Mkb vooruitblik Prinsjesdag: waarborg de continuïteit van uw bedrijf

prinsjesdag continuiteit

Momenteel kunnen we vooral slechts gissen naar de exacte uitkomsten van Prinsjesdag 2021 en het Belastingplan 2022. In deze uitdagende tijd staat een ding wat mij betreft bovenaan: de continuïteit waarborgen van uw onderneming. Hoe u dit doet? In mijn blog blik ik met u vooruit op mogelijke uitdagingen en kansen.

Geen coronasteun meer

Voor veel ondernemers geldt dat ze na 1 oktober geen gebruik meer kunnen maken van coronasteunmaatregelen. Wat doet dit met onze economie? Momenteel zien we vooral een stijgende lijn, maar de coronasteun kan dit beeld vertekenen. Daarom adviseer ik u als ondernemer eens kritisch te kijken waar u nu staat. Stel uzelf vragen als: hoe staat het met mijn liquiditeitspositie, wat wil ik in de toekomst en wat heb ik nodig om daar te komen?

Aan de andere kant wordt alles steeds meer opengesteld en hebben we steeds minder te maken met beperkingen vanwege het coronavirus. Goed nieuws voor veel sectoren. Maar wordt alles ook weer zoals voorheen? Tijdens de coronacrisis is de wereld snel veranderd en ik verwacht dat bepaalde trends die we in deze periode hebben opgebouwd en aangeleerd, ook na corona blijven bestaan. De toename van online winkelen is daarvan een duidelijk voorbeeld.

Uitdagingen in een veranderende wereld

In het teken van deze snelle verandering zijn er een aantal thema’s die wat mij betreft uw aandacht verdienen. Zoals het personeelstekort, waar veel ondernemers mee te maken hebben. Dit geldt zeker niet alleen in de horeca. Ik hoor het van ondernemers uit allerlei sectoren.

Want niet alleen het consumentengedrag is snel veranderd, maar ook de gedachten en wensen over onze manier van werken. Dit betekent dat u als werkgever uit een ander vaatje moet tappen om nieuw én bestaand personeel te vinden en binden. Hier helpen de specialisten van acconavm werkgeversservice u graag bij. Ze bieden u graag nieuwe perspectieven, voor extra veerkracht in deze uitdagende tijden.

Blijf niet hangen in tradities

Ook het financieringslandschap is de afgelopen tijd sterk veranderd. Het gemak waarmee vroeger bij een bank geld geleend kon worden, bestaat niet meer. Banken kijken zeer kritisch naar het continuïteitsperspectief van uw onderneming. Mijn advies voor mkb-ondernemers die maar moeilijk hun hoofd boven water kunnen houden: blijf niet hangen in tradities.

Mede door de digitalisering is het tijdperk van de mkb’er op de hoek aan het veranderen. Dit vraagt om innovatie van u als ondernemer. Kunt u met iets nieuws op de markt komen, waardoor u (andere) klanten meer kunt binden? Ga uit de traditionele markt en kijk verder. Redt u het niet met uw kledingzaak? Misschien kunt u de handen ineenslaan met de kapper verderop.

Langetermijndenken

Daarnaast neemt de economische en sociale druk op een 24-uurseconomie steeds verder toe. In dat geval speelt wet- en regelgeving een belangrijke rol in het voortbestaan van uw onderneming. Kleine winkeliers kunnen dit soms gewoonweg niet aan. Ook hier is mijn advies om goed na te gaan wat u wilt. Hoe lang wilt u nog ondernemen, zijn er opvolgers in beeld en hoe zit het met de wet- en regelgeving?

Kortom: maak een plan voor de komende drie tot vijf jaar. Laat dit plan niet al die tijd liggen, maar update het ieder jaar aan de hand van uw jaarcijfers. Wissel van gedachten met een adviseur, die een luisterend oor biedt en met een frisse blik naar uw zaak kijkt. De specialisten van acconavm sparren graag met u over de toekomst van uw onderneming, zodat de continuïteit gewaarborgd blijft (ook voor uw eventuele opvolgers).

Volg alle ontwikkelingen tijdens en na Prinsjesdag

Wilt u zo snel mogelijk alles weten van het Belastingplan 2022, en wat dit betekent voor uw onderneming? Ons speciale Prinsjesdag-team volgt het nieuws op de voet. Houdt onze website in de gaten.

Tip: webinar op 22 september

De dag na Prinsjesdag geven acconavm adviseurs Arno Groen en Peter de Vos tekst en uitleg over het Belastingplan 2022. Zij bespreken alle maatregelen uitgebreid tijdens ons ondernemerswebinar op 22 september. Meld u nu aan. Tijdens het webinar blikt macro-econoom Jan-Paul van de Kerke van ABN AMRO ook vooruit op de laatste economische trends en ontwikkelingen. Zodat u tijdig kunt voorsorteren en uw eigen koers bepaalt.

Uitdagende tijden, nieuw perspectief

Wilt u direct in contact komen met een adviseur om te sparren over de continuïteit van uw bedrijf en (een van) de besproken thema’s? Ontdek nieuwe perspectieven voor de toekomst. Neem contact op met een kantoor bij u in de buurt. En lees meer over onze dienstverlening.

Gerard Tooten Regiodirecteur
Gerard Tooten (Directeur MKB Advies)
Met 25 jaar ervaring in het bankwezen brengt Gerard Tooten mkb-ondernemers in Noord-Nederland verder, met focus op de toekomst. Zijn enthousiasme, betrokkenheid en positiviteit prikkelen ondernemers, zodat ze het beste uit zichzelf en hun onderneming halen. Zijn specialisme: financieringsvraagstukken.Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
<< terug naar overzicht