Mkb, zet privacy hoog op de agenda in 2019

privacy hoog op de agenda

In 2018 was de nieuwe privacywet (AVG) een hot item. Ondernemers werden overspoeld met adviezen, artikelen en waarschuwingen voor sancties. Nu maak ik graag de balans op. Opvallend: de AVG is inmiddels weggezakt op de prioriteitenlijst. Terwijl het juist zaak is om nú in actie te komen. Graag leg ik u uit waarom.

Diepere oorzaak

Als juridisch adviseur bij acconavm zie ik dat een AVG-proof beleid voor veel ondernemers nog ver weg lijkt. Weet u zelf ook niet waar te beginnen? Begrijpelijk, want de AVG is een complexe wet. Toch ligt de oorzaak van deze ‘nalatigheid’ vaak wat dieper. Omgaan met de AVG vraagt om een integrale aanpak én meer bewustwording van u en uw medewerkers.

Uw kans is nu!

Bewustwording heeft tijd nodig, maar stilzitten is geen optie. Juist nu én in 2019 kunt u stappen zetten. Privacywetgeving wordt namelijk steeds belangrijker in onze maatschappij. Niet alleen vanuit het belang van de overheid, ook uw klanten zijn er kritisch op. Een datalek zit in een klein hoekje en kan uw reputatie behoorlijk schaden.

De AVG is eigenlijk net als de jaarlijkse belastingaangifte: het hoort erbij. Als ondernemer kunt u dan het beste direct meedoen. Zo raken u en uw medewerkers sneller vertrouwd met nieuwe processen.

Beveiligingssoftware vaak op orde

Als ik om me heen kijk, zie ik dat ondernemers zeker niet hebben stilgezeten. Op ICT-gebied zijn de eerste stappen gezet. Gegevens worden beter beveiligd en steeds vaker versleuteld verstuurd. Toch bent u daarmee nog niet klaar. Afhankelijk van uw situatie zijn er wellicht meer technologische en organisatorische aanpassingen nodig.

Slimme stap: privacy statement

Een goed begin om de AVG écht te verankeren in uw bedrijfsprocessen, is het opstellen van een privacy statement. Hierin staat welke gegevens u verzamelt, met welk doel u dit doet, hoelang u gegevens bewaart en hoe u deze beschermt.

Dit is een mooie manier om uzelf aan het denken te zetten. Hoe gaat u om met gegevens en kunt u dit ook waarmaken? Gebruik hiervoor nooit een privacy statement van een andere organisatie als basis. Uw privacy statement moet juridisch verantwoord zijn en 100% aansluiten bij uw situatie. Ook uw klanten weten dan waar ze aan toe zijn.

Win-win

Wist u dat werken aan de privacywet u ook wat kan opleveren? Profiteer van de kans om uw bedrijfsprocessen onder de loep te nemen. Ga voor uzelf na: op welke momenten verzamel of verwerk ik persoonsgegevens? En hoe zou dat veiliger én efficiënter kunnen? Wellicht kunt u het aantal systemen terugdringen tot één of enkele systemen.

Goede voornemens

Wilt u een volgende stap zetten naar een AVG-proof beleid? Mijn tip: werk éérst aan bewustwording van privacywetgeving bij u en uw medewerkers. De implementatie van de AVG is geen eenmalige opgave, maar een proces dat u continu moet bijsturen. Zeker met het oog op de toekomst, waarin privacy een nóg groter aandeel krijgt in onze maatschappij.

Tip: doe de privacy scan

Heeft u nog onvoldoende in beeld wat de impact van de AVG op uw bedrijfsprocessen is? Een hulpmiddel hiervoor is de privacy scan: een nulmeting van acconavm waarbij professionals uw bedrijf onder de loep nemen.

Op basis van de resultaten van de scan kunnen wij u ondersteunen bij het opstellen van een privacy statement, cookie statement, algemene voorwaarden en een verwerkingsovereenkomst.

Neem contact met ons op

Wilt u ondersteuning bij de implementatie van de AVG in uw organisatie? Onze juridisch adviseurs staan voor u klaar. Neem contact op via telefoonnummer 026 384 23 84, juristen@acconavm.nl of het contactformulier.

Eva Smidts (Senior Juridisch Adviseur)
Eva Smidts is binnen accon■avm als Senior Juridisch Adviseur vanuit kantoor Groningen werkzaam voor klanten door het hele land. Eva is inmiddels al ruim 10 jaar werkzaam bij accon■avm en heeft zich gespecialiseerd in ondernemingsrecht. Naast juridische begeleiding van onder andere samenwerkingsverbanden, aan- en verkoop van ondernemingen en beoordeling van allerlei contracten, houdt Eva zich op dit moment bezig met zonneparken. Een interessant onderwerp, zeker in de tijd van verdere verduurzaming van de maatschappij. Eva houdt er van om zaken helder en praktisch neer te zetten en is niet bang om de discussie aan te gaan.<< terug naar overzicht