Maximering huurprijsverhoging: informatie voor verhuurders

Huurrecht woonruimte verhuren

Verhuurt u een of meerdere zelfstandige woonruimtes? Sinds 1 mei 2021 geldt de Wet maximering huurprijsverhogingen geliberaliseerde huurovereenkomsten. Dit heeft gevolgen voor verhuurders. In deze blog vertel ik waar u de komende drie jaar rekening mee moet houden.

Jaarlijkse huurverhoging

Jaarlijks mag u de huurprijs van de door u verhuurde woning verhogen. Hoe hoog deze verhoging mag zijn is afhankelijk van welk type woning u verhuurt. Verhuurt u een woning met een kale huurprijs onder de 752,33 euro? Dan verhuurt u een ‘sociale woning’. Ligt de huurprijs hierboven, dan is er sprake van een huurwoning in de vrije sector, oftewel geliberaliseerde huur.

Als u een sociale woning verhuurt mag u de huurprijs verhogen zoals de wet dat voorschrijft. De huurprijs wordt in dat geval begrensd. Dit geldt normaal gesproken niet voor de geliberaliseerde huur. U bent in dat geval vrij om zelf afspraken te maken met uw huurder over de jaarlijkse huurverhoging.

Inflatie plus 1 procent

De Wet maximering huurprijsverhogingen geliberaliseerde huurovereenkomsten bepaalt dat de jaarlijkse huurverhoging in de vrije sector wordt gemaximeerd op de inflatie plus 1 procent. Dit geldt voor de komende drie jaar en komt neer op een toegestane huurverhoging van maximaal 2,4 procent in 2021.

De maximering geldt voor zowel nieuwe als bestaande huurovereenkomsten. Hebt u in een bestaande huurovereenkomst een hogere maximale huurverhoging? Dan is deze nietig in de periode waarin de wet geldt. Wel mag u een hogere huurverhoging doorvoeren vanwege renovatie (denk aan verduurzamen), mits deze in verhouding is met de door u gemaakte kosten en het vergroten van het woongenot van de huurder.

Tot 30 juni 2022 mag de kale huurprijs van een sociale huurwoning niet verhoogd worden en blijft deze dus hetzelfde.

Huurders beschermd

Deze wet is aangenomen om huurders van geliberaliseerde woonruimte te beschermen tegen hoge huurprijsstijgingen en ze bij geschillen de kans te geven een proces te starten bij de Huurcommissie. Voorheen was zo’n proces namelijk alleen mogelijk binnen de sociale huursector.

Mogelijkheden voor onderhandeling

Hoe gaat u hier als verhuurder het beste mee om? Uw acconavm adviseur kijkt graag met u mee naar de mogelijkheden voor onderhandelingen in de huurovereenkomst. Zodat u optimaal gebruikmaakt van uw recht en u in de toekomst de door u gewenste huurverhoging alsnog kunt realiseren.

Wat kunt u nú doen?

Vanwege de maximering van de huurprijsverhoging is het verstandig om samen met uw acconavm adviseur te kijken naar de percentages die u met uw huurders overeen bent gekomen. Hebt u de huurverhoging jaarlijks geïndexeerd? Zo niet, dan kijken onze adviseurs wat ze voor u kunnen betekenen om dat in gang te zetten. Ook kijken we wat u vanuit het verleden eventueel nog kunt verrekenen.

Omdat de maximering loopt tot 1 mei 2024, wilt u daarna natuurlijk het liefst weer gebruikmaken van uw recht om de huurprijsverhoging ieder jaar te indexeren. Houd hier dan ook rekening mee wanneer u de komende drie jaar een nieuwe huurovereenkomst aangaat voor onbepaalde tijd. Kijk samen met uw acconavm adviseur hoe u uzelf kunt verzekeren van een toereikende huurovereenkomst.

Raadpleeg altijd een jurist

Als Juridisch Adviseur druk ik verhuurders op het hart om zich goed te laten adviseren over huurovereenkomsten. Mijn collega’s en ik zijn op de hoogte van de veranderingen in wet- en regelgeving én denken met u mee over onderhandelingsmogelijkheden.

Bent u klant bij acconavm? Neem dan contact op met uw acconavm adviseur. Geen klant? Neem direct contact op met mij, via m.egberts@acconavm.nl, of met een acconavm kantoor bij u in de buurt.

Marenthe Egberts
Marenthe Egberts (Juridisch Adviseur)
Voor vragen over vastgoedrecht en huurrecht kunt u terecht bij Marenthe Egberts. Ze ondersteunt u graag bij algemeen verbintenissenrecht en algemeen mkb-beleid. Vanuit het accon■avm kantoor in Veldhoven treedt zij daadkrachtig op, om samen met u het beste resultaat te behalen. Een jurist die náást u staat.Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
<< terug naar overzicht