Let op: de versoepeling voor reiskostenvergoeding vervalt!

versoepeling reiskostenvergoeding

Het blijven onzekere tijden. De coronamaatregelen houden aan en beïnvloeden het ondernemingsklimaat. Op het gebied van verloning verandert er, zoals ieder jaar, een aantal zaken. Ik licht er graag alvast één item uit voor u: de reiskostenvergoeding.

Update 1 juni 2021
De maatregelen dat de reiskosten tijdens coronatijd doorbetaald mogen worden, zijn opnieuw verlengd. Vanaf 1 oktober 2021 (en niet per 1 juli 2021) wordt het nieuwe reiskostenstelsel toegepast.

Thuiswerken

Door de afgekondigde maatregelen rond het coronavirus en de oproep van de overheid, werken veel mensen in 2020 thuis. Voor het jaar 2020 is het als werkgever mogelijk om de reiskostenvergoeding door te laten lopen, ook al werken uw werknemers vanuit huis. Dat gaat wijzigen per 1 oktober 2021.

Staatssecretaris Vijlbrief (Financiën) heeft bekendgemaakt dat voor thuiswerkdagen geen onbelaste vaste reiskostenvergoeding meer uitbetaald mag worden. Dat gaat gelden voor de onbelaste reiskostenvergoeding van zowel 19 eurocent per kilometer, alsook de reiskostenvergoeding voor het openbare vervoer. De coronamaatregel wordt dus  verlengd tot 1 oktober 2021. Aanvankelijk zou de regeling al eerder worden beëindigd, maar dit wordt steeds opgeschoven.

Reiskostenvergoeding in 2021

Per werknemer dient u de daadwerkelijke reiskosten te bepalen per periode (maand of vier weken), waarbij alleen de daadwerkelijke reisdagen meegenomen mogen worden. Werkt de werknemer vanuit huis, dan gaat het bedrag dat de werknemer ontvangt wijzigen.

Een oplossing kan zijn om binnen uw eigen administratie, per werknemer, te gaan bijhouden wat de daadwerkelijke reiskosten per dag zijn. Een andere mogelijkheid is toch weer te gaan rekenen met een vaste onkostenvergoeding per maand. Voor een vaste onkostenvergoeding moet u echter aantonen dat die werknemer minimaal 36 weken of 128 dagen per jaar naar een vaste werkplek reist.

Vergoeding van reiskosten in de arbeidsovereenkomst

Een ander gevolg van deze veranderingen in de reiskostenvergoeding ontstaat op het gebied van de arbeidsovereenkomst. Binnen deze overeenkomst wordt vaak een artikel opgenomen hoe om te gaan met de vergoeding van de reiskosten. Vaak is deze vergoeding geregeld via een cao, maar als werkgever kunt u ook een afspraak hierover maken met een werknemer.

In dat geval dient u het huidige artikel voor nieuwe werknemers aan te passen. U maakt immers vanaf oktober 2021 onderscheid tussen reizen naar de werkplek en thuiswerken.
Is er geen sprake van een cao, dan zou u kunnen kiezen voor een personeelshandboek. Beschikt u nog niet over een personeelshandboek of reglement, dan biedt de aangekondigde wijziging een mooie aanleiding om deze juist wel in te voeren. acconavm werkgeversservice kan u hierbij begeleiden, zowel bij het opstellen als bij de implementatie. Besluit u als werkgever om geen personeelshandboek of reglement te hanteren, dan volstaat een addendum (bijlage bij de arbeidsovereenkomst) ook.

Voorkom gedoe: regel uw reiskostenvergoeding goed!

Overleg met uw WGS-adviseur hoe u in uw specifieke situatie de vaste reiskostenvergoeding het beste aan kunt pakken en voorkom daardoor veel gedoe! De Belastingdienst gaat hier scherper op controleren. Neem contact op met uw acconavm WGS-adviseur of kijk op de contactpagina voor een kantoor bij u in de buurt. U kunt voor uw vraag tevens gebruikmaken van onderstaand contactformulier.

Eugene Gullikers HR Adviseur Werkgeversservice
Eugène Gulikers (HR Adviseur Werkgeversservice)
Eugène Gulikers, werkgeversservice, staat met hart en ziel klaar voor zijn klanten. In heldere nuchtere taal, en met de nodige humor begeleidt hij werkgevers graag bij implementatie van nieuwe wetgeving. Hij is hiervan dan ook uitstekend op de hoogte: Werkkostenregeling, Participatiewet, Wet Werk en Zekerheid, Lage Inkomensvoordeel.  Aan de andere kant gaat hij ook graag de diepte in. Hij werkt graag met de Persoonlijke Profiel Analyse, een instrument om duidelijk te krijgen of ambitie en vaardigheden matchen.Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
<< terug naar overzicht