Profiteer van 8,5 procent voordeel op vennootschapsbelasting

In 2020 gaat het lage tarief voor de vennootschapsbelasting (vpb) omlaag. Dit zorgt voor een groter verschil tussen het hoge en lage tarief. Met een relatief eenvoudige aanpassing in uw bv-structuur kunt u 8,5 procent belastingvoordeel behalen. Lees welke opties er zijn en kom dit jaar nog in actie.

Nieuwe tarieven

Op Prinsjesdag kondigde het kabinet aan dat de tarieven voor de vpb weer omlaag gaan. Dit jaar betaalt u voor winsten tot 200.000 euro 19 procent belasting. Voor winsten vanaf 200.000 euro is het tarief 25 procent. In 2020 daalt het lage tarief naar 16,5 procent, het hoge tarief blijft hetzelfde. Het verschil tussen het lage en hoge tarief is 8,5 procent.

Is dit goed nieuws?

Dit is goed nieuws, afhankelijk van hoe uw ondernemingsstructuur eruitziet. Heeft u losse bv’s met winsten onder de 200.000 euro? Of heeft u een fiscale eenheid met winsten boven dit bedrag? Als u boven de 200.000 euro winst uitkomt, loopt u 8,5 procent belastingvoordeel mis. Een koude douche!

Hoe zorgt u voor een warm bad?

Er zijn verschillende opties om vanaf 1 januari 2020 van het lage tarief te profiteren. En dus 8,5 procent belastingvoordeel te behalen. Denk aan:

  • Verbreek uw fiscale eenheden
  • Splits uw holding of beheer-bv op in meerdere bv’s

Bijvoorbeeld: heeft u een fiscale eenheid met zes losse bv’s die allemaal 200.000 euro winst behalen? Dan betaalt u 16,5 procent vpb over 200.000 euro en 25 procent over 1.000.000 euro. Ontbindt u de fiscale eenheid, dan betaalt u per bv 16,5 procent vpb. Het belastingvoordeel is dan 85.000 euro.

Kom dit jaar nog in actie

Nog enkele weken en dan is het 2020. Vraagt u zich af: kan ik vóór 1 januari nog mijn bv-structuur herzien? Ja, dat kan! Veel ondernemers denken onterecht dat dit veel rompslomp met zich meebrengt. De belastingadviseurs van acconavm komen graag voor u in actie.

Wat als ik mijn bv’s later weer wil samenvoegen?

Stel: over een jaar is het voordeliger om tóch uw bv’s weer samen te voegen. Hoewel ik u niet aanraad om élk jaar uw bv-structuur te wijzigen, is het eenvoudiger dan u wellicht denkt. Onze specialisten nemen dit volledig voor u uit handen.

Ondernemen: in een warm bad

Wilt u uw bv-structuur onder de loep nemen? Neem contact op met uw acconavm adviseur of met mij, via e.schermer@acconavm.nl. Ik breng u graag in contact met onze specialisten.

En wilt u meer belastingtips en adviezen ontvangen voor 2020? Wij draaien de warme kraan voor u open met video’s, podcasts en interessante blogs.

Eliza Schermer
Eliza Schermer (Junior Belastingadviseur)
In 2018 schreef Eliza Schermer haar scriptie bij accon■avm. In 2019 startte ze als Junior Belastingadviseur in Groningen. Op dit moment is ze het aanspreekpunt voor Horizontaal Toezicht én bezwaar op de vermogensrendementheffing. Ook ondersteunt ze haar collega’s inzake de Wet tegen excessief lenen bij de eigen bv: haar scriptiethema.<< terug naar overzicht