Let op: de controles van de Inspectie SZW bij rund- en melkveebedrijven zijn gestart

Inspectie rund- en melkveebedrijven

Afgelopen week kondigde de Inspectie SZW aan te starten met het controleren van bedrijven in de rund- en melkveesector. Het grote aantal arbeidsongevallen is de reden voor deze controles. Binnenkort kunt u dus mogelijk ook een controle op uw bedrijf verwachten. Daarom vertellen we u in deze blog graag waar u op moet letten.

Inspectie SZW

Rund- en melkveehouders ontvangen een brief waarin de start van de SZW inspecties wordt aangekondigd. Krijgt u bezoek van de inspecteur?

Tijdens deze inspectie toetst de inspecteur of uw bedrijf aan de Arbowet en -regelgeving voldoet. Zo wordt er in ieder geval gecontroleerd op de aanwezigheid van een actuele risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) en een basiscontract arbodienstverlening.

Daarnaast besteedt men tijdens deze inspectie extra aandacht aan de gevaren van mestgassen, keuringen, stalklimaat (stof), de veiligheid van elektrische installaties, voerrobots en silo’s en veilig werken door meewerkende minderjarige kinderen.

RI&E en plan van aanpak

Voor alle bedrijven waar onder gezag wordt gewerkt, is volgens de Arbowet een RI&E verplicht. Niet alleen voor medewerkers in loondienst, maar ook voor stagiaires, meewerkende gezinsleden, uitzendkrachten, bedrijfsverzorging, (zaterdag)hulpen, etc.

Hebt u al een RI&E? Dan is het verstandig om deze nog eens door te lopen met uw acconavm adviseur. Het kan namelijk zijn dat er inmiddels zaken zijn veranderd binnen uw bedrijf, denk bijvoorbeeld aan de risico’s rond het coronavirus en de preventieve maatregelen die u in dit kader neemt. Denk aan hygiënemaatregelen, voorlichting, afstand houden en meer. Hierdoor kan het zijn dat uw RI&E niet meer actueel is.

Onze adviseurs zorgen graag samen met u voor een up-to-date RI&E. Zorg er daarnaast voor dat in het verleden vastgestelde verbeteracties zijn uitgevoerd. Of dat de plannen hiervoor zijn vastgelegd in uw plan van aanpak.

Vraag een RI&E aan

Hebt u nog geen RI&E? Dan riskeert u niet alleen meer risico op ongevallen en uitval, maar ook een boete tot wel 4.500 euro en zo mogelijk aanvullende schade claims. Wij adviseren u dan ook om er alsnog een op te stellen. Kijk samen met uw acconavm adviseur naar de mogelijkheden en aandachtspunten voor uw bedrijf.

Hebt u bijvoorbeeld personeel in dienst én draagt u Colland-premie af? In dat geval kunt u gebruikmaken van de branche-RI&E. Bestaat uw personeel uit meer dan 25 medewerkers? Dan moet u uw RI&E verplicht laten toetsen door een erkende organisatie. Voor zelfstandigen is er een speciaal zelfstandigenpakket waar de RI&E in is opgenomen. Dit pakket volstaat ook indien u als zzp-er wel gebruik maakt van uitzendkrachten, stagiaires of vrijwilligers.

Basiscontract arbodienstverlening

In dit basiscontract staat onder andere hoe de toegang van uw werknemers tot de bedrijfsarts geregeld is. Ook hier geldt dat dit niet alleen van toepassing is op medewerkers die het hele jaar in loondienst zijn. Hierbij moet u ook denken aan seizoenkrachten of gezinsleden die in dienst zijn van het bedrijf.

Hebt u geen basiscontract arbodienstverlening? Maak deze dan zo snel mogelijk in orde. Vraag uw acconavm adviseur naar de mogelijkheden, zodat u niet voor verrassingen komt te staan tijdens de aankomende inspectie.

Meer weten?

Hebt u vragen over de controles of over de verplichtingen volgens de Arbowet? Of wilt u meer weten over RI&E of andere werkgeverszaken? Neem contact op met uw acconavm adviseur of een kantoor bij u in de buurt. En ontdek wat onze werkgeversservice voor u kan betekenen.

Ondernemer aan het woord

In onderstaande vlog vertelt Guido van Veldhoven, fruitteler in de Betuwe, zijn ervaringen. Hij werkt veel met seizoenarbeiders en neemt u mee in de impact van een (arbeids)inspectie en welke acties hij onderneemt om te voldoen aan de regels.

 

Ivo Dinjens
Ivo Dinjens (HR-adviseur Werkgeversservice)
‘Getting the right people to do the right work in a right way at the right time’: dé essentie van HR. Hiervoor zet Ivo Dinjens zich in als HR-Adviseur Werkgeversservice. Hij ondersteunt ondernemers in Zuid-Nederland bij HR-vraagstukken, salarisadministratie én om een duurzame arbeidsrelatie te realiseren met hun personeel. Met aandacht voor de mens achter het bedrijf is Ivo een gewilde sparringpartner voor talrijke ondernemers.

Johan Ros (Agrarisch Bedrijfsadviseur)

Sinds 2011 versterkt Johan Ros het agro-adviesteam in Drachten. De melkveesector is zijn domein. Johan is gespecialiseerd in advies over bedrijfsontwikkeling, subsidies, mest en mineraal, is voorzitter van het accon■avm brancheteam melkveehouderij én hij begeleidt studiegroepen met melkveehouders. Ondernemers verder brengen, met focus op de toekomst: dat is Johans passie.
Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
<< terug naar overzicht