NOW 6: wat zijn de voorwaarden?

NOW 6

Hebt u te maken met omzetverlies als gevolg van de coronacrisis? Van maandag 26 juli tot en met 30 september is het NOW-aanvraagloket voor het zesde tijdvak open. Ontdek of u in aanmerking komt voor deze tegemoetkoming in de loonkosten én wat de voorwaarden zijn.

Over de NOW

Via de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) krijgt u als werkgever een tegemoetkoming in de loonkosten, als u te maken krijgt met omzetverlies door de coronacrisis.

U vraagt de NOW aan bij het UWV. Er zijn in totaal zes aanvraagperiodes voor de NOW. Vanaf 26 juli is het loket open voor de zesde en laatste aanvraagperiode.

NOW 6: de voorwaarden

Voor de NOW 6 wordt gerekend met de omzetdalingsperiode van drie kalendermaanden. Voorwaarde is dat u drie maanden lang minimaal 20 procent omzetverlies lijdt. En verder:

  1. U kiest of deze periode aanvangt op 1 juli, 1 augustus of 1 september 2021. Hebt u gebruikgemaakt van de voorgaande NOW-subsidieperiode? Dan sluit de periode van het omzetverlies automatisch aan op de eerdere periode.
  2. De referentiemaand van uw loonsom is februari 2021, met als peildatum 15 april 2021. Uw loonsom mag maximaal 10 procent dalen ten opzichte van februari 2021.
  3. Als u in de gekozen periode een werknemer ontslaat of zijn contract loopt af, dan hebt u een inspanningsplicht om uw werknemer te begeleiden naar ander werk.
  4. Als u een aanvraag voor bedrijfseconomisch ontslag doet, bent u verplicht dit tijdens de NOW-periode te melden via het UWV. Anders wordt uw tegemoetkoming met 5 procent verlaagd.

NOW 6: de tegemoetkoming

Voor de berekening van de tegemoetkoming geldt een maximum van 80 procent. U kunt dus maximaal 80 procent omzetverlies invullen. De maximale tegemoetkoming is 85 procent van de loonkosten, net als bij de NOW 4 en NOW 5. Ook kunt u een opslag van 40 procent krijgen voor uw vaste lasten.

Als u een tegemoetkoming hebt aangevraagd, dan ontvangt u eerst een voorschot. Later dient u de definitieve aanvraag in en wordt de definitieve tegemoetkoming berekend. Dit kan betekenen dat u een bedrag moet terugbetalen. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden.

Derden- of accountantsverklaring nodig?

Vraagt u NOW-subsidie aan voor een voorschot van 40.000 euro of meer, dan hebt u een derdenverklaring nodig. Bij een voorschot van 125.000 euro of meer hebt u een accountantsverklaring nodig. Dit kan uw acconavm adviseur voor u verzorgen. We raden u aan om tijdig de benodigde gegevens bij uw adviseur aan te leveren. Uiteraard helpen we u hierbij.

Laat u goed adviseren

Na de zesde aanvraagperiode is de steun vanuit de NOW voorbij. Ook komt er een moment dat het uitstel van belastingbetaling stopt. Het is verstandig om nú inzichtelijk te maken hoe u ervoor staat.

Uw acconavm adviseur gaat hierover graag met u in gesprek. Samen ontdekken we uw liquiditeitspositie én wat er eventueel nodig is om deze te verbeteren. Zodat u sterker door de crisis komt.

Tip: ontdek extra tips

Hoe navigeert u in dit stormachtige ondernemersklimaat? En wat kunt u doen om o.a. uw liquiditeitspositie te verbeteren? Bekijk het webinar ‘Navigeren in de storm’, waar adviseurs Rick van der Tang, Coen Stolk en Gerrit-Jan van Meeteren nuttige tips delen.

Meer informatie

Meer weten? Neem contact op met uw acconavm adviseur of een kantoor bij u in de buurt. Er is bij acconavm een speciale coronadesk: een team van adviseurs dat gespecialiseerd is in coronagerelateerde vraagstukken. Samen brengen we u én uw onderneming verder, met focus op de toekomst.

Alexander van Kleij (Directeur Werkgeversservice)
Alexander van Kleij, Directeur Werkgeversservice, adviseert met deskundigheid en enthousiasme ondernemers in hun werkgeversrol. De vraagstukken hierin zijn divers: van loonkostensubsidies, een functiehuis, workshops functioneren en beoordelen, vragen rondom loonaangiften en werkkostenregeling, het begeleiden van internationale werkgevers in Nederland, en het toepassen van de ketenregeling. U kunt met iedere werkgeversvraag bij hem terecht. Alexander heeft jarenlang ervaring en beleeft veel plezier aan het vooruit helpen van ondernemers op werkgeversgebied. Heeft u een vraag voor Alexander? Dan kunt u contact met hem opnemen.Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
<< terug naar overzicht