http://Header%20melkvee

Landbouwvrijstelling: als u melkvee én paarden houdt

Landbouwvrijstelling: als u melkvee én paarden houdt

landbouwvrijstelling melkvee paarden

Houdt u als melkveehouder ook paarden op uw bedrijf? Dat maakt het houden van paarden over het algemeen nog niet gelijk tot een landbouwactiviteit. Dit kan consequenties hebben voor de toepassing van de landbouwvrijstelling. Ik praat u bij over de laatste stand van zaken.

Kritiek op de landbouwvrijstelling

Wellicht hebt u het gevolgd: er is redelijk wat discussie rondom de landbouwvrijstelling. Als het aan de Algemene Rekenkamer ligt, wordt deze opgeheven of op zijn minst aangepast. Demissionair minister Schouten erkent dat het oorspronkelijke doel van de vrijstelling is vervallen en wijst op de geplande evaluatie van de vrijstelling in 2022. Daarna is wellicht meer bekend. Schouten vindt echter niet dat een voortzetting van de vrijstelling een fiscale ongelijkheid veroorzaakt.

Paarden als privévermogen

De Belastingdienst gaat er over het algemeen vanuit dat paarden tot uw privévermogen behoren. Dat hoeft niet nadelig te zijn. Immers, als u dan een topveulen fokt of uw jonge hengst wordt goedgekeurd voor de fokkerij, roomt de Belastingdienst de verkoopopbrengst niet af. De kosten voor privépaarden zijn daarentegen niet aftrekbaar. Hobbymatige paardenhouderij kwalificeert niet als landbouw.

Let op: er zijn ook niet-fiscale aspecten om rekening mee te houden. Zo moet u paarden die tot privévermogen behoren ook meenemen voor de mestwetgeving en/of milieuvergunning.

Wel / niet gekwalificeerd als landbouw?

Het fokken van veulens en de opfok tot een leeftijd van circa drie jaar kwalificeert wel als landbouwactiviteit. Dat geldt ook voor een paardenmelkerij en het inscharen van jonge paarden van derden. Gaan deze activiteiten de hobbysfeer te boven, dan is er sprake van een landbouwbedrijf. In dat geval zal de landbouwvrijstelling van toepassing kunnen zijn.

Wat niet als landbouwactiviteit gezien wordt:

  • een manegebedrijf
  • een handelsstal
  • een sport- en/of trainingsstal
  • een paardenpension e.d.

De winst die u behaalt met niet-landbouwmatige activiteiten, valt niet onder de landbouwvrijstelling en wordt dus belast op normale wijze.

Combinatie melkvee- en paardenhouderij

Zolang u uw melkveehouderij combineert met een als landbouw kwalificerende paardenhouderij, loopt de landbouwvrijstelling in principe geen gevaar. Het kan wel een probleem opleveren als u uw melkveehouderij combineert met hobbymatige en/of niet als landbouw kwalificerende paardenhouderij. De voorwaarde voor toepassing van de landbouwvrijstelling is namelijk dat de grond voor 90 procent of meer wordt gebruikt als landbouwbedrijf. De vraag is alleen: hoe moet dat percentage worden bepaald?

Bestemming ruwvoer bepalend?

Op 16 oktober 2013 deed het gerechtshof Den Haag een uitspraak waaruit valt op te maken dat het gaat om de bestemming van het ruwvoer. Als het ruwvoer voor 90 procent of meer wordt opgevoerd aan en/of afgegraasd door het melkvee en de ‘landbouwpaarden’, zou de landbouwvrijstelling van toepassing zijn. Dat klinkt aannemelijk, maar voor bijvoorbeeld melkveehouders die eigen ruwvoer verkopen – ongeacht aan wie – blijft de landbouwvrijstelling gewoon van toepassing. Is de bestemming van het ruwvoer dan wel de juiste maatstaf?

Feitelijk gebruik grond

Logischer lijkt het om te kijken naar het feitelijk gebruik van de grond: welke landbouwactiviteiten vinden daar precies plaats? Stel dat u pensionpaarden huisvest op uw melkveebedrijf. De ondergrond van de pensionstal en bijvoorbeeld het erf eromheen zijn dan niet meer in gebruik voor de melkveehouderij. Op de waardestijging van deze grond is de landbouwvrijstelling niet meer van toepassing.

Wordt gekeken naar het feitelijk gebruik, dan zou de landbouwvrijstelling van toepassing moeten blijven voor uw weilanden, mits de pensionpaarden daar niet (of slechts zeer beperkt) geweid worden. Dat het eigen ruwvoer ook wordt gevoerd aan de pensionpaarden doet niet af aan het feitelijk gebruik. Het ruwvoer vormt immers gewoon een product van weidebouw, waarbij de bestemming er niet toe doet.

Wachten op de Hoge Raad

De uitspraak van het gerechtshof Den Haag ligt onder vuur. Aan de Hoge Raad is de vraag voorgelegd of de bestemming van het ruwvoer bepalend is óf dat er gekeken moet worden naar het feitelijk gebruik van de grond. Het wachten is nu op antwoord. Tot die tijd blijft de combinatie paardenhouderij en landbouwvrijstelling complex.

Meer informatie

Combineert u melkveehouderij met paardenhouderij? Of hebt u andere vragen over de landbouwvrijstelling? Onze specialisten gaan graag het gesprek met u aan. Neem voor meer informatie contact op met uw acconavm adviseur of een kantoor bij u in de buurt of maak gebruik van onderstaand contactformulier. Dan neemt een specialist met kennis van uw branche contact met u op.

Pieteke Atsma
Pieteke Atsma (Belastingadviseur Agro)
Agrarisch ondernemers in Friesland verder brengen, met focus op de toekomst. Dat is waar Pieteke Atsma zich voor inzet. Van complexe fiscale vraagstukken tot bedrijfskundige adviezen. Zij is van meerwaarde voor talrijke ondernemers, dankzij diepgaande expertise in agrarisch fiscaal recht en bedrijfsoverdrachten. De waardering die zij daarvoor terug krijgt, geeft haar elke dag weer nieuwe energie.Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
<< terug naar overzicht