Krijg meer grip op uw pensioen met deze tips

Edwin Ufkes - eindejaarstips

Koopt u uw pensioen af of zet u het om in een oudedagsvoorziening? Ik help u graag een keuze te maken vóór 31 december. En ik inspireer u graag met een goed voornemen voor 2020: krijg meer grip op uw pensioen met een plan.

To do’s in 2019

Vraagt u zich af: wat kan ik in 2019 nog in orde maken? Ik adviseer u het volgende:

  • Bereken het pensioentekort in 2019 (de jaarruimte)
  • Bereken het pensioentekort van afgelopen jaren (reserveringsruimte)

Vervolgens kunt u deze tekorten compenseren door extra pensioen te storten. Maak hiervoor gebruik van een speciaal daarvoor bestemde bankspaarrekening of lijfrenteverzekering.

Hebt u pensioen in eigen beheer?

Hebt u nog een ‘pensioen in eigen beheer’? Dan wijs ik u graag op een andere to do voor dit jaar. Het zit zo: deze regeling is in 2017 afgeschaft. De opgebouwde rechten binnen uw eigen bv blijven wel bestaan.

Dit jaar kunt u voor het laatst een keuze maken wat u met deze rechten wil doen:

  • Keuze 1: het pensioen omzetten in een oudedagsverplichting
  • Keuze 2: het pensioen afkopen

Afhankelijk van wat voor u fiscaal gezien het meest voordelig is, maakt u een keuze. Maakt u vóór 31 december 2019 geen keuze? Dan blijft het pensioen in eigen beheer doorlopen, maar dit is vaak niet voordelig. Mijn collega’s en ik helpen u hierbij graag.

Krijg meer grip op uw pensioen

Vervolgens is het zaak om te inventariseren wat u aan pensioen hebt opgebouwd. Veel ondernemers hebben geen overzicht van de verschillende pensioenpotjes, spaarpotjes en polissen.

Bij acconavm gebruiken we hiervoor een tool: OmniPlan. Hiermee krijgt u een totaaloverzicht van uw pensioenopbouw en polissen. Wat we vaak zien, is dat ondernemers pensioen opbouwen zonder een concreet plan. Dat is eeuwig zonde, dus ik raad u aan: stel in 2020 een plan op.

Maak een pensioenplan

Wilt u ook meer grip krijgen op uw pensioen? Mijn collega’s en ik helpen u graag met een toekomstbestendig pensioenplan. Neem contact op met uw acconavm adviseur of mij, via e.ufkes@acconavm.nl.

Wilt u meer belastingtips en adviezen ontvangen voor 2020? Wij draaien de warme kraan voor u open met video’s, podcasts en interessante blogs.

Edwin Ufkes (Directeur Belastingadvies, Adviseur Corporate Finance (Regio Groningen / Drenthe))
Edwin Ufkes is als directeur Belastingadvies met name werkzaam in Groningen en Drenthe.  Met passie adviseert hij vooral mkb-ondernemers over zaken als bedrijfsopvolging, de aan- en verkoop van ondernemingen, bedrijfsstructuren en de Innovatiebox. Ook helpt hij dga’s graag met het opstellen van een goede financiële planning. Hij is creatief, praktisch en oplossingsgericht en gaat uitdagingen graag aan! Daarnaast is hij werkzaam als onderdeel van het team Corporate Finance, die aan- en verkoop van bedrijven begeleidt.<< terug naar overzicht