Luchtwassers in Maatlat Duurzame Veehouderij verleden tijd?

Luchtwassers Maatlat Duurzame Veehouderij

Om het aantal stalbranden en dodelijke dierlijke slachtoffers per sector in 2026 te halveren, heeft het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit een onderzoek uitgevoerd. Op basis van dit onderzoek heeft minister Schouten een pakket aan maatregelen voorgesteld. In deze blog vertel ik u over deze voorgestelde maatregelen en wat deze wellicht voor u betekenen.

Voorgestelde maatregelen

Een aantal van deze voorgestelde maatregelen zijn:

  • een wettelijke verplichte jaarlijkse, visuele keuring van de elektra in de stal
  • de technische ruimtes van bestaande stallen moeten in de toekomst verplicht omgeven worden met tenminste zestig minuten durende brandwerende materialen
  • op grote veehouderijen moet tenminste één persoon aanwezig zijn die een veiligheidsmanagementcursus heeft gevolgd
  • om dierlijke slachtoffers te voorkomen wordt er een maximaal aantal dieren per brandcompartiment gesteld.

Luchtwassers vallen buiten MIA en Vamil

Per 1 januari 2022 worden luchtwassers voor alle diercategorieën uitgesloten van fiscaal voordeel binnen de regelingen van de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Dit heeft grote impact op de nieuw- en/of verbouw van veestallen. De overheid geeft hiermee uitvoering aan de motie van de Partij voor de Dieren, waarin de regering wordt verzocht luchtwassers te schrappen uit de Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV). Volgens deze motie vergroten luchtwassers het brandgevaar in stallen en dragen ze bij aan een slechter stalklimaat.

Nieuwe veestallen die een MDV-certificaat behalen, hebben een lagere milieubelasting. Daarnaast verbeteren deze stallen met maatregelen de diergezondheid en het dierwelzijn. (Ver)bouwt u een stal waarvoor een MDV-certificaat behaald kan worden? Dan kunt u deze wel aanmelden voor de MIA/Vamil-regeling. Wilt u weten of uw stal(len) hiervoor in aanmerking komen? Neem dan contact op met uw acconavm adviseur, zodat u tijdig weet waar u aan toe bent.

Exacte gevolgen nog onduidelijk

Wat het exacte gevolg wordt van het uitsluiten van luchtwassers is nog niet helemaal duidelijk. Stichting Milieukeur (SMK) geeft aan dat: ‘De huidige MDV in zowel 2021 als 2022 van toepassing is. Op dit moment is het nog niet wenselijk om luchtwassers te schrappen. Er zijn nog geen andere technieken/ontwikkelingen die luchtwassers op relatief korte termijn kunnen vervangen’.

Het is ook mogelijk dat de luchtwasser in de toekomst wel leidt tot punten in de Maatlat Duurzame Veehouderij maar het bedrag van deze luchtwasser wordt uitgesloten voor de MIA/Vamil-regelingen.

Wij staan u bij

De precieze maatregelen zijn nog niet gepubliceerd, waardoor de exacte regels en voorwaarden nog niet bekend zijn. Wilt u binnenkort een nieuwe stal bouwen en/of verbouwen? Neem dan contact op met uw acconavm adviseur en bespreek samen de vervolgstappen. Wij kijken samen met u naar wat het beste is voor u én uw onderneming. Met focus op de toekomst.

Iris Philipsen
Iris Philipsen (Bedrijfskundig Adviseur)
Mestboekhoudingen, begrotingen, Gecombineerde Opgaven, subsidieaanvragen: dat kunt u met een gerust hart overlaten aan Iris Philipsen. Vanuit haar standplaats in Venlo ondersteunt ze voornamelijk ondernemers in de intensieve veehouderij. Haar focus? Klanten verder helpen, zodat zij nieuwe perspectieven ontdekken voor de toekomst.Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
<< terug naar overzicht