bij familiebedrijven. Er komen allerlei vragen op de ondernemer af: met wie ga ik samenwerken? Hoe ga ik dat fiscaal en juridisch vormgeven? Kan ik mijn eigen vrijheid behouden? Stuk voor stuk legitieme vragen, en zo zijn er nog veel meer te bedenken.

Elkaar onbewust kiezen

Als ik met ondernemers aan de keukentafel vertrouwelijk doorpraat over dit onderwerp, vraag ik of ze mogelijk een collega-akkerbouwer op het oog hebben waarmee ze wellicht kunnen samenwerken. Het is heel frappant, maar het overkomt mij regelmatig dat akkerbouwers elkáár benoemen als mogelijke samenwerkingspartner, zonder dat ze het van elkaar weten. Het is dan mooi om als adviseur een rol te vervullen in het bij elkaar brengen van ondernemers en hun ondernemingen.

IJsbreker

Als ondernemers ervoor openstaan, dan is de eerste stap gezet door met elkaar kennis te maken. Dan is over het algemeen het ijs gebroken en kan er al vrij snel gesproken worden over de juridische vorm van de onderneming. Maar ook over hoe iedere partij in de samenwerking zijn eigen vermogen goed beschermt én dit aan de nieuwe gezamenlijk exploitatie beschikbaar kan stellen. In een verder stadium  worden deze afspraken vastgelegd in een akte van vennootschap of maatschap. Ook beveel ik ondernemers altijd aan om een huishoudelijk reglement op te stellen. Daarin worden afspraken gemaakt over taak- en werkverdeling.

Jonge ondernemers

Als we kijken naar de ontwikkelingen in de afgelopen jaren, zien we dat landbouwgrond flink in waarde is gestegen. Grond aankopen om een onderneming uit te breiden is dan vaak een grote stap, zeker voor jonge akkerbouwers, die vaak nog voor de overname van de onderneming van hun ouders staan. Juist daarom loont het voor deze jonge ondernemers om de mogelijkheden voor een eventuele samenwerking te ontdekken. Dan kunnen er stappen in de goede richting worden gezet op gebied van schaalgrootte, in combinatie met een modern machinepark.

Kom in contact

Wilt u ook de kansen onderzoeken voor een samenwerking met een ander agrarisch bedrijf? Of wilt u op een andere manier de continuïteit van uw onderneming waarborgen, met focus op de toekomst? Mijn collega’s en ik ondersteunen u hierbij graag. Neem contact op met uw acconavm adviseur of een kantoor bij u in de buurt.

Onze werkwijze kenmerkt zich door een coöperatieve aanpak: we doen het samen. acconavm is immers ook opgericht als agrarische coöperatie. Samen met én voor elkaar nieuwe kansen ontdekken, zit in ons DNA. Lees meer over onze organisatie.

Wilt u kansen ontdekken om u én uw akkerbouwbedrijf verder te brengen?

Hoe vergroot u uw veerkracht en weerbaarheid in deze uitzonderlijke tijd? Wilt u sparren over wat nu écht belangrijk is? In ons kennisdossier vindt u de komende maanden blogs en kennisartikelen over relevante ontwikkelingen binnen de aardappelsector. Hebt u vragen? Vraag het uw acconavm adviseur, we zijn er voor u.

Kennisdossier Aardappeldemodag 2020

 

Peter_Klompe
Peter Klompe (Agrarisch Adviseur)
Peter is een betrokken agrarisch adviseur met zijn roots in de akkerbouwsector. Tevens heeft hij door ruime ervaring en opleiding veel fiscale kennis. Deze combinatie, samen met de nodige creativiteit, maakt dat hij een sparringpartner is voor zowel bedrijfseconomische als fiscale vraagstukken op menig akkerbouw- en melkveebedrijf. Peter levert maatwerk door samen met u na te gaan wat voor u en uw onderneming de best passende oplossing is.
  • p.klompe@acconavm.nl
  • Manager Accountancy
  • +31884468941Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
<< terug naar overzicht