Redenen om wél na te denken over een brede weersverzekering in 2020

brede weersverzekering

Zijn de oogstwerkzaamheden voor uw onderneming ook nog in volle gang? Dan bent u wellicht nog niet bezig met volgend jaar. Toch raad ik u aan om met één aandachtspunt aan de slag te gaan: de brede weersverzekering. Als agrariër krijgt u namelijk vaker te maken met extreem weer. Vanaf 2020 wordt het voordeliger om u hiertegen te verzekeren. U hoeft dan geen assurantiebelasting meer te betalen. Ontdek wat dit voor u betekent.

Geen assurantiebelasting meer

Op Prinsjesdag is bekendgemaakt dat u vanaf 2020 geen assurantiebelasting meer bent verschuldigd over de brede weersverzekering. Ook is het nog steeds mogelijk om subsidie te ontvangen op de verzekering. Dit gebeurt via de jaarlijkse Gecombineerde opgave. Dit betekent dat het afsluiten van een brede weersverzekering aantrekkelijker wordt.

Heeft u nog nooit een brede weersverzekering afgenomen? Dan is dit najaar een geschikt moment om dit te overwegen. Vraag bijvoorbeeld een offerte aan voor uw situatie, zodat u direct inzicht krijgt in de kosten. En weeg de kosten af tegen mogelijke schade-uitkeringen.

Verzekering afsluiten: Onderzoek de voorwaarden

Tot nu toe sluit slechts een klein aantal agrariërs een brede weersverzekering af. Wat houdt andere ondernemers tegen? Verhalen die u wellicht vaker hoort, is dat een verzekeringsmaatschappij bij extreem weer uiteindelijk tóch niet uitkeert. De maatschappij wijst dan op de ‘kleine lettertjes’. Samen met de hoge kosten is dit voor veel ondernemers een reden om geen verzekering af te sluiten.

Die negatieve geluiden wil ik toch wat nuanceren. De gevallen waarbij de verzekeringsmaatschappij niet uitkeerde, vonden voornamelijk plaats in de extreem droge zomer van 2018. De verzekeringsmaatschappijen hadden nauwelijks ervaring met deze (zeer extreme) omstandigheden. Voor het jaar 2019 hebben veel maatschappijen hun voorwaarden gewijzigd. Wellicht dat zo’n verzekering nu wél aantrekkelijk is voor uw bedrijf.

Let wel op, want er zitten grote verschillen tussen de voorwaarden van verzekeraars. Ik raad u dan ook aan: onderzoek de voorwaarden van verschillende maatschappijen. En ontdek welke brede weersverzekering geschikt is voor uw situatie.

Meer weten?

Wilt u graag meer advies over de brede weersverzekering? Neem contact op met uw acconavm-adviseur. Of stel uw vraag via onderstaand adviesformulier.

Peter_Klompe
Peter Klompe (Agrarisch Adviseur)
Peter is een betrokken agrarisch adviseur met zijn roots in de akkerbouwsector. Tevens heeft hij door ruime ervaring en opleiding veel fiscale kennis. Deze combinatie, samen met de nodige creativiteit, maakt dat hij een sparringpartner is voor zowel bedrijfseconomische als fiscale vraagstukken op menig akkerbouw- en melkveebedrijf. Peter levert maatwerk door samen met u na te gaan wat voor u en uw onderneming de best passende oplossing is.<< terug naar overzicht