http://Akkerbouw%20Agro%20Acconavm

Najaar 2021: Wat brengt het de akkerbouwsector?

Najaar 2021: Wat brengt het de akkerbouwsector?

Najaar akkerbouw

Het is inmiddels september. De oogst van de rooigewassen, zoals aardappelen, uien, suikerbieten, wortelen en knolselderij is begonnen. Maar wat kunnen we nog meer verwachten dit najaar? De coronacrisis heeft ongetwijfeld invloed op u als ondernemer. Maar ook het Hollandse ‘zomerweer’ doet een beroep op de veerkracht van agrarisch ondernemers. Uitdagende tijden, nieuw perspectief. Ik kijk graag met u vooruit.

De laatste openstellingsronde van de TVL

Per 1 oktober 2021 wordt een groot deel van de coronasteunpakketten beëindigd. In de akkerbouwsector kon u de afgelopen kwartalen gebruikmaken van de regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Het derde kwartaal van dit jaar 2021 is de laatste periode om deze regeling te benutten. De aandachtspunten voor uw aanvraag leest u in het artikel van Lourens Minnema.

Prinsjesdag

De economische gevolgen van de coronapandemie kunnen verstrekkende gevolgen hebben de komende jaren. Hoewel de economie er volgens analisten goed voor staat, is er een inventarisatie gemaakt van regelingen die mogelijk worden versoberd of afgeschaft. Voor de agrarische sector staan de landbouwvrijstelling en de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) ook op deze lijst. In de blog van collega Marcel Wagemaker kunt u lezen welke gevolgen dit kan hebben voor uw onderneming.

Is het pacht… of is het toch huur?

In de dagelijkse praktijk worden deze termen vaak door elkaar heen gebruikt. Juridisch zijn de verschillen echter groot en de gevolgen zo mogelijk nog groter. Wellicht ook voor uw onderneming. In de blog van Juridisch Adviseur Colette Cohen leest u een praktijkvoorbeeld. Ook brengt zij de whitepaper over dit onderwerp onder uw aandacht.

Samenwerking tussen ondernemingen

In de akkerbouwsector zien we steeds meer belangstelling voor samenwerkingsverbanden tussen diverse ondernemers. Dit zijn over het algemeen akkerbouwers waarvan de bedrijven bij elkaar in de buurt liggen. Door een efficiëntere inzet van machines en personeel kunnen zij op korte termijn kosten besparen.

Om dit doel te realiseren is meestal slechts één bouwplanrotatie nodig. Daarna wordt de vervolgvraag relevant: hoe gaan we ook aan de omzetkant meerwaarde van de samenwerking creëren? Dit blijkt vaak een stuk lastiger. In het komende winterseizoen nemen we u mee in de keuzes en kansen vanuit ervaringen van onze adviseurs.

Nieuw GLB

In Europees verband is het nieuwe Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) ingevuld. Nu zijn de afzonderlijke lidstaten aan zet om het op nationaal niveau verder in te vullen. Eén en ander is op dit moment al volop in beweging. De contouren worden langzaam zichtbaar. Diverse vragen komen wellicht bij u als ondernemer op, de belangrijkste daarvan is hoogstwaarschijnlijk: wat gaat dit in 2023 betekenen voor mijn bedrijf? Wij volgen de ontwikkelingen op de voet en helpen u de komende periode graag de vertaalslag te maken naar uw onderneming.

Laten we in gesprek gaan!

Ondernemen is in deze tijd beslist een uitdaging. Wilt u eens sparren over deze onderwerpen of andere bedrijfseconomische vraagstukken? Ik bekijk graag samen met u de mogelijkheden voor uw onderneming. Zodat u meer ruimte voor ondernemen krijgt en kansen voor uzelf, uw personeel en uw onderneming kunt benutten. Zodat u ook in deze uitdagende tijden én in de toekomst uw eigen koers kunt blijven varen en focust op continuïteit.

Peter_Klompe
Peter Klompe (Agrarisch Adviseur)
Peter is een betrokken agrarisch adviseur met zijn roots in de akkerbouwsector. Tevens heeft hij door ruime ervaring en opleiding veel fiscale kennis. Deze combinatie, samen met de nodige creativiteit, maakt dat hij een sparringpartner is voor zowel bedrijfseconomische als fiscale vraagstukken op menig akkerbouw- en melkveebedrijf. Peter levert maatwerk door samen met u na te gaan wat voor u en uw onderneming de best passende oplossing is.
  • p.klompe@acconavm.nl
  • Manager Accountancy
  • +31884468941Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
<< terug naar overzicht