Prinsjesdag 2020: wat vraagt het van uw veerkracht?

prinsjesdag

Prinsjesdag 2020 komt eraan. Een Prinsjesdag in een uitzonderlijke tijd. De invulling van de dag zelf ziet er anders uit dan normaal, maar hoe zit het met de plannen die op 15 september gepresenteerd worden? Wat betekent dit voor u als ondernemer? Ik blik samen met u vooruit op de aankomende wijzigingen en hoe u daar als ondernemer slim op inspeelt.

Het beste voor u en uw onderneming

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen. Aankomende Prinsjesdag verwacht ik weinig drastische wijzigingen. Betekent dit dat we daarom rustig achterover kunnen zitten? Absoluut niet! Dit biedt u juist de kans om risico’s te ontdekken en strategieën te kiezen. De overheid pompt namelijk miljarden in de economie en dat geld moet een keer worden terugverdiend.

Dan is het slim om nu alvast na te gaan welke maatregelen daarvoor getroffen worden en wie straks voornamelijk de rekening betaalt. De voorbereiding op Prinsjesdag 2021 begint nu! Versterk uw veerkracht; het is tijd om strategieën uit te werken en in te spelen op ontwikkelingen in uw eigen bedrijf of naderende maatregelen vanuit overheid. Zodat u de regie op uw eigen toekomst pakt en kiest voor het beste voor u en uw onderneming.

Fiscale issues heroverwegen

Vanwege de uitbraak van het coronavirus en de vergrijzing investeert de overheid miljarden in de economie. Denk aan verschillende tegemoetkomingen voor ondernemers. Het derde steunpakket met maatregelen gaat op 1 oktober in. Dat geld moet op de een of andere manier ook weer terug naar de overheid. Nu zullen veel overheden de inkomsten- of winstbelasting niet verhogen, wel merken we dat aangekondigde verlagingen voor grote bedrijven (zoals tarief VPB boven 200.000 winst) worden uitgesteld. Dit betekent echter wel dat overheden andere fiscale issues zullen heroverwegen om uiteindelijk voldoende inkomsten te krijgen.

Vermogen en bezit (box 3) zijn voor hen interessant en een manier om het geïnvesteerde geld terug te krijgen. Daarnaast verwacht ik heroverwegingen binnen de wetgeving wat betreft vrijstellingen voor schenkingen en nalatenschap. Als ondernemer kun je nu namelijk nog alles vrijblijvend overdragen aan uw opvolger. Dit noemen we de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR). Mijn oproep is dan ook niet te lang te wachten met de overdracht van uw bedrijf binnen en buiten uw familie. Zodat u dit nog regelt via de huidige wet- en regelgeving.

Jaarrekening als verkoopbrochure

Heeft u geen opvolger en wilt u verkopen? Zorg dan dat u uw bedrijf goed in de markt zet. Niet zozeer de activa, maar de jaarrekening presenteert de waarde van uw bedrijf. Gebruik hem als uw verkoopbrochure. Hier dient u dan ook rekening mee te houden bij het opstellen ervan. Ondernemers willen nog wel eens het inkomen drukken, maar dit is niet aantrekkelijk bij een eventuele verkoop. Natuurlijk kennen wij andere oplossingen om minder belasting te betalen.

Dit geldt overigens ook voor jonge ondernemers die voor financiering naar de bank gaan. Dan is het noodzakelijk om het bedrijf zo goed mogelijk te presenteren. In dit geval is de jaarrekening wederom uw verkoopbrochure. Alleen nu voor een ander doel.

Waar brengt u bezittingen onder?

Heeft u een bedrijf met een bedrijfswoning en wilt u deze woning na verkoop van uw bedrijf behouden? Zorg er dan voor dat u deze bezittingen overdraagt naar uzelf als particulier of breng het onder in een apart(e) (deel van uw) onderneming. Uiteraard is het zaak om ook dít kloppend te maken in uw jaarrekening.

En heeft u er als ex-ondernemer wel eens over nagedacht hoe u uw bezittingen bij leven aan de volgende generatie nalaat? Waar brengt u uw bezittingen onder? Kiest u ervoor om het als privébezit (box 3) onder te brengen, dan betaalt u hier belasting over bij leven én bij sterven. Met de aanstaande maatregelen in het achterhoofd is het wellicht passend om keuzes te heroverwegen.

Stikstofmaatregelen

Bij stikstofmaatregelen denken velen vaak aan de agrarische sector. Maar onder andere de bouw en industrie krijgen wel degelijk te maken met deze maatregelen. Het gaat dan vooral om de maatregel Beste Beschikbare Technieken (BBT). Dit staat voor de meest doeltreffende methodes om nadelige gevolgen voor het milieu door uw bedrijf te voorkomen. Hierbij worden machines vervangen of gaan bedrijven volledig over op elektrisch aangestuurde machines.

Dit is het uitgelezen moment om hiervoor een route uit te stippelen. Juist omdat er veel subsidie- en fiscale stimuleringsmaatregelen zijn/komen. Blijft een ondernemer in het mkb serieus stikstof uitstoten, dan zult u die moeten compenseren. De overheid ziet het overnemen van stikstofruimte uit de agrosector als mogelijkheid ongeacht wat de agrosector hier zelf van vindt. Hierop neemt provincie Brabant al een voorschot. Dit vraagt om tijdig anticiperen vanuit mkb, maar ook van de agrosector.

acconavm Bedrijfsscan voor lange én korte termijn

Want wat betekenen nieuwe maatregelen voor de continuïteit van uw bedrijf? Overleg met uw accountmanager over het uitvoeren van de acconavm Bedrijfsscan en maak een grondige analyse van uw onderneming.

Wat is nu écht belangrijk? In een compleet rapport ontdekt u de sterke en zwakke punten van uw onderneming. En komt u erachter welke manier van ondernemen het beste bij u en uw bedrijf past. Zodat u uw eigen pad volgt ondanks deze uitzonderlijke tijd.

Blijf op de hoogte

De aankomende tijd zal steeds meer duidelijk worden over de aankomende maatregelen en de bijbehorende ontwikkelingen. En dan wordt duidelijk: wat is nu echt belangrijk? Ons speciale Prinsjesdag-team houdt alles voor u bij, dus houd ons Prinsjesdag dossier in de gaten.

Lubbert van Dellen Bloggerprofiel
Lubbert van Dellen (Commercieel Directeur)
Lubbert van Dellen is zeer betrokken bij de agrarische sector, met name bij de melkveehouders en akkerbouwers, zijn roots liggen immers hier. Zijn specifieke kennis, gecombineerd met zijn enorme netwerk en ervaring deelt hij graag, zowel met agro-ondernemers en andere klanten in food&agri, onze adviseurs, bestuurders van multinationals en landelijke politici. Altijd met het belang van de sector voor ogen.Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
<< terug naar overzicht