Salary split bij werken in Nederland én in het buitenland

salary split

Bent u een directeur groot aandeelhouder (DGA) of werknemer en werkt u regelmatig in een ander land dan Nederland? Of hebt u werknemers in dienst die regelmatig in het buitenland werkzaam zijn? Dan is het heel goed mogelijk dat u of uw werknemer ook in het buitenland belasting dient te betalen over een gedeelte van het ontvangen loon. Dit noemen we een salary split. We vertellen u hoe het werkt.

Een salary split voorkomt dubbele belastingheffing

Veel landen kennen het recht om belasting te heffen over het wereldinkomen van haar inwoners. Werkt u of uw werknemer ook in een ander land? Dan kan dat land eveneens belasting heffen over dezelfde inkomsten.

Nederland heeft met een groot aantal landen in de wereld belastingverdragen afgesloten om te voorkomen dat u in meerdere landen belasting dient te betalen over uw loon. U zou netto weinig tot niets van het loon overhouden als uw inkomen dubbel belast wordt.

De hoofdregel in deze belastingverdragen is, dat het land waarin de werkzaamheden worden uitgevoerd, belasting mag heffen over het tijdens deze periode verdiende loon. Werkt u in één jaar 260 dagen en werkt u daarvan 130 dagen in het buitenland, dan mag 50 procent (130/260) van uw loon normaliter in het buitenland worden belast. Een salary split is dus geen keuze, maar een gevolg van de wet- en regelgeving.

Uitzonderingen

Uiteraard zijn er in dit geval ook een aantal uitzonderingen mogelijk. Een van deze uitzonderingen wordt ook wel de 183 dagen regeling genoemd. Kort gezegd betekent dit dat, indien u minder dan 183 dagen per jaar in het buitenland werkt en uw onderneming /werkgever niet in dit buitenland is gevestigd of over een kantoor/filiaal in dit land beschikt, uw loon alsnog geheel in Nederland is belast. Op deze regel gelden vaak weer uitzonderingen, bijvoorbeeld als aan boord van een schip of vliegtuig wordt gewerkt of wanneer u in de uitzendbranche werkt.

Wat levert het u op?

Als ondernemer of werkgever zit u niet te wachten op het bijhouden van een loonadministratie in meerdere landen. Toch kan het feit dat u of uw werknemers belasting dienen te betalen in meerdere landen ook voordelig zijn. Veel landen werken namelijk met een progressief belastingtarief. Dit betekent dat het gehanteerde belastingtarief hoger wordt naar mate het inkomen hoger wordt.

Zo betaalt een inwoner van Nederland met een loon van 30.000 euro bruto maximaal 37,1% belasting terwijl iemand met een salaris van 75.000 bruto maximaal 49,5% belasting betaalt. Wanneer u of uw werknemers in twee landen belasting betalen dan vallen zij meestal in beide landen onder het lage belastingtarief zodat zij per saldo netto meer overhouden van hun salaris.

Is een salary split bij uw onderneming van toepassing?

Wanneer u denkt dat uzelf of uw werknemers met een mogelijk salary split te maken hebben, neem dan contact op met uw adviseur bij acconavm. Tegelijkertijd is het erg belangrijk dat u goed documenteert hoeveel dagen u of uw werknemers in het buitenland werkzaam zijn.

Met deze informatie kunnen we voor u beoordelen of een salary split van toepassing is en u adviseren in de uitvoering hiervan via onze acconavm werkgeversservice, die u kan ontzorgen met de volledige salarisverwerking.

Alexander van Kleij (Directeur Werkgeversservice)
Alexander van Kleij, Directeur Werkgeversservice, adviseert met deskundigheid en enthousiasme ondernemers in hun werkgeversrol. De vraagstukken hierin zijn divers: van loonkostensubsidies, een functiehuis, workshops functioneren en beoordelen, vragen rondom loonaangiften en werkkostenregeling, het begeleiden van internationale werkgevers in Nederland, en het toepassen van de ketenregeling. U kunt met iedere werkgeversvraag bij hem terecht. Alexander heeft jarenlang ervaring en beleeft veel plezier aan het vooruit helpen van ondernemers op werkgeversgebied. Heeft u een vraag voor Alexander? Dan kunt u contact met hem opnemen.Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
<< terug naar overzicht