Neemt u goederen af uit het VK? Vraag een vergunning artikel 23 aan

Visual Brexit

Ondernemers die regelmatig invoeren uit het Verenigd Koninkrijk hebben een brief van de Belastingdienst ontvangen. Hierin staat dat u wellicht in aanmerking komt voor de vergunning artikel 23. Deze vergunning maakt de invoer van goederen vanuit het VK makkelijker. Ik adviseer u: vraag deze vergunning zo snel mogelijk aan.

Voordeel van de artikel 23-vergunning

Als het VK uit de EU stapt, moet u elke keer dat u goederen invoert btw betalen bij de Douane. Heeft u recht op btw-aftrek, dan vraagt u de betaalde btw daarna terug. Dit kan nadelig zijn voor uw cashflow, omdat u (lang) op de terugbetaling moet wachten.

Met een artikel 23-vergunning geeft u de te betalen btw over uw invoer in één keer aan bij uw eerstvolgende btw-aangifte. Dit geldt ook voor de btw-aftrek. Hiermee is nadelige cashflow-effect verdwenen en verminderen uw administratieve lasten.

Voor wie?

Heeft u de brief van de Belastingdienst ontvangen? Dan komt u waarschijnlijk in aanmerking voor de vergunning.

De voorwaarden:

  1. Uw onderneming is in Nederland gevestigd.
  2. U importeert regelmatig goederen uit het Verenigd Koninkrijk.
  3. U voert een aparte administratie waaruit blijkt hoeveel btw u bij import moet betalen.
  4. U doet per maand of per kwartaal aangifte voor de btw.

Is uw bedrijf niet gevestigd in Nederland? Maak dan gebruik van de belastingadvies-bv van acconavm als fiscaal vertegenwoordiger voor de btw. Een bedrag stellen aan zekerheid is dan wel verplicht.

Heeft u geen brief ontvangen? Ga bij de Belastingdienst na of u toch in aanmerking komt.

Op welk moment heeft u de vergunning nodig?

Dat is afhankelijk van het moment dat het VK uit de EU stapt. Bij een ‘no-deal’ brexit is dat direct op 29 maart, er volgt dan geen overgangsfase.

Als de Britten en de EU vóór 29 maart tot een terugtredingsdeal komen, is er een overgangsfase tot 31 december 2020. In die fase blijven alle EU-regels en wetten voor het VK van kracht. U heeft de vergunning dan pas op 1 januari 2021 nodig.

Hulp bij uw vergunningaanvraag

Hoe vraagt u een artikel 23 vergunning aan? En waar kunt u rekening mee houden op het aanvraagformulier? Uw adviseur van acconavm helpt u hierbij graag.

Mijn advies

Omdat er nu nog geen brexit-deal is, blijft het onduidelijk wat de voorwaarden van de brexit zijn én wanneer u de artikel 23-vergunning nodig hebt. Ik raad u in elk geval aan: vraag zo spoedig mogelijk uw vergunning aan. Zo bent u voor elk scenario verzekerd van een vergunning.

Meer weten?

Wilt u meer informatie over de artikel 23-vergunning? Of wilt u de gevolgen van de brexit voor uw onderneming in kaart brengen? Neem contact op met de brexit-specialisten van team Internationaal via brexit@acconavm.nl. Volg ook ons brexit-dossier, met actuele informatie en adviezen voor ondernemers.

Peter van As brexit
Peter van As (Accountmanager Belastingadvies - Team Internationaal)
Peter van As adviseert internationale klanten bij vraagstukken op het gebied van onder andere btw, loonbelasting, autobelasting en de 30%-regeling. Ook de brexit met alle consequenties is één van de onderwerpen die hem intrigeert. Met zijn jarenlange kennis en ervaring op internationaal gebied is hij verbonden aan het internationale team van accon■avm, waarbij hij zich focust op de brexit. Heeft u een vraag voor Peter? Dan kunt u contact met hem opnemen via p.vanas@acconavm.nl<< terug naar overzicht