Let op: doe de kentekenregistratie van uw landbouwvoertuig(en) vóór 2022

kentekenregistratie landbouwvoertuig

Sinds 1 januari 2021 is het verplicht om de daartoe aangegeven bestaande en nieuwe landbouwvoertuigen waarmee u op de openbare weg rijdt te registreren. Vanaf 1 januari 2022 wordt hierop gehandhaafd. Hebt u de registratie nog niet gedaan? Dan adviseer ik u om dit vóór 1 januari 2022 online te doen via RDW.

In 2021 kunt u de registratie namelijk voor slechts 18 euro online in orde maken. In 2022 kan dit niet meer online en moet er een keuring plaatsvinden. Kosten: minimaal 140 euro. Ik vertel u graag meer over deze verplichting.

APK-plicht

De regel komt voort uit een Europese richtlijn. Die stelt dat APK verplicht is voor landbouwvoertuigen op wielen met een maximumconstructiesnelheid hoger dan 40 kilometer per uur. Via de kentekenregistratie kan men nagaan welke voertuigen APK-plicht hebben.

LBT’s, MMBS en aanhangwagens

Een MMBS is een voertuig met beperkte snelheid. Deze groep is behoorlijk divers, en mogelijk hebt u er niet aan gedacht welke voertuigen hieronder vallen, dit zijn onder meer een:

kentekenregistratie

Heeft uw voertuig registratieplicht?

Staat uw voertuig niet in dit rijtje? Dan kunt u op de website van RDW een vragenlijst invullen. U komt er zo achter of u uw landbouwvoertuig moet registeren. Uitgezonderd van registratie zijn onder andere voertuigen met één as of een heftruck van maximaal 130 centimeter breed zonder koppelinrichting. Ook voertuigen met een maximumconstructiesnelheid van minder dan zes kilometer per uur zijn uitgezonderd.

Eisen voor aanhangwagens

De eisen voor aanhangwagens veranderen per 1 januari 2022, zoals de bepaling dat aanhangwagens maximaal 2,55 meter breed mogen zijn. Omdat de gewijzigde voorwaarden echter al sinds 1 januari 2018 van toepassing zijn, is het van belang dat u de eisen goed checkt -met name als u na 1 januari 2018 een aanhangwagen hebt gebouwd- én scheelt het u in kosten als u uw aanhangwagen vóór 1 januari 2022 registreert.

Kentekenbewijs aanvragen

Zoals gezegd kunt u een aardig bedrag besparen als u uw kentekenbewijs nog dit jaar aanvraagt. Na de aanvraag ontvangt u een kentekencard. Hoe doet u de aanvraag?

  • Log in met DigiD: als u een particuliere eigenaar bent of een eenmanszaak of maatschap hebt.
  • Gebruik eHerkenning: als u een vof, bv of cv hebt.

De wetgever gaat dit nog aanpassen, waardoor registratie van het landbouwvoertuig ook op naam van de maatschap mogelijk wordt gemaakt.

Verzekeren

Let op: geef uw voertuig met registratieplicht ook direct door aan uw verzekeraar. Vanaf het moment dat u de kentekencard hebt ontvangen, dient het voertuig namelijk WA-verzekerd te zijn.

Kentekenplaat nodig?

Hebt u uw voertuig geregistreerd? Controleer dan ook of het voertuig een kentekenplaat nodig heeft. Dat is bijvoorbeeld nodig als uw voertuig harder rijdt dan 25 kilometer per uur óf het voertuig ontheffing plichtig is. Vanaf 1 januari 2025 moeten alle geregistreerde voertuigen een kentekenplaat hebben. Hebt u uw voertuig in 2021 gekocht? Dan krijgt het gelijk een kenteken dat u direct moet voeren.

Boetes

Voldoet u niet aan de eisen? Dan kunt u flinke boetes krijgen. Momenteel dient gedacht te worden aan de volgende bedragen.

  • Boete voor rijden zonder kentekenplaat: 140 euro
  • Boete voor rijden zonder registratie: 380 euro
  • Boete voor rijden zonder WAM-verzekering: 600 euro

Meer informatie

Hebt u vragen over de kentekenregistratie-, kenteken- of APK-plicht? Schroom niet om contact met ons op te nemen. Wij staan voor u klaar. Benader uw acconavm adviseur of neem direct contact op met onze juristen via juristen@acconavm.nl. Natuurlijk kunt u ook een afspraak maken bij een kantoor bij u in de buurt. Samen brengen we u en uw onderneming verder.

Swanny Tan (Senior Juridisch Adviseur)
Swanny Tan verrijkt het team van accon■avm in Drachten sinds 1 januari 2019 als Senior Juridisch Adviseur. Hier ondersteunt zij ondernemers met vraagstukken rondom o.a. maatschap- en vennootschapsrecht, pacht, personen- en familierecht, erfrecht, fosfaat- en betalingsrechten. Met ruim 30 jaar ervaring kent ze de juridische uitdagingen van ondernemers. Met passend advies brengt ze hen én hun onderneming verder.
  • s.tan@acconavm.nl
  • Senior Juridisch Adviseur
  • +31884468414Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
<< terug naar overzicht