Op de automatische piloot 1 op 4?

Vanaf 2010 kan, wat betreft het prijsniveau in de afzet, vastgesteld worden dat er jaarlijks gemiddeld een redelijk tot goed rendement werd behaald. De aardappelteelt was (en is) de kurk waarop de akkerbouwsector in de breedte dreef. Ook in het teeltseizoen 2019 verliep de afzet en prijsvorming voorspoedig. Totdat afgelopen maart de vraag ineens totaal wegviel.
Teeltseizoen 2020
De vraag die op dit moment vrijwel alle aardappeltelers bezighoudt is: Wat brengt het teeltseizoen 2020? De afzet van frietaardappelen ziet er somber uit voor de oogst die nu op het veld staat. Als direct gevolg daarvan wordt ook de pootaardappelteelt geraakt. Tevens zijn de weersomstandigheden in het groeiseizoen nogal wisselend en was er tot begin augustus sprake van een neerslagtekort. En, alsof dat nog niet genoeg is, krijgen telers ook nog te maken met een belangrijke beperking in de middelen bij de kiemremming tijdens de bewaring.
Deze bijzondere tijd vraagt veel van ondernemers
In de komende periode is het daarom belangrijk om de kostprijsberekening nog eens goed op een rij te zetten. Door deze haarscherp in beeld te hebben én te houden, kunnen telers op de juiste beslismomenten sneller schakelen. Zowel tijdens de teelt als tijdens het verkooptraject. Voor de wat langere termijn is voor mij de kostprijs de basis voor investeringen in de aardappelteelt. Telers kunnen hierbij bijvoorbeeld denken aan investeringen in mechanische koeling voor de lange bewaring. Wat mij betreft zou iedere teler, na alle afwegingen, niet langer op de automatische pilot een teeltplan van ‘1 op 4′ aardappelen moeten kiezen, maar zich juist moeten afvragen of andere keuzes noodzakelijk zijn voor een economisch rendabele teelt.
Deze blog schreef Peter Klompe in opdracht van Aardappelwereld magazine. De blog is gepubliceerd in de editie van augustus.
Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op