Prinsjesdag 2021: wat staat u komend (na)jaar te wachten?

vooruitblik prinsjesdag

Wat staat u als ondernemer dit najaar en volgend jaar te wachten? Het coronavirus en het ontbreken van een nieuw kabinet zorgen voor uitdagende en onzekere tijden. Daarom kijk ik graag alvast met u naar wat we eventueel kunnen verwachten. Zo bied ik u nieuwe perspectieven in een uitdagende tijd.

Nieuw kabinet

Omdat we nu nog te maken hebben met een demissionair kabinet, verwacht ik geen ingrijpende wijzigingen in het Belastingplan 2022. Er is ook weinig informatie uitgelekt, en dus nog weinig bekend. Krijgen we een meer linksgeoriënteerd kabinet of juist meer rechts? Dit kan een behoorlijke impact hebben op de koers die we de komende jaren met zijn allen gaan varen.

Coronasteun vervalt

Wat in ieder geval zeker is: de coronasteun vervalt vanaf 1 oktober 2021. Dit betekent dat onder andere de loonregeling NOW, de vastelastencompensatie TVL en de zelfstandigensubsidie Tozo worden geschrapt. Ook kunt u vanaf dan geen uitstel meer aanvragen voor het betalen van uw belasting. De opgebouwde belastingschuld moet u uiterlijk vanaf 1 oktober 2022 gaan afbetalen.

Ga met uw acconavm adviseur in gesprek over wat dit betekent voor u en uw onderneming. Is het van belang om uw belastingschuld zo snel mogelijk te voldoen of juist niet? Bij acconavm kijken we naar wat het beste is voor u en uw onderneming, zodat u uw eigen koers kunt varen.

Economische ontwikkelingen

Er zijn natuurlijk nog steeds een aantal specifieke branches die hard worden getroffen door de uitbraak van het coronavirus, denk aan de evenementenbranche en de horeca. Aan de andere kant gaat het momenteel op veel terreinen juist heel goed met onze economie. Hierdoor is de waarde van aandelen en huizen gestegen. Wellicht komt er meer ruimte voor financiering?

Natuurlijk moeten we nog afwachten of deze trend doorzet. De coronasteun droogt immers op, en zaken als personeelskrapte, inflatie en de onzekerheid over het kabinet kunnen allemaal grote invloed hebben op de ontwikkeling van onze economie.

Bedrijfsopvolgingsregeling

Ondernemend Nederland maakt al erg lang gebruik van de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR). Deze gunstige regeling zorgt ervoor dat u uw bedrijf tegen geen of weinig belasting overdraagt aan uw opvolger. Eerder waren er geruchten dat deze regeling op de schop ging. Dit is nog niet het geval, maar toch houden we er rekening mee dat er binnenkort wijzigingen plaatsvinden. Ik raad u dan ook aan om dit alvast te bespreken met uw adviseur van acconavm, mocht u eraan denken om uw bedrijf binnenkort binnen uw familie over te dragen.

Altijd kansen en risico’s

Ieder jaar veranderen er zaken op het gebied van belastingen. Deze worden aangekondigd met Prinsjesdag. Mis het daarom niet. Er liggen voor u altijd kansen en/of risico’s. acconavm houdt u niet alleen op de hoogte van de inhoud op belastinggebied, maar vertaalt het naar uw situatie. Zodat u weet waar u aan toe bent en kunt ondernemen zoals u gewend bent, met focus op de toekomst.

Blijf op de hoogte

De komende tijd zal steeds meer duidelijk worden over nieuwe maatregelen en recente ontwikkelingen. Wilt u hier snel van op de hoogte zijn, meld u dan aan voor onze speciale Prinsjesdag nieuwsbrief. Ga naar www.acconavm.nl/nieuwsbrief en kruis de nieuwsbrief van uw keuze aan.

Hebt u behoefte aan meer duiding van het Belastingplan 2022? Meld u dan aan voor het ondernemerswebinar op 22 september, de dag ná Prinsjesdag. Hier vertellen acconavm adviseurs Arno Groen en Peter de Vos alles over het Belastingplan 2022. Daarnaast blikt macro-econoom Jan-Paul van de Kerke van ABN AMRO vooruit op nieuwe economische ontwikkelingen. Zodat u hier tijdig op kunt anticiperen.

Edwin Ufkes (Directeur Belastingadvies, Adviseur Corporate Finance (Regio Groningen / Drenthe))
Edwin Ufkes is als directeur Belastingadvies met name werkzaam in Groningen en Drenthe.  Met passie adviseert hij vooral mkb-ondernemers over zaken als bedrijfsopvolging, de aan- en verkoop van ondernemingen, bedrijfsstructuren en de Innovatiebox. Ook helpt hij dga’s graag met het opstellen van een goede financiële planning. Hij is creatief, praktisch en oplossingsgericht en gaat uitdagingen graag aan! Daarnaast is hij werkzaam als onderdeel van het team Corporate Finance, die aan- en verkoop van bedrijven begeleidt.<< terug naar overzicht