Meer inzicht in stikstof-actualiteiten: meld u aan voor het webinar

Als agrarisch ondernemer weet u: stikstof zorgt nog steeds voor onzekerheid. In de bedrijfsvoering en bij vergunningverlening, ook als het gaat om natuurbescherming. U wilt nu strategische keuzes maken voor de toekomst. Onzekerheid en onduidelijkheid door stikstofregelingen maken dit niet altijd makkelijk. Passen uw vergunningen nog bij het toekomstplaatje van uw bedrijf? En: wat zijn de mogelijkheden voor intern en extern salderen?

Ik neem u mee in een kort overzicht van recente ontwikkelingen rondom stikstof en bijbehorende vergunningen en nodig u uit voor het webinar over deze onderwerpen (zie onderaan voor meer informatie).

Terugblik: Programma Aanpak Stikstof (PAS)

Op 29 mei 2019 schoot de Raad van State de PAS af: er werd geoordeeld dat dit programma niet als basis voor toestemmingverlening mocht worden gebruikt. De handelswijze van de Nederlandse overheid onder de PAS bleek in strijd te zijn met de Europese Habitatrichtlijn.

Legalisering via Natuurbeschermingswetvergunning

Minister Schouten heeft inmiddels toegezegd dat alle ingediende PAS-meldingen worden gelegaliseerd via een Natuurbeschermingswetvergunning. Hebt u een PAS-melding ingediend, dan bent u zeer waarschijnlijk gevraagd deze melding aan te vullen voor de verlening van een Natuurbeschermingsvergunning.
Toch zitten er haken en ogen aan deze toezegging, vooral: is daar voldoende stikstofruimte voor? Dat valt nog te bezien.

Meld uw activiteit

Hebt u niet-gemelde activiteiten met (mogelijk) schadelijke gevolgen voor natuurgebieden? Dan is het zaak om zo snel mogelijk een Natuurbeschermingswetvergunning aan te vragen, anders zijn uw activiteiten illegaal. Of de vergunning verleend wordt, is afhankelijk van uw referentiesituatie, in combinatie met uw beoogde situatie. Uw acconavm adviseur kan u helpen bij de aanvraag van een Natuurbeschermingsvergunning.

Oplossing: intern of extern salderen

Via intern of extern salderen kunt u het probleem van een te hoge beoogde situatie oplossen. In het eerste geval brengt u de uitstoot binnen het eigen bedrijf terug, bijvoorbeeld door een emissiearme vloer in de stal. In het tweede geval koopt u buiten het bedrijf rechten aan om zo ruimte te creëren voor een hogere uitstoot.

Advies bij salderen

Extern salderen is een complexe procedure. Want het depositiesaldo op de Natura 2000-gebieden moet gelijk blijven. Dat geldt voor de saldogever en de saldo-ontvangende partij. Daarnaast moet de provincie toestemming geven. Ook intern salderen is ingewikkeld: actuele rechtspraak blijft voor nieuwe ontwikkelingen zorgen. Een acconavm adviseur kan u helpen met uw vragen over intern en extern salderen.

Laat u bijpraten tijdens het webinar ‘Stikstof en vergunningen’

Hebt u vragen over stikstof en vergunningen, of de wetgeving over natuurbescherming? Op 18 februari praten wij u online bij over de actualiteit. Ook geven wij u praktische tips en inzichten die u meer houvast bieden, extra interessant voor ondernemers in Noord-Nederland.

Naar het webinar en de aanmeldpagina.

Lees meer over de aankomende agrarische webinars van acconavm.

Meer informatie

Wilt u advies over stikstofproblematiek in uw onderneming? Mijn collega’s en ik ondersteunen u graag. Neem contact op met uw acconavm bedrijfskundig adviseur, direct met de juristen via juristen@acconavm.nl of een kantoor bij u in de buurt.

Team juridisch advies
Team juridisch advies
Onze juristen zorgen ervoor dat u prettig kunt ondernemen, zonder toekomstige verrassingen. Zij staan u bij in juridische conflicten, en helpen u om deze in de toekomst te voorkomen. Reken op deskundig advies over onder meer ondernemingsrecht, agrarisch recht en ruimtelijke ordening en arbeidsrecht. Met een jurist van accon■avm aan uw zijde weet u altijd waar u aan toe bent én staat u sterk.Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
<< terug naar overzicht