Minder zelfstandigenaftrek is ijskoude douche voor tienduizenden ondernemers

Dinsdag 17 september is het Prinsjesdag. Wat kunnen ondernemers verwachten van het Belastingplan 2020? Wordt het een warm bad of een koude douche? Als belastingadviseur werp ik een kritische blik op een maatregel die nu al veel losmaakt: de versobering van de zelfstandigenaftrek.

Werknemer versus zelfstandige

Dankzij de zelfstandigenaftrek hoeven zelfstandigen over de eerste 7.280 euro nu geen belasting te betalen. Dat voordeel kunnen ze dan gebruiken om ondernemersrisico’s te dekken, was de gedachte. Daar komen vakbonden, het CPB en inmiddels ook Den Haag nu op terug.

Zij vinden dat de fiscale verschillen tussen ondernemers en werknemers in vaste dienst kleiner moeten worden. Daarom wordt de zelfstandigenaftrek verlaagd naar 5.000 euro. Deze maatregel is ook onderdeel van de aanpak tegen schijnzelfstandigheid.

Geen slimme zet

Het geld dat via deze maatregel vrijkomt, wordt ingezet voor lastenverlichting. Hiermee wil de coalitie extra koopkracht realiseren voor de lage en middeninkomens. Opmerkelijk is dat nu ook Rutte opkomt voor deze groep. Zo zei hij afgelopen zomer: “De cao-lonen stijgen nog steeds onvoldoende, terwijl bij multinationals het geld tegen de plinten klotst.”

Lastenverlichting is een mooi streven, natuurlijk. Of minder zelfstandigenaftrek hiervoor het juiste middel is? Dat betwijfel ik sterk, want het zijn alleen de kleine en middelgrote bedrijven die hiervan de dupe worden. Ook veel van onze klanten bij acconavm: zo’n 90 procent van onze agrarische klanten én veel mkb’ers maken gebruik van de zelfstandigenaftrek.

Uit eigen portemonnee

De zelfstandigenaftrek terugschroeven is de eerste ‘tik’ die het kabinet in 2020 gaat uitdelen. Een koude douche voor de kleinere ondernemer, die eindelijk hoopte op lastenverlichting. Verleden jaar werden veel ondernemers al hard geraakt door de 50% verhoging van het lage btw-tarief (van 6 naar 9 procent) en nu dit erbovenop. Dan mag het goed gaan met de economie, maar de kleinere ondernemers profiteren zo helemaal niet mee. Sterker nog: ze leveren in.

Uiteindelijk komt die lastenverlichting er misschien wel, op papier. Toch zijn het weer de kleinere ondernemers die ervoor opdraaien. En zo de koopkrachtplaatjes oppoetsen. In aanloop naar Prinsjesdag vraag ik me nu af: what’s next? Komt onze beloofde lastenverlichting uiteindelijk uit onze eigen portemonnee?

De temperatuur van deze maatregel volgens Marius:

Tips voor uw onderneming

Bent u ook zo benieuwd naar dinsdag 17 september? acconavm zet de warme kraan voor u aan. Mijn collega’s en ik volgen het nieuws op de voet en brengen u op de hoogte van de maatregelen. Volg onze Prinsjesdag-pagina voor verhalen van adviseurs, ondernemers én handige tips voor uw onderneming.

En, laat u mij ook weten wat ú van Prinsjesdag verwacht? Geef uw mening op onze poll. Dank u wel!

Marius Wijers
Marius Wijers (accon■avm Belastingadviseur)
Sinds 1987 is Marius werkzaam bij accon■avm. Begonnen als Directeur Belastingadvies, vervolgens vanaf 2003 als Lid Raad van Bestuur. Vanaf 1 juli 2017 heeft Marius zich teruggetrokken als bestuurder om zich volledig te kunnen richten in de functie Directeur Belastingadvies op de Adviespraktijk met in het bijzonder de disciplines Belastingadvies en Juridisch Advies. Tevens houdt Marius zich bezig met de begeleiding van talentvolle leidinggevenden en adviseurs: “Na mijn bestuurdersfunctie wilde ik mij meer wil bezighouden met de inhoud, zeg maar met het vak, met het advies en met de klantkant van de organisatie. Als bestuurder ben je verantwoordelijk in de breedte. Voor alles. Ik wil voor mezelf meer focus aanbrengen op dingen waar mijn hart ligt en waarvan ik denk dat ze voor accon■avm belangrijk zijn”.    << terug naar overzicht