Kom sterker uit de crisis met de SLIM-subsidie en MKB!dee

Medewerkers opleiden en (om)scholen is steeds belangrijker geworden. Zeker als bepaalde activiteiten (tijdelijk) wegvallen door de coronacrisis. Met de SLIM-subsidie en de regeling MKB!dee krijgt u hierbij financiële ondersteuning. Ik leg u graag uit hoe het werkt.
Omscholen is het devies
Deze week las ik in de Provinciale Zeeuwse Krant: ‘Een derde van Zeeuwse werknemers dreigt baan kwijt te raken door coronacrisis’. Het gaat om 46.000 werknemers, actief in hard getroffen sectoren zoals de horeca en evenementenbranche. Ook in andere regio’s luidt de noodklok.
Aan de andere kant blijft er een tekort aan medewerkers in de zorg, ICT, bouw en het onderwijs. Méér inzetten op (om)scholing zou een deel van het gat vullen én ondernemers helpen om het hoofd boven water te houden.
Ook meer inzetten op scholing?
Bent u als ondernemer ook genoodzaakt om uw personeel om te scholen? Of biedt de coronacrisis voor u juist kansen om extra te investeren in persoonlijke ontwikkeling? In beide gevallen wijs ik u graag op twee mooie regelingen: de SLIM-subsidie en MKB!dee.
SLIM-subsidie
De SLIM-subsidie is voornamelijk bedoeld voor mkb-ondernemers. Voor hen is 46 miljoen subsidie beschikbaar. Daarnaast kunnen ook grootbedrijven in de landbouw, horeca en recreatie hiervan gebruikmaken. U kunt de subsidie inzetten voor:
- Het laten doorlichten van uw onderneming, uitmondend in een opleidings- of ontwikkelplan.
- Loopbaan- of ontwikkeladviezen voor uw medewerkers.
- Begeleiding bij het stimuleren van werknemers om kennis, vaardigheden en beroepshouding verder te ontwikkelen.
- Het bieden van praktijkleerplaatsen in de derde leerweg.
Hebt u een grootbedrijf in de landbouw, horeca of recreatie? Dan kunt u zich tot 30 juni 2020 inschrijven. Voor mkb-ondernemers wordt de SLIM-subsidie later opengesteld: op 1 september 2020.
MKB!dee
Wilt u als mkb’er samen met andere ondernemingen investeren in de versterking van kennis en vaardigheden van uw personeel? Maar ervaart u hierbij (financiële) belemmeringen? Dan biedt de regeling MKB!dee wellicht uitkomst. U kunt deze subsidie inzetten voor een van de volgende investeringen:
- Investeringen om te zorgen voor meer technisch opgeleid personeel.
- Investeringen in menselijk kapitaal met het oog op digitalisering.
- Investeringen in menselijk kapitaal met het oog op de klimaat- en energietransitie.
De subsidie is geen opleidingsbudget, maar een bijdrage voor het oplossen van knelpunten. U krijgt 100 procent van de subsidiabele kosten vergoed. Het gaat dan bijvoorbeeld om loonkosten of kosten die u maakt om externen in te schakelen.
Nog geen idee? Krijg inzicht
Zowel de SLIM-subsidie als de MKB!dee-regeling zijn mooie hulpmiddelen om uw werknemers nieuwe kansen te bieden. Vraagt u zich af: hoe kan ik deze subsidies slim inzetten? Dan raad ik u aan: krijg eerst inzicht in de leerbehoeften en eventuele knelpunten.
Mijn collega’s en ik helpen u hierbij graag via een online tool: de bedrijfsscan. Hiermee krijgt u een nulmeting van uw bedrijf. Waar staat u nu? Waar wilt u naartoe? En wat is ervoor nodig om uw doelen te bereiken? Naast scholings- en ontwikkelingskansen biedt de scan ook inzicht in uw financiële en strategische positie.
Vraag gratis de bedrijfsscan aan
De bedrijfsscan is gratis toegankelijk voor zowel klanten als niet-klanten van accon■avm. Bent u al klant? Neem dan contact op met uw accon■avm adviseur. Bent u nog geen klant? Vraag de bedrijfsscan aan door onderstaand contactformulier in te vullen of neem contact op met een accon■avm kantoor bij u in de buurt.
Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op