Partneralimentatie in 2020 minder aftrekbaar

marlot sissingh - partneralimentatie

Betaalt of ontvangt u partneralimentatie? Vanaf 2020 gaat het aftrekbare tarief stapsgewijs omlaag. Het lijkt daarom interessant om alimentatie in één keer af te kopen voor 1 januari. Ik vertel u graag waarop u kunt letten.

Huidige situatie

Nu is partneralimentatie aftrekbaar van het belastbaar inkomen, tegen het maximale tarief van 51,75 procent. Betaalt u 1.000 euro alimentatie per maand, dan krijgt u bijna 500 euro terug.

Koude douche

In 2020 gaat het tarief een eerste stap naar beneden: van 51,75 procent naar maximaal 46 procent. In 2023 is het tarief 37,05 procent. Dit kan uitpakken als een koude douche. Zeker voor alimentatiebetalers met een hoog jaarinkomen, vanaf 68.508 euro. Zij gaan netto veel meer betalen.

Slim: alimentatie afkopen

Ik raad u aan om te onderzoeken of alimentatie afkopen een oplossing is. Als u of uw ex-partner in 2019 geheel of gedeeltelijk alimentatie afkoopt, profiteert u nog van het hoge tarief. Dit kan een prettige oplossing zijn, ook omdat u dan niet langer verplichtingen meer heeft naar elkaar.

of toch niet?

Toch is alimentatie afkopen niet altijd verstandig. Als u de alimentatiebetaler bent: stel dat uw ex-partner gaat samenwonen met een nieuwe partner óf overlijdt. Dan heeft u onnodig veel alimentatie betaald. Als u alimentatie ontvangt, dan heeft dit invloed op uw inkomstenbelasting (die stijgt) en eventuele toeslagen (die dalen). Door de uitkering onder te brengen in een lijfrente- of bankspaarrekening, kunt u inkomstenbelasting besparen én er wellicht voor zorgen dat u toeslagen kunt behouden.

Allebei eens worden

Alimentatie afkopen heeft gevolgen voor u én uw ex-partner. U moet het er allebei over eens zijn. Onderzoek dus goed welke optie het meest gunstig is voor u beiden.

Kom een bakkie doen

Wilt u ontdekken of afkoop van partneralimentatie voor u en uw ex-partner verstandig is? Kom een bakkie doen met uw acconavm adviseur, of neem contact op met mij: m.sissingh@acconavm.nl.

Wilt u meer belastingtips en adviezen ontvangen voor 2020? Wij draaien de warme kraan voor u open met video’s, podcasts en interessante blogs.

Marlot Sissingh (Specialist Belastingadvies)
Marlot Sissingh is specialist belastingadvies bij accon■avm. Met haar specialisatie op het gebied van Estate Planning adviseert ze ondernemers en (vermogende) particulieren bij financiële keuzes in hun privé-situatie. Ze zoekt naar fiscaal vriendelijke oplossingen bij bedrijfsopvolging, huwelijkse voorwaarden en samenlevingsovereenkomsten, trouwen, scheiden, schenken en overlijden. In haar werk combineert Marlot de menselijke met de fiscale kant. Door goed te luisteren naar de wensen van de klant, en een analyse te maken van iedere specifieke situatie zet zij haar expertise zo optimaal mogelijk in. Zo kunnen op het oog ingewikkelde situaties tot mooie oplossingen leiden. Heeft u een vraag voor Marlot? Dan kunt u contact met haar opnemen via m.sissingh@acconavm.nl<< terug naar overzicht