http://coronadossier

Melkveehouders, dit is het moment voor een liquiditeitsbegroting

Melkveehouders liquiditeitsbegroting

Steeds meer melkveebedrijven hebben liquiditeitstekorten. De melkprijs duikt sinds de coronacrisis onder het gemiddelde terwijl ondernemers de naweeën ondervinden van mooie winsten in 2019. Tijd om een liquiditeitsbegroting te maken en maatregelen te treffen. Ik belicht graag de mogelijkheden.  

Oorzaken liquiditeitskrapte

De melkprijzen daalden natuurlijk al enkele maanden, maar de coronacrisis doet er nog een schepje bovenop. Melkveebedrijven beginnen dat te voelen. Met name de bedrijven die tegelijk ook een hogere belastingaanslag betalen over een mooie winst van 2019. Aflopende afschrijvingen van de Vamil-investeringen zijn ook winst verhogende factoren. Kortom: de belastingdruk neemt toe, terwijl uw inkomsten gelijk blijven of zelfs teruglopen.

Maak een liquiditeitsbegroting

Daarom is het belangrijk om nú inzicht te krijgen in uw liquiditeit. Ik adviseer u om een liquiditeitsbegroting te maken voor de komende twaalf maanden. Blijkt uit deze begroting dat u maatregelen moet treffen? Ontdek dan of u uw fiscaal resultaat kunt beïnvloeden.

Achterstallig onderhoud en ruwvoervoorraad

Zo kunt u uw resultaat beïnvloeden door achterstallig onderhoud af te trekken van uw fiscaal resultaat. Let hierbij op de aanvullende richtlijnen van de overheid, aangekondigd op 26 februari 2020. Ik kan u hierover meer vertellen.

Wat als de MIA/Vamil-stal is afgeschreven?

Dan is vaak een extra stap nodig, niet voor één jaar maar voor de komende jaren. Bij diverse melkveehouders zien we dat nu. Na de stikstofbrief van vrijdag 24 april jl. is dat soms een nieuwe MIA/Vamil-investering. Maar gezonder is mogelijk om te zorgen dat u met een andere bedrijfsstructuur beperkt belasting betaald over de extra winst. Kan dat? Ja dat kan! Maar het antwoord is te afhankelijk van uw bedrijfsspecifieke situatie om in een blog te geven.

Extra mogelijkheden

Blijkt uit uw liquiditeitsprognose dat er méér nodig is voor een gezonde cashflow? Ontdek of u kunt profiteren van de (versoepelde) overheidsmaatregelen voor extra krediet en/of uitstel van belastingbetaling en/of aflossing.

Ik verwijs u hiervoor graag naar de eerdere artikelen van mijn collega’s:

Wij staan voor u klaar

Wilt u hulp bij uw liquiditeitsprognose? Of hebt u andere (coronagerelateerde) vragen? Binnen acconavm is een speciaal team samengesteld dat de ontwikkelingen rondom coronaproblematiek op de voet volgt. Zodat we u kunnen voorzien van advies op elk gebied.

Neem contact op

Bent u al klant? Neem dan contact op met uw contactpersoon. Hij/zij is het beste op de hoogte van uw situatie en schakelt zo nodig met een collega-specialist. Geen klant van ons? Ook dan zijn onze collega’s bereikbaar. Neem contact op met een acconavm kantoor bij u in de buurt. acconavm brengt u en uw onderneming graag verder, ook in moeilijke tijden.

Carel Gosselink
Carel Gosselink (Accountmanager)
Met een achtergrond in veehouderij én bedrijfskunde voelt Carel zich thuis tussen agrariërs. Hij heeft ervaring als bankier en sector- en bedrijfsdeskundige, met name voor melkveebedrijven. Zijn kracht: ondernemers adviseren bij complexe vraagstukken, zoals overnames, groeiambities, financieringen en recovery. Altijd met aandacht voor de mens achter de cijfers.Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
<< terug naar overzicht